Påskfirande. Vikarierande domprosten Susann Senter om påskens betydelse inom den kristna tron. Foto: Henrik Mill

"Jag fick leta påskägg i mosters trädgård"

Påsken är här, men varför firar vi den? Här berättar vikarierande domprosten Susann Senter om påskens betydelse inom den kristna tron.

  • Publicerad 08:24, 15 apr 2017

Barn behöver också andlighet, bilder för livet och döden. Barn behöver lära sig glädjen att dela och ge åt andra.

1. Varför firas påsken?   

– Kyrkan berättar och lever igenom berättelsen om den första kristna påsken när Jesus dog och uppstod.

2. Vilken betydelse har påsken inom den kristna tron?    

– Den är kristenhetens största högtid. Vi firar nattvard som en gemenskap här och nu men också som en påminnelse om den måltid Jesus firade med lärjungarna på skärtorsdagen.Vi förstår hela livet som en vandring genom död (långfredag) till liv (påskdag). Vi firar gudstjänst på söndagen eftersom Jesus uppstod på söndagen och varje söndag är en liten påskdag.

3. På påskdagen kommer det att hållas påskotta i Domkyrkan, vad kommer du att prata om?

– Den predikan surrar just nu i mitt huvud, jag är inte färdig än. Men det är viktigt för alla i alla tider att inte låta död och ondska få sista ordet. Det sades på Sergels torg förra söndagen, och för mig är det påskens stora budskap. Döden kan tyckas segra tillfälligt, men till sist vinner alltid livet och kärleken!

4. För de flesta innebär påsken att äta ägg, vad symboliserar de? 

– Nuförtiden kan vi äta ägg året runt, men förr började hönsen värpa igen just den här tiden på året, när ljuset återvände och när den första grönskan kom. Så kom påsk och ägg att höra ihop. Ägg är också en bild för fruktbarhet och liv.

5. Hur är ditt första och starkaste minne av att fira påsk? 

– Jag började mitt liv i kyrkan med att redan som 6-åring sjunga i kör. Minnen av sången, påskliljor och trumpeter är en del av mina påskminnen, men jag har också minnen av att vi fick leta påskägg i mosters trädgård.

6. Vad tycker du om traditionen med påskägg med godis och kanske presenter till barnen? 

– Jag har inga invändningar mot det, men jag tycker att det blir fattigt om detta är allt. Barn behöver också andlighet, bilder för livet och döden. Barn behöver lära sig glädjen att dela och ge åt andra.

7. Hur kommer du själv att tillbringa påsken?  

– Skärtorsdagen kväll är det mässa (nattvard) i Domkyrkan. På långfredag deltar jag i en bönevandring genom Västerås på dagen, och har bjudit några vänner att äta på kvällen. Min man åker till sin syster i Florida på påskafton, så den blir lite annorlunda. Jag skjutsar till Arlanda och när jag kommit tillbaka därifrån äter jag tillsammans med några vänner. Påskdagen blir det gudstjänster i Domkyrkan. Efter gudstjänsterna sitter jag i min fåtölj med en bra bok. Alltså en blandning av gudstjänster och vila.

8. Om du får ett påskägg, vad önskar du dig att det fanns i? 

– Jag är barnsligt förtjust i choklad, i alla former Men ett påskägg fyllt av omtanke, glädje och fågelsång vore väl underbart?

Susann Senter

Ålder: 65

Familj: maken Bo, två vuxna döttrar, en son som dog 2013

Gör: Vikarierar som domprost, dvs chef i Svenska kyrkan, Västerås
Intressen: läser mycket och blandat, tycker om musik, och umgås gärna med vänner.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

Årets Tomte 2017

Vem ska bli Årets Tomte 2017?

Vem ska få den ärofyllda titeln i år: Thomas, Fredde, Hussein eller Olivia?

Klicka här för att rösta på din favorit – senast 10 december!

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING