Kennet Andersson med sin coach Janne Wanhainen från förra årets veteran-SM i Borås när den gamle fotbollshjälten sensationellt tog tre guld.

94-hjälten tävlar i SM i Västerås i helgen: ”Jag siktar på medalj”

VM-hjälten Kennet Andersson jagar SM-medaljer i Västerås. I friidrott. – Jag siktar självklart på medalj, säger han till Västerås Tidning.

Publicerad

Det vankas en stor friidrottshelg. Utöver inne-VM och ungdoms-SM står Västerås Friidrottsklubb värd för veteran-SM i Westinghouse Arena.

Med start i morgon fredag och fram till söndag kommer rekordmånga 500 aktiva från 35 upp till 95 (!) år att göra upp om SM-medaljerna.

Det finns en hel del intressanta namn i startlistan.

En sticker kanske mer ut än andra – Kennet Andersson, en av VM-hjältarna från den klassiska fotbollssommaren 1994. Eskilstunasonen blev trea i skytteligan och var en starkt bidragande orsak till att de svenska fotbollsherrarna lyckades ta ett sensationellt brons i VM-turneringen i USA.

Nu har 50-åringen inlett en ny idrottskarriär – som friidrottare.

Andersson gjorde succé vid förra årets veteran-SM i Borås då fotbollslegendaren, tävlandes för IFK Göteborg, chockade både publik och motståndare genom att kamma hem tre guld (längdhopp: 5,68 m, höjdhopp: 1,70 m, 60 m häck: 9.85) och ett brons (60 m: 7.98) i klassen M50.

Dock grusades framgångarna av att han slet sönder hälsenan (hälseneruptur) på upploppet när han sprang avslutande 200 meter.

Nu gör han comeback och Västerås Tidning fick en pratstund med den gamle fotbollshjälten dagen innan veteran-SM-tävlingarna startar i Västerås.

– Jag har ju aldrig varit skadad under hela min karriär, det här är den värsta skadan jag haft. Så det har varit mycket kämpande.

Skadan höll även på att spoliera hans medverkan i Mästarnas mästares jubileumssäsong (premiär på söndag i SVT, Kennet tävlar i ”boll-laget” tillsammans med Jesper Blomqvist och Magnus Wislander).

– Ja, de ringde från SVT kort efter att jag drabbats av skadan och då var jag mest arg och besviken och tackade faktiskt nej. Men sedan gick rehab-träningen bra och när jag fick frågan igen lite senare tackade jag ja.

Hur var det att tävla i Mästarnas mästare hälseneskadan?

– Det var väl på gränsen (skratt). Jag fick köra rejält tejpad och läkarna sa att det var upp till mig. Men jag gjorde det.

Hur är formen nu inför SM?

– Den är väl hyfsad. Det har inte gått att pusha på den här skadan. Men det har varit viktigt att ha ett mål och det har hela tiden varit att försöka vara tillbaka till just den här tävlingen, säger Kennet Andersson.

Han är i dagläget anmäld i två grenar. Längdhopp på fredag (start klockan 18.40) och 60 meter (final 11.10 lördag).

– Men det lutar nog åt att det bara blir längden.

Vilka förhoppningar har du?

– Jag sa efter SM förra året att jag siktade på att hoppa sex meter i år, vilket skulle var svenskt rekord i klassen. Jag kan väl släppa lite förhandsinfo här och nu att jag är ungefär en meter från det, säger Kennet Andersson med ett skratt.

Hur har skadan påverkat längdhoppet?

– Jag har varit tvungen att byta avstampsfot till den vänstra, och det har varit ungefär lika svårt som att slå en frispark med vänstern, säger han.

Medaljförhoppningar?

– Ja, men det måste man ju alltid ha!

Du slipper ju i alla fall Mattias Sunneborn (också med i årets Mästarnas mästare och tävlandes i M45 i Västerås i helgen)?

– Haha, ja han har ett par år kvar upp till min åldersklass.

Men även Kennet Andersson har faktiskt ett friidrottsförlutet och har bland annat varit i Västerås och tävlat i Gurkspelen.

– Jag höll väl på tills jag var 13-14 år innan fotbollen tog över helt.

Fotbollen har också fört honom till Västerås många gånger.

– Jag har mött både VSK och IFK Västerås med IFK Eskilstuna i dåvarande division 2 norra och även Franke i någon träningsmatch vid något tillfälle.

Nu är han alltså tillbaka i stan – som en några år äldre friidrottare.

Powered by Labrador CMS