Fortsatt goda jobbutsikter inom transportsektorn. Foto: Mostphotos

Raka vägen till arbete – här finns jobben

Arbetslösheten för ungdomar fortsätter att sjunka i länet. Det visar Arbetsförmedlingens senaste siffror. – Vi är inne i en högkonjunktur där många söker arbetskraft, säger analytiker Marcus Löwing.

Publicerad

Det är en tydlig trend att ungdomsarbetslösheten fortsätter minska. Till och med något mer i länet än i riket

Antalet inskrivna arbetslösa ökade något i länet mellan juli 2016 och juli 2017. Men skillnaden är marginal och procentuellt ligger arbetslösheten (16-64 år) kvar på 9,1 procent.

Arbetslösheten fortsätter att öka för utrikes födda samtidigt som den minskar för inrikes födda.

– Det är inget oväntat att det kan ta tid att etablera sig på arbetsmarknaden för utrikesfödda. Att lära sig ett nytt språk tar tid, säger analytiker Marcus Löwing.

För ungdomarna fortsätter dock arbetslösheten att minska och uppgick i slutet av juli till 12,9 procent, vilket kan jämföras med 15,0 procent i juli 2016.

– Det är en tydlig trend att ungdomsarbetslösheten fortsätter minska. Till och med något mer i länet än i riket, säger Marcus Löwing.

Vad beror det på?

– Det är effekten av en stark arbetsmarknad i länet. Vi är inne i en positiv konjunktur och många söker arbetskraft. Inte minst inom handel och hotell och restaurang som slukar många ungdomar.

Marcus Löwing betonar dock att det fortsatt är tufft att få jobb inom handel.

– Det är många sökande per jobb. Man ska vara medveten om den hårda konkurrensen och inte vara rädd för att söka brett, både yrkesmässigt och geografiskt, säger han.

Förutom handel och hotell och restaurang finns jobben i länet framför allt inom vård och omsorg, transportområdet samt industrin.

– Har du en gymnasial utbildning är chansen till arbete goda. För dom utan gymnasial utbildning är det fortsatt tufft, säger Löwing.

Den grupp som står längst ifrån arbetsmarknaden fortsätter att öka. Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete mer än 12 månader har ökat med 5 procent jämfört med i fjol.

Största orosmolnet för Västmanland är dock fortsatt att arbetsgivarna har svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens.

– Det gäller både offentlig och privat sektor, och även för yrken som inte kräver lång utbildning, avslutar Marcus Löwing.

Powered by Labrador CMS