"Jag fick leta påskägg i mosters trädgård"

Påsken är här, men varför firar vi den? Här berättar vikarierande domprosten Susann Senter om påskens betydelse inom den kristna tron.

Publicerad
Påskfirande. Vikarierande domprosten Susann Senter om påskens betydelse inom den kristna tron. Foto: Henrik Mill

Barn behöver också andlighet, bilder för livet och döden. Barn behöver lära sig glädjen att dela och ge åt andra.

1. Varför firas påsken?

– Kyrkan berättar och lever igenom berättelsen om den första kristna påsken när Jesus dog och uppstod.

2. Vilken betydelse har påsken inom den kristna tron?

– Den är kristenhetens största högtid. Vi firar nattvard som en gemenskap här och nu men också som en påminnelse om den måltid Jesus firade med lärjungarna på skärtorsdagen.Vi förstår hela livet som en vandring genom död (långfredag) till liv (påskdag). Vi firar gudstjänst på söndagen eftersom Jesus uppstod på söndagen och varje söndag är en liten påskdag.

3. På påskdagen kommer det att hållas påskotta i Domkyrkan, vad kommer du att prata om?

– Den predikan surrar just nu i mitt huvud, jag är inte färdig än. Men det är viktigt för alla i alla tider att inte låta död och ondska få sista ordet. Det sades på Sergels torg förra söndagen, och för mig är det påskens stora budskap. Döden kan tyckas segra tillfälligt, men till sist vinner alltid livet och kärleken!

4. För de flesta innebär påsken att äta ägg, vad symboliserar de?

– Nuförtiden kan vi äta ägg året runt, men förr började hönsen värpa igen just den här tiden på året, när ljuset återvände och när den första grönskan kom. Så kom påsk och ägg att höra ihop. Ägg är också en bild för fruktbarhet och liv.

5. Hur är ditt första och starkaste minne av att fira påsk?

– Jag började mitt liv i kyrkan med att redan som 6-åring sjunga i kör. Minnen av sången, påskliljor och trumpeter är en del av mina påskminnen, men jag har också minnen av att vi fick leta påskägg i mosters trädgård.

6. Vad tycker du om traditionen med påskägg med godis och kanske presenter till barnen?

– Jag har inga invändningar mot det, men jag tycker att det blir fattigt om detta är allt. Barn behöver också andlighet, bilder för livet och döden. Barn behöver lära sig glädjen att dela och ge åt andra.

7. Hur kommer du själv att tillbringa påsken?

– Skärtorsdagen kväll är det mässa (nattvard) i Domkyrkan. På långfredag deltar jag i en bönevandring genom Västerås på dagen, och har bjudit några vänner att äta på kvällen. Min man åker till sin syster i Florida på påskafton, så den blir lite annorlunda. Jag skjutsar till Arlanda och när jag kommit tillbaka därifrån äter jag tillsammans med några vänner. Påskdagen blir det gudstjänster i Domkyrkan. Efter gudstjänsterna sitter jag i min fåtölj med en bra bok. Alltså en blandning av gudstjänster och vila.

8. Om du får ett påskägg, vad önskar du dig att det fanns i?

– Jag är barnsligt förtjust i choklad, i alla former Men ett påskägg fyllt av omtanke, glädje och fågelsång vore väl underbart?

Susann Senter

Ålder: 65

Familj: maken Bo, två vuxna döttrar, en son som dog 2013

Gör: Vikarierar som domprost, dvs chef i Svenska kyrkan, Västerås
Intressen: läser mycket och blandat, tycker om musik, och umgås gärna med vänner.

Powered by Labrador CMS