Får hjälp. Hans Liliegren är flyktingguide åt Röda korset och har känt Gibran Tadross i två år. Han reagerar starkt på att Gibran riskerar utvisning till Syrien. "Det verkar ju inte finnas något utrymme för sunt förnuft" säger han. Foto: Peter Hoffström×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Gibran riskerar utvisning på grund av jobbet som flygvärd

Efter 3,5 år i Sverige och Västerås talar Gibran Tadross flytande svenska, jobbar ideellt, är körledare och studerar. Men nu riskerar han att utvisas ensam till Syrien på grund av sitt tidigare jobb.

Publicerad

Efter 3,5 år i Sverige och Västerås talar Gibran Tadross flytande svenska, jobbar ideellt, är körledare och studerar. Men nu riskerar han att utvisas ensam till Syrien på grund av sitt tidigare jobb.

Gibran Tadross, 27, flydde från krigets Syrien till Sverige för drygt tre och ett halvt år sedan och bosatte sig hos sin moster i Västerås. Vad som skett sedan dess kan inte beskrivas som något annat än lyckad integration.

Han talar redan flytande svenska. Han är körledare åt en kyrkokör och trumpetlärare åt scouterna. Han pluggar på komvux, jobbar ideellt åt Röda korset och har även haft en projektanställning hos Västerås stad.

Men trots det. Och trots att hans övriga familj som kom senare till Sverige alla har fått permanent uppehållstillstånd – så riskerar Gibran utvisning.

– Jag hade så många mål och drömmar när jag kom till Sverige. Jag har gjort så mycket här och vill inte att allt ska vara förgäves, säger han när Västerås Tidning träffar honom.

Chockbeskedet

Det som har ställt till det för Gibran är hans tidigare arbete. Innan han kom till Sverige jobbade han som flygvärd åt ett bolag i Dubai som flög över hela världen. Det gör att han har visum till många europeiska länder.

Men när han inte kunde återvända till Syrien för att förnya sitt pass så förlorade han jobbet.

Väl i Sverige kom så chockbeskedet.

– Jag fick avslag på min ansökan om uppehållstillstånd eftersom de såg att jag hade visum i Italien. De ville att jag skulle återvända dit. Men jag har ingen koppling till Italien, det var bara dit min sista resa som flygvärd gick, berättar Gibran.

Lever i ovisshet

Efter 18 månader kunde han ansöka om uppehållstillstånd igen. I oktober 2016 fick han beviljat ett tillfälligt uppehållstillstånd i 13 månader. Då hade redan hans föräldrar och två systrar kommit till Sverige och fått beskedet att de får stanna.

Men Gibran lever fortsatt i ovisshet. Nu i november går hans tillfälliga uppehållstillstånd ut. Om Migrationsverket då bedömer att situationen i hans hemstad Damaskus är tillräckligt säker så skickas han hem.

– Jag har ingenting att återvända till. Jag har ingen familj där. Inget jobb. Jag kan inte fortsätta mina studier där på grund av kriget. Här har jag kämpat i tre år. Jag är en resurs för Sverige.

Gibran säger att han måste vara stark för sin familjs skull, men att det är svårt.

– Jag försöker alltid vara glad och positiv, men det här tar mycket ork och energi.

Han har dock en möjlighet att få permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men då behöver han fast anställning innan den 1 november.

– Jag har sökt massor av jobb! Men jag är bara ett namn bland alla andra. Det är svårt att få fram att jag är trevlig, seriös och vill jobba när de inte kallar mig på intervju, säger Gibran som förutom flygvärd har jobbat som försäljare och på hotell.

Skulle han inte hitta ett arbete innan den 1 november så står hoppet till ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd. Då väntar två nya år i ovisshet.

– Det gör att jag inte kan planera framtiden. Jag kan inte fortsätta mina studier eftersom jag inte vet om jag kommer ha nytta av dem.

Resursslöseri

Västeråsaren Hans Liliegren har känt Gibran i snart två år efter att han och hans fru blev flyktingguider åt Röda korset. Hans skräder inte orden över vad han tycker om Migrationsverkets principer.

– Gibran är en fantastiskt härlig kille som har alla möjligheter att lyckas i Sverige. Det är resursslöseri att ha honom här i 4-5 år och sen skicka hem honom. Det känns för jävligt rent ut sagt, säger han och menar att systemet är alldeles för fyrkantigt.

– Det verkar ju inte finnas något utrymme för sunt förnuft.

Powered by Labrador CMS