Bättre vård av svåra sår i Västerås

På måndagen invigdes nya Sårcentrum vid Västmanlands sjukhus Västerås. Här samarbetar olika specialister för att patienter med svårläkta sår kan få bättre och snabbare vård.

  • Publicerad 14:47, 27 nov 2017

– Svårläkta sår orsakar stort lidande för patienterna och är ett omfattande problem för vården. Därför är det glädjande att vi nu fått till stånd ett Sårcentrum genom ett samarbete mellan flera kliniker, säger regionrådet Kenneth Östberg (S) som förrättade invigningen.

Att svårläkta sår är ett omfattande problem, intygar Tomas Vikerfors, överläkare på Infektionskliniken som är en av de drivande bakom Sårcentrum. Patienter kan i månader och även år ha sår som inte läker – och i värsta fall kan amputation bli följden.

– Tidigare har dessa patienter med svårläkta sår behandlats på olika kliniker på sjukhuset. Nu samlar vi kompetenser från olika specialiteter på Sårcentrum så att patienterna får rätt diagnos och att rätt behandling sätts in, säger han.

Sårcentrum är ett samarbete mellan sex kliniker – kärlkirurgen, infektion, kirurgen, ortoped, medicin och hud. Verksamheten har öppet tre dagar i veckan och delar lokaler med primärvårdens jourmottagning.

Till Sårcentrum ska alla patienter med svårläkta sår remitteras. Tidigare har patienterna remitterats till olika kliniker på sjukhuset och ibland till flera kliniker samtidigt, vilket fördröjt behandlingen.

På sårcentrum arbetar läkare, sjuksköterskor och undersköterskor i team. Inriktningen är att i första hand ställa diagnos och skriva en behandlingsplan. Omläggning av såren görs på vårdcentralerna.

– Målet är att såren ska läka snabbare så att patienterna slipper lida och att vården kan ägna sina resurser åt annat, säger Adam Bersztel, överläkare på Kärlkirurgiska kliniken.

– Dessutom ska verksamheten var ett kompetenscentrum för sår. Hit kan andra verksamheter vända sig för rådgivning och utbildning.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING