Polisen krossade bilrutan för att få ut hunden ur den kokheta bilen. När hunden varit ute i luften piggnade den till. Foto: Sandra Fonnisson×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Polis räddade hund ur stekhet bil

Genom att krossa bilfönstret räddade polis en liten hund ur ett fordon parkerad utanför Lögaängsbadet strax efter tre i söndags.

Genom att krossa bilfönstret räddade polis en liten hund ur ett fordon parkerad utanför Lögaängsbadet strax efter tre i söndags.

Det var förbi passerande som larmat polis till platsen efter att ha iakttagit sällskapshunden instäng i en bil parkerad i det 26-gradiga solgasset.

Innan polisen tog sig in i bilen hade de gjort försökt att nå ägaren genom att ropa ut fyra meddelande i högtalarsystemet inne på badet men utan att få kontakt.

– Det är ovanligt att vi få slå in bilrutan oftast kommer ägarna ut innan det hinner gå så långt. Men det är ett gissel att folk inte förstår att det blir brännhett i bilen. Temperaturen en i bilen kan stiga med en otrolig hastighet så på bara 10 minuter kan det vara kört, säger Thomas Gustafsson LKC-befäl på polisen i Västmanland som har många års erfarenhet som hundförare.

Hundar är värmekänsliga

Vidare berätta han att många hundägare tror att det räcker med att rulla ned bilfönstret en liten bit och ställa fram vatten till hunden. Men eftersom hundar är känsliga för värme och gör sig av med överskottsvärme genom tassar och tunga behöver bilen placeras i skugga och hunden ska vara i en bur så att hela bakluckan kan öppnas. Ett par centimeter nedrullat passagerare fönster räcker inte för att få luftgenomströmning.

– Det är inte alltid vi kan skicka en polisbil med en gång när vi får larm eftersom vi måste prioritera de fall vi får in. Så det kan ta en halvtimme eller mer innan vi är på plats och då kan det vara försent, konstaterar Thomas Gustafsson.

Många fall av värmeslag

Hundar har en kroppstemperatur på mellan 37 och 39 grader, om yttre påverkan som att sitta i en stekhet bil gör att temperaturen höjs till 40 grader får de värmeslag. Värmeslag kan vara allvarligt. Djursjukhuset i Strömsholms tar varje år emot flera fall av hundar som drabbats av värmeslag.

– Tyvärr får vi in alldeles för många hundar som drabbats av värmeslag varje år och det finns fall då de avlider. Vilket är både tragiskt, hemskt och smärtsamt för hunden. Så vi på djursjukhuset vill gärna sprida information om vad hundägare kan tänka på under vår och sommar för att minska antalet värmeslag, berättar Maria Hofling press och informationsansvarig på Djursjukhuset i Strömsholm.

Symptom på värmeslag

En bil som står i solen en sommardag i 22 gradigvärme vid lunchtid har en temperatur på 62. Symptom på att hunden har värmeslag kan vara att den andas häftigt och flåsar eller vinglar. Även skiftningar i humöret som att vara orolig eller nedstämd kan vara tecken på värmeslag samt om hunden är onormalt lugn. Till slut blir hunden medvetslös om den inte får vård.

– Om er hund visar symptom som kan vara värmeslag försök att kyla ner den med blöta handdukar eller genom att sätta på AC: n och kontakta veterinär omgående, säger Maria Hofling.

Den 29-årige hundägaren som av oklar anledning lämnat sitt djur obevakad i bilen blev anmäld för djurplågeri men får tillsvidare ta hand om sin hund.

Så undviker du att ge din hund värmeslag

Lämna aldrig hunden själv i bilen under vår och sommarmånaderna. Även vid mulet väder kan temperaturen stiga så var försiktig även på våren.
 
Alla hundraser är känsliga mot värmeslag. Hundar har en kroppstemperatur på mellan 37 och 39 grader och får värmeslag om deras temperatur överskrider 40 grader genom yttre påverkan.
 
För mer information besök: Länsstyrelsen och Djurvårdguiden
 

Powered by Labrador CMS