Stilstudie. En av VGF lag 1:s deltagare utför ett trampett-hopp. Foto: Jonas Bergkvist×1 / 9Visa bildtextBild 1 av 9

VGF-lag nådde final i jättearrangemanget i Bombardier Arena

Det slogs volter som aldrig förr i Bombardier Arena i helgen. Rikscupen i truppgymnastik avgjordes med svindlande 1 000 deltagare. Ett lag från Västerås Gymnastikförening lyckades ta sig hela vägen till final i hemmatävlingen.

Publicerad

Det här var den största tävlingen sett till det stora deltagarantal som VGF arrangerat på …

– Ja…, väldigt länge, säger tävlingsledaren och klubbens ordförande Andreas Gustafsson Popa med ett leende.

VGF hade SM 2012, och fick nu chansen till ett ännu större arrangemang.

– Det är givetvis jätteroligt. Det är mycket tack vare de lyckade SM-tävlingarna som vi fick förtroendet igen, menar Gustafsson Popa.

Rikscupen 1 i truppgymnastik – det finns tre olika nivåer – lockade totalt 53 lag. Från Söderhamn i norr till Staffanstorp i söder intog sammanlagt 1 000 gymnaster Västerås och Bombardier Arena under helgen och tävlade i de grenarna som omfattar truppgymnastik; tumbling, trampett och fristående.

Lagen bestod av allt från 8 upp till 20 gymnaster, de yngsta var 10 år och de äldsta 18 – lagen fick dessutom mixas.

Tävlingen var uppdelad på fem kvalpooler, där de tio lagen med högst poäng från lördagen gick vidare till dagens finaler.

Från hemmaklubben deltog tre lag och ett – lag 3 – lyckades ta sig hela vägen till final i den stenhårda konkurrensen.

– Väldigt starkt gjort. De var trea efter kvalet, men hade sedan lite otur med något fall på finalen och slutade till sist sjua, berättar Andreas Gustafsson Popa.

Toppen finns med andra ord där i VGF. Det gör sannerligen även bredden. Totalt har gymnastikföreningen omkring 1 700 medlemmar.

– Vi växer hela tiden och det som är väldigt glädjande är att det blir allt fler pojkar. Intresset växer stadigt där och det känns jättekul.

Vi träffade ett helt killgäng med blåa VGF-ställ. Men denna gång fick de sitta vid sidan och heja på klubbkompisarna.

– Vi ska tävla i december i Göteborg i riksmästerskapet istället, berättar de åtta killarna födda mellan 2001 och 2003.

Flera av dem har tävlat och tränat ihop i flera år.

– Vi tränar fyra gånger i veckan, sedan är det två, tre tävlingar per år, berättar de.

Det har även hållits NM i truppgymnastik i Lund i helgen. Då VGF inte har någon seniortrupp, så fanns fyra Västeråsgymnaster med och representerade andra föreningar. Med den äran, ska tilläggas. Trion Knut Skogeng, Ebba Granholm Ström och Julia Palmqvist tog brons med mixtruppen i Örebro GF KIF och dessutom fanns Klara Rydberg med i GT Vikingarnas (Lidingö) damtrupp som tog silver.

– Jättebra gjort. Vi är så stolta, säger Andreas Gustafsson Popa.

I helgen är det dags för Gurkcupen

Redan till helgen är det dags för nästa VGF-arrangemang. Denna gång inom artistisk gymnastik där gymnasterna tävlar individuellt i grenarna bom, barr, fristående och hopp.

Tävlingen heter Gurkcupen och det är omkring 140 gymnaster anmälda till arrangemanget i VGF-hallen, Bellevue på lördag. Tävlingen inleds på förmiddagen med nybörjarsteg där gymnasterna är mellan 6 och 10 år. På eftermiddagen tävlar sedan steg 5-7 och Pokalen. Där är åldern mellan 8 och 22 år.

Powered by Labrador CMS