Äntligen skolstart för Johannes. Han var ett av 1 800 barn som började i första klass i veckan. Foto: Peter Hoffström

Så ska grundskolan i Västerås bli bättre

I veckan gjorde många barn i Västerås sin allra första dag i grundskolan. En grundskola som dras med trånga lokaler, brist på lärare och sjunkande resultat. Men nu lovar politikerna ljusare tider. – Det ser mycket bättre ut än vad det gjorde för några år sedan. Alla barn kan förvänta sig en likvärdig och bra undervisning, säger Vicki-Skure Eriksson, ordförande i Grundskolenämnden.

Publicerad
Vicki Skure-Eriksson (C) Foto: Pia Nordlander

Totalt var det cirka 1800 barn i Västerås och Skultuna som började första klass i veckan. Det är omkring 100 fler än förra året.

En av dom var 6-årige Johannes Opasic som började klass 1A på Hagabergsskolan i onsdags. Västerås Tidning mötte upp Johannes efter hans allra första dag i skolan.

– Det kändes pirrigt imorse att få träffa nya kompisar och nya lärare. Men det kändes roligt också, berättar han.

Hur var första skoldagen?

– Det var roligt med matte och att lära sig bokstäverna. Men siffror skulle vi börja med imorgon. Sen fick vi rita av skolan. Och så fick vi glass, säger Johannes och ler stort.

Vad tror du blir roligast med att gå i skolan?

– Matte och läxorna. Jag tycker att läxor är ganska roliga. Då får man träna hjärnan.

Och vad tror du blir minst roligt?

– Att sitta still och inte göra något. Och om det regnar på rasterna, säger han.

Johannes mamma, Daniela Opasic, menar att det känns annorlunda att släppa iväg sitt barn till skolan jämfört med förskolan.

– Man oroar sig mer. Dom ska ju lära sig massa saker. Men eftersom jag själv är lärare så vet jag att man får hjälp om man behöver det. Då är jag nog mer orolig för hur han ska trivas. Man vill inte att sitt barn ska ha en klump i magen när den går till skolan, säger hon.

Skolan i Västerås har under många år brottats med lärarbrist och sjunkande resultat. Det gäller även grundskolan. Och i takt med kommunens ökande befolkning finns det idag även en brist på skollokaler.

– Det är väldigt fullt på våra skolor. Och det är ju roligt att vi är en kommun som växer. Men det gäller att vi ligger i fas när det gäller behovet av nya skolor. Det byggs väldigt mycket just nu, vilket är positivt, men det har tyvärr dragit ut på tiden, säger Vicki-Skure Eriksson (C) kommunalråd och ordförande i Grundskolenämnden.

Ett sådant exempel är Mälarparksskolan på Öster Mälarstrand som var tänkt att stå klar till skolstarten. Detta för att avlasta Ekbergaskolans och Storängsskolans låg- och mellanstadier.

Men fler barn innebär inte bara att det behövs fler skollokaler.

– Vi har ett stort behov av lärare. Där försöker vi locka tillbaka de som tidigare varit lärare samt att få dom som funderar på att bli lärare att välja yrket, säger Vicki-Skure Eriksson.

– Sen som i hela landet brottas vi fortfarande med att alla våra lärare ska vara behöriga. Det har vi inte lyckats med överallt.

Men trots bristen på lokaler och lärare är hon positiv till grundskolans framtid i Västerås.

– Det händer jättemycket. Framför allt har vi koll på ekonomin, vilket gör att vi kan satsa 30 miljoner extra på grundskolan i år. Flera skolor håller på att renoveras upp och vi gör även lönesatsningar kommande år. Det ser mycket bättre ut nu än för några år sedan, menar Vicki-Skure Eriksson.

– Nu är det fullt fokus på att höja resultaten i skolan, avslutar hon.

Powered by Labrador CMS