IBF Västerås jublar under försäsongen. Frågan är hur många gånger man får jubla under årets division 1-säsong. Laget har tappat flera nyckelspelare och förlorade premiären mot nykomlingen Torshälla. Trots det är målsättningen topp fyra och kvalspel även i år. Foto: Eva Ohlström×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Innebandyn hetare än på länge när fyra klubbar slåss i ettan

Det är inte bara i ishockeyn som vi kan se fram emot ett gäng länsderbyn den här säsongen. Innebandyn på herrsidan är hetare än på länge med fyra lokala lag i divison 1. Två av dom siktar högt.

Publicerad

Det är inte bara i ishockeyn som vi kan se fram emot ett gäng länsderbyn den här säsongen. Innebandyn på herrsidan är hetare än på länge med fyra lokala lag i divison 1. Två av dom siktar högt.

Jonathan Pettersson, Surahammars IBF

Förra säsongen gjorde IBK Hallsta debut i division 1 västra Svealand. Den här säsongen är det Skälby IBK:s tur. Det innebär att det är fyra lokala lag i serien då varken IBF Västerås eller Surahammars IBF lyckades gå upp i Allsvenskan i fjol.

Och redan i första omgången, som spelades förra helgen, var det derbydags. Då mötes Surahammar och Hallsta i ett fullsatt Mälarenergi arena (421 personer). Sura vann matchen med 5–2 och fick precis den start de ville ha.

"Starkaste truppen vi har haft"

– Allt ser väldigt bra ut. Speciellt efter premiärsegern. Det här är den starkaste truppen vi har haft under mina fem år i klubben, säger tränare Jonathan Pettersson.

Förra säsongen missade man topp fyra och därmed kvalplats med en ynka poäng. Till den här säsongen har man fått behålla alla viktiga spelare samt kryddat truppen med några nyförvärv.

Lägg där till tidigare SSL-spelaren Jack Kvist, som nu är med från start efter att ha anlänt under slutet av förra säsongen, och man förstår varför Sura är ett tippat topplag i år.

– Vi själva ser oss inte som favoriter. Vi kör vårt eget race och bryr oss inte om vad andra tycker, säger Pettersson.

Men målsättningen måste väl ändå vara topp fyra?

– Ja, vi vill ta oss till kval. Om vi slutar etta eller fyra spelar ingen roll. Sen får vi sätta upp en ny målsättning när vi är där.

Är Surahammar redo för Allsvenskan?

– Ja, vi hade lite diskussioner kring det redan förra säsongen och fått höra från föreningen att de är redo, säger Jonathan Pettersson, som själv nämner Lockerud och VIB som två utmanare.

VIB, eller IBF Västerås som division 1-laget numera heter, kan dock få svårt att upprepa förra säsongens tredjeplats. Försäsongen har kantats av skador och sjukdomar.

– Vi har inte kunnat träna som vi velat. Så vi ligger inte i fas. Det kommer ta tid att få ordning på allt, säger tränare John Kvist efter premiärförlusten borta mot nykomlingen Torshälla (8-5).

"Kommer inte lägga oss ner och dö"

Förra säsongen gjorde lagets förstafemma mer än hälften av poängen. Nu när skyttekungen Emil Helmrich har lämnat för Storvreta, Tobias Nyberg har slutat samt att Marcus Franzén och Kim Angerfeldt är långtidsskadade så hänger mycket på forwarden Jonathan Lundkvist.

– Det är klart att det är svårt att ersätta den spetsen vi har tappat. Särskilt i division 1, medger Kvist.

När spelarna i IBF Västerås själva fick ta fram en målsättning för säsongen blev det ändå att återigen nå kvalspel.

– Det är en tuff målsättning. Men det gör att vi som ledare kan ställa högre krav på spelartruppen, säger John Kvist.

Är målsättningen för tuff?

– Nej, får vi tillbaka alla spelare så har vi definitivt trupp för topp fyra. Sen är förväntningarna mer nedtonade än om vi hade haft kvar samma trupp som förra säsongen. Men inget är omöjligt. Vi kommer inte lägga oss ner och dö.

Några som också kommer sälja sig dyrt den här säsongen är nykomlingen Skälby IBF som startade upp sin a-lagsverksamhet igen för bara fem år sedan. Laget är ungt och många spelare gör division 1-debut.

– Men åldern spelar ingen roll. Det handlar om att göra sitt ute på plan, menar tränare Micke Enlund.

Premiärmatchen gav en positiv känsla då man spelade jämnt med förra säsongens fyra, GS 86 från Forshaga, men till slut föll på hemmaplan med 3-5.

– Vi har delmål och ska ta en match i taget. Men som nykomlingar vill vi givetvis hålla oss kvar, säger Enlund.

Vad är chanserna till det?

– Vi har behållit stommen i truppen och fått spela ihop oss under förra säsongen. Jag tycker vi är långt gångna redan. Så jag tycker vi har bra chans.

– Sen har vi ju tre riktigt bra derbyn att se fram emot också. Det gör säsongen ännu roligare.

Hur många derbyn vinner ni?

– Hälften. Vi vinner alla hemma och snor åt oss nån pinne borta också, säger Micke Enlund självsäkert.

Nästa omgång i division 1 västra Svealand spelas nu i helgen, 30 september - 1 oktober. Nästa derby väntar den 11 oktober då IBF Västerås möter Skälby IBK i Bombardier arena.

VT tippar division 1 västra Svealand

Surahammars IBF

Över 400 personer såg Sura spöa Hallsta i premiären (5-2). Förutom poängspelarna Jonas Engström, Alexander Blomkvist och Alexander Schlugi har man kryddat laget med SSL-spelaren Jack Kvist som kom under förra säsongen. En matchotränad Kvist hann göra 12 poäng på sju matcher och ledde Sura till en femteplats, bara en poäng från kval. I år borde man nå topp 4.

Tips: 3:a

IBF Västerås

För två säsonger sedan åkte man ur Allsvenskan. Förra säsongen slutade man trea i division 1 tack vare en fruktad förstafemma med Emil Helmrich i spetsen (46 poäng). Nu har han lämnat för Storvreta. Samtidigt är Marcus Franzén (35 p) och Kim Angerfeldt (19 p) långtidsskadade. Lägg där till att viktige backen Tobias Nyberg har slutat. Förlust mot nykomlingen Torshälla i premiären.

Tips: 6:a

IBK Hallsta

Var nykomlingar i serien förra säsongen. Laget slutade sexa, och även om avståndet var betydligt mindre neråt än uppåt, var det en riktigt stark debutsäsong. Kan poängkungen Joakim Turunen (42 poäng förra säsongen) fortsätta leverera som i premiären då han gjorde lagets båda mål, ska det starka hemmalaget inte behöva oroa sig för kontraktet.

Tips: 7:a

Skälby IBK

Vann division 2 förra säsongen och tog sig till ettan genom kvalspel. Har fått behålla målkungen Markus Thuvander och assistkungen Emil Eriksson från förra säsongen. 20-åringarna kommer vara viktiga i år tillsammans med spännande nyförvärvet Jesper Nilsén. 18-åringen från Västerås IBS ungdom presenterade sig i premiärförlusten mot GS 86 (3-5) med ett mål och en assist. Massor av talang, men orutinerat och tunt. Skälby får kämpa för att hänga kvar.

Tips: 9:a

Powered by Labrador CMS