”Här gäller det att lita på varandra”

Cheerleading är en förhållandevis ny sport i Sverige. I Västerås finns en helt nystartad förening som redan har VM-representanter.

  • Publicerad 13:49, 13 apr 2017

Det här blir mitt första VM så jag är jätterädd (skratt). Jag är också jättetaggad men det känns overkligt att jag ska vara med själv.

Trots att cheerleading har utövats i Sverige sedan 1980-talet är sporten fortfarande liten. Svenska cheerleadingförbundet bildades sommaren 1995 och idag finns det 6000 licenserade utövare inom 54 föreningar utspridda över landet.

Karin Zetterlund startade nyligen en cheerleadingförening i Västerås, vilket givetvis väckte Ung idrotts intresse. Vi åkte därför ut till en träning för att prata om sporten och föreningen med dess ordförande och aktiva.

– Rising cheer athletics bildades i somras och sedan dess har medlemsantalet ökat enormt. Första säsongen har gått jättesmidigt tack vare engagerade föräldrar som brinner för cheerleading samt att vi har en fantastisk styrelse, säger hon.

Cheerleading är uppbyggt på gymnastik, bygg, dans och ramsor. Som cheerleader bedöms man även efter i vilken grad man entusiasmerar publiken. Ramsorna som skanderas kommer föreningarna själva på och lagen inom klubben använder samma ramsa så att föreningens supportrar ska kunna heja med.

– Cheerleading är verkligen en lagsport som bygger på sammanhållning och tillit. För alla utövare måste vara med på träningarna för att laget skall kunna träna på alla moment. Om en person är borta kan inte vissa byggen genomföras eftersom det krävs att alla som tillhör bygget är med. Ingen kan ersätta någon annan eftersom det handlar om extrem tajming och synkroniserade rörelser som är individuella för varje person, berättar Karin Zetterlund ordförande för Rising Cheer Athletics.

I träningshallen är de olika cheerleading-lagen i full gång med sin träning när vi kommer på besök. Två av tjejerna på mattan är Elin Bengtsson och Rebecca Zetterlund som kommer att tävla för Sveriges räkning under VM i cheerleading i Orlando i slutet på april. Så här säger de om VM och cheerleadingsporten.

Namn: Rebecca Zetterlund

Ålder: 16 år

Position: Flyer/topp

Hur länge har du tränat?

– I fem år tror jag.

Hur kom det sig att du började?

– Jag har tränat gymnastik i typ hela mitt och så dansade jag i ett par år. Så när jag ville göra något nytt hade jag en kompis som tränade cheerleading och då började jag träna det jag med.

Vad är roligast?

– Att man alltid kan utvecklas och bli bättre på momenten. Och bekräftelsen man får när man klarat av en svår grej och man blir stolt över sig själv. Att tävla är också jättekul.

Vad är svårast?

– Att kunna lita på folk. Om jag till exempel vill testa något nytt vill jag kunna veta att de under mig kommer att fånga mig oavsett vad jag gör. För det förekommer rätt mycket skador och man får ta många smällar så man måste ha en mentalitet som fixar att köra på även när det är tufft. I det avseendet är det verkligen en lagsport för det räcker med att det är en i truppen som är tveksam då påverkar det hela laget.

Varför ska andra ungdomar välja cheerleading som sport?

–Denna sporten har allt! Man utvecklas som lag, som individ och får en fin gemenskap.

Tränar du någon annan sport?

– Ja, jag går på Widénska gymnasiet och där tränar vi gymnastik två dagar i veckan.

Finns det några likheter med sporterna?

– Ja, det är många likheter som akrobatiken.

Du ska tävla i VM, hur känns det?

– Jag är jättetaggad! Jag var med för två år sedan också. Förra året var jag hemma så nu är jag jättetaggad att få komma tillbaka igen.

Hur ser Sveriges chanser ut på VM?

– Vi är inte bäst men vi är inte heller sämst och vi gör framsteg hela tiden. Det här laget är en bra grund för kommande år. Vi har lagt kulturen och fått in rätt mentalitet.

Namn: Elin Bengtsson

Ålder: 22 år

Position: Bas

Hur länge har du tränat?

– Sedan jag var 15, så i sju år.

Hur kom det sig att du började?

Jag såg en flyer på Carlforsska om cheerleading och fick reda på att en kompis redan tränade så då hängde jag med henne hit.

Vad är roligast?

– Ett roligt moment med cheerleading är att bygga, men det roligaste med hela sporten är att man blir så sammansvetsad som lag och kommer nära sina lagkompisar.

Vad är svårast?

– Det svåraste med hela sporten tycker jag är det mentala. Alltså att man kan tänka att; jag kan göra det här även om man testar något nytt man aldrig har gjort och kör på i 100 procent utan att fega. För i den här sporten går det inte att fega ur, man måste bara köra. Antingen göra man ett moment eller gör man det inte.

Varför ska andra ungdomar välja cheerleading som sport?

– Det är inte bara sporten som är rolig utan hela lagandan och det man lär sig har man stor nytta av i resten av livet också.

Du ska tävla i VM, hur känns det?

– Det här blir mitt första VM så jag är jätterädd (skratt). Jag är också jättetaggad men det känns overkligt att jag ska vara med själv.

Hur ser Sveriges chanser ut på VM?

– Jag tycker att utifrån de förutsättningar som vi haft med skador och liknande är vi jätteduktiga.

Rising cheer athletics

Startade: sommaren 2016

Antal medlemmar: 100 ungdomar.

Åldersspann: 6 upp till 30 år.

Vänder sig till: Alla.

Lag: Tre träningslag och tre tävlingslag.

Maxantal i ett lag: 24 personer.

Aktuellt: Seniorlaget Heroes ska tävla på riksmästerskapet i Luleå i maj efter sin vinst i DM i sin klass. Stuntlaget Groupstand med juniorer tävlar också i Luleå efter DM-vinst i sin klass. Try out den 1 och 4 juni i B-hallen i Bombardier arena.

Sajt:  www.risingcheerathletics.se

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

VÄSTERÅSAREN

Vem vill du ska bli Västeråsaren 2017? Lägg din röst här!

SMAKFULLT

Drinkarna som förgyller festen

Liva upp vintermörkret med lite festliga drinkar! Agnes Viklund är bartender på populära nattklubben Nya Hattfabriken i Västerås. Hon delar här med sig av sina bästa tips för att gör dig till kung...tisdag 19/12 9:45

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

KURSER & UTBILDNINGAr

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING