INFART. Den nya infarten till 252:an från riksväg 66. Foto: JONAS EDBERG

252-bygget närmar sig sitt slut - öppnar snart

Snart öppnar nya vägen mellan Hallstahammar och Surahammar. Veckor återstår tills trafikanterna får bekanta sig med en väg i toppklass.

Sedan 2015 har Trafikverkets entreprenör Peab arbetat med att bygga nya 252:an mellan Hallstahammar och Surahammar, det efter att utredningar visat att den befintliga 252-sträckningen ovanpå en grusås och genom bebyggelser inte höll måttet för trafiksäkerheten då det i genomsnitt passerar 2 000-3 000 fordon per dygn. Dessutom finns två vattenskyddsområden vid vägen.

100 kilometer i timmen

Totalt har det byggts 8 kilometer ny mötesfri landsväg som separeras med mitträcke. Vägen har så pass hög standard att hastighetsbegränsningen är satt till 100 kilometer i timmen, vilket närmast är att likna en motortrafikled.

I Hallstahammar ansluter den nya 252:an strax norr om tätorten och passerar sedan över järnvägen och Kolbäcksån på två nya broar.

Söder om Surahammar vid Långsjön ansluter vägen sedan till riksväg 66.

Nu närmar sig arbetet sitt slut. I slutet av veckan arrangerade Trafikverket en pressvisning av det nya vägavsnittet, då vägen är så pass klar att kunna visas upp.

Men det dröjer ett tag innan allmänheten får beträda vägen med sina fordon.

– Det är ganska snart. Vi lovar inte sätta ett datum då det ska genomföras en del byggtekniska besiktningar men vi tror att det rör sig inom de närmaste veckorna, säger Ranald MacDonald, presskommunikatör på Trafikverket.

Totalt beräknar Trafikverket att vägen kostar 200 miljoner kronor att bygga.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.