Kursledare. Annika Zetterberg håller sen många år keramikkurser för Studieförbundet vuxenskolan i sitt hus i Dingtuna. Foto: Helena Andersson

Här får kreativiteten flöda fritt

Vill du lära dig något nytt? Vill du arbeta med händerna, låta din kreativitet flöda och skapa någonting helt eget? Då kanske du ska gå en keramikkurs.

Publicerad

Annika Zetterberg håller sen många år keramikkurser för Studieförbundet vuxenskolan i sitt hus i Dingtuna. Keramik har alltid intresserat henne och hon har hållit på med hantverket sen hon var tio år.

– Min mamma hade keramikverkstad i Hökåsen som jag och en annan tjej tog över när mamma gick bort. 1998 flyttade jag keramikverkstaden till Dingtuna och har haft kurser här sen dess, berättar Annika.

Hon håller ungefär tre kurser i veckan och jobbar samtidigt halvtid på fritids.

– Att hålla på med keramik är jätteroligt och det går inte att sluta, säger Annika. Jag får idéer hela tiden och blir frustrerad när jag inte hinner.

När man går en kurs i keramik hos Annika finns många möjligheter, man kan till exempel lära sig tumma, dreja och skulptera.

– Att tumma är en väldigt bra början. Man lär sig bland annat hur leran svara mot händerna. Sen kan man gå vidare, men en del är nöjda och fortsätter tumma, och det är inget fel med det.

Annika säger att det är väldigt roligt och stimulerande att hålla kurser i keramik.

– Kursdeltagarna har nästan alltid önskemål eller drömmar om vad de vill göra och de vill jag hjälpa till att uppnå. Alla är intresserade och vill skapa och lära sig och många kommer också för den sociala biten.

För att göra keramik krävs förstås lera som Annika köper från en leverantör.

– Jag har vit, gul, röd och svartbrännande lera som är behandlad för att ha en jämn färg. Vilken färg på lera man väljer beror på hur man vill att slutresultatet ska bli eftersom färgen glasyren slutgiltigt får skiljer sig på olika färger av lera, säger hon.

En av de viktigaste förberedelserna innan man börjar forma leran är att den måste knådas och bli helt luftfri.

– Får man inte bort eventuella luftfickor finns risken att föremålet spricker när man sen bränner det.

När föremålet man skapat är färdigt så måste det torka ett par veckor.

– Man sveper in det man gjort i plast och låter det stå ett par veckor – längre tid om det är stora lersaker. Under torkprocessen släpps det in mer och mer luft, så att leran torkar sakta. Det måste vara helt torrt innan man bränner annars kan fukten också göra att leran spricker i ugnen.

När föremålet är helt torrt är det dags för bränning som tar cirka sju till åtta timmar. När bränningen är klar är det dags att glasera.

– Att glasera går till så att man doppar, penslar, sprutar eller svampar föremålet med en vällingliknande vätska.

Glasyr finns i mängder av olika färger och nyanser och även i blank eller matt, och Annika säger att slutresultatet fortfarande kan överraska henne men att det oftast är till det positiva.

Sen är processen klar och det är slutligen dags för den sista bränningen innan man får njuta av det man skapat.

Fotnot: För mer information om kurser: www.sv.se
Om Annika: www.lerblomster.se

Kursledare. Annika Zetterberg håller sen många år keramikkurser för Studieförbundet vuxenskolan i sitt hus i Dingtuna. Foto: Helena Andersson
Några av Annikas skapelser. Foto: Helena Andersson×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Tekniken att göra föremål i lera för att sen bränna dem är mycket gammal. Det äldsta föremålet man hittat är Venus från Dolnì, Věstonice, en liten figur av en naken kvinna, som är omkring tjugosextusen år gammal.

Powered by Labrador CMS