Västerås Friidrotts Malin Marmbrandt nådde inte ända fram till SM-pallen i helgen i Gävle. Foto: Jonas Bergkvist

Västerås Friidrott utan SM-medaljer – men chans till revansch redan i helgen

Västerås Friidrott blev medaljlöst när inomhus-SM avgjordes i Gävle i helgen. En snöplig fjärdeplats för Malin Marmbrandt blev det bästa resultatet för de fem deltagarna från klubben. – Lite surt, säger Västerås Friidrotts sportchef Peter Holmroos.

Publicerad
Anna Götberg – ett guldhopp av stor vikt vid JSM i Uppsala i helgen. Foto: Jonas Bergkvist

Två herrar och två damer från Västerås Friidrott kom till start under inne-SM-helgen i Omegahallen.

Om vi börjar med det på förhand största hoppet Malin Marmbrandt, så var det också hon som var närmast att ta medalj.

Snubblande nära verkligen.

I längdhoppet slutade hon till sist fyra – på samma längd som trean, hemmahopparen Sandra Törnros – efter att ha hoppat säsongsbästa 6,14. Men Törnros hade även ett andrahopp på 6.14 – Marmbrandt där ”bara” 6,13 …

I samma tävling satte landslagsstjärnan Khaddi Sagnia världsårsbästa efter ett jättehopp på 6,85 och vann med nästan 70 centimeter.

– Lite surt för Malin där, menar Peter Holmroos.

Inte heller i tresteget – där det gått bäst under säsongen – gick det VFK-tjejens väg. Marmbrandt nådde inte upp i säsongsbästa 12,90 utan fick nöja sig med 12,67 och en femteplats, 25 cm ifrån bronset.

– Hon har varit lite krasslig sedan hon kom hem från träningslägret i Sydafrika runt nyår och det har inte riktigt gått hennes väg under inomhussäsongen. Men det gjorde det egentligen inte helt och hållet förra året heller och då blev utomhussäsongen ändå riktigt bra. Vi får hoppas att det blir så även i år, säger Holmroos.

Västeråsklubbens andra kvinnliga bidrag i Gävle var Nina Björkman i vikt. Hon kom inte upp i den nivå hon är kapabel till utan fick nu nöja sig med en åttondeplats efter ett bästakast på 16,50 meter (18,14 är säsongsbästa).

– Hon hade ett kast som var längre men då blev det dessvärre övertramp.

På herrsidan stod både Efrem Brhane (1500 meter) och Rickard Willman (längd) för bra insatser och slutade sjua respektive femma.

– Absolut en bra insats av båda två. Rickard hade ett jättehopp på gång, men det blev dessvärre övertramp. För Efrem var det tajt och han var inte långt ifrån fjärdeplatsen, säger Holmroos.

Längdhoppstävlingen vanns för övrigt av Malin Marmbrandts sambo Andreas Otterling (7,77 m).

Chans till medaljrevansch får dock Västerås Friidrott redan till helgen. Då är det dags för juniorerna – mellan 17 och 22 år – att göra upp om medaljerna i JSM inomhus i IFU Arena i Uppsala.

– Vi har nio aktiva med och fem medaljchanser på papperet som jag ser det. Så ska vi säga att vi åker hem med minst fyra medaljer i alla fall, säger Holmroos förhoppningsfullt.

Den allra största JSM-favoriten från Västerås Friidrott är kasttjejen Anna Götberg. Hon har ett guld i vikt från förra året att försvara och är den i Sverige som har kastat överlägset längst isin åldersklass under inneesäsongen. I hemmatävlingen Westinghouse Inlagda Gurkspelen för några veckor sedan satte hon tävlingsrekord.

– Jag har höga förhoppningar på att det ska gå bra i JSM, sa hon då.

Även långdistansaren och Elsa Wallenius har goda chanser till en medalj av ädlare valör på 1500 meter.

Liksom jämngamle Hassan Abdiqadir på samma distans i P17-klassen.

– Han ser fantastiskt bra ut på träning, nu hoppas vi att han får till det på tävling också.

I den äldre K22-klassen har Västeråsklubben också flera intressanta starter.

– Det ska bli intressant att se vad Emma Stenlöf och Daniela Karlsson kan göra, de har tidigare båda haft stora skadeproblem, säger Peter Holmroos.

Inne-JSM avgörs under kommande lördag–söndag.

Powered by Labrador CMS