Ölprovning. Representanter från ett tjugotal lokala restauranger provade öl för att enas om smaken på det lokala Västeråsölet.

Restauranger i unikt samarbete – brygger ett gemensamt Västeråsöl

Ett tjugotal restauranger från Västerås går ihop för att brygga ett gemensamt Västeråsöl. Bakom initiativet, som förmodligen är det största ölsamarbetet hittills i landet, ligger det lokala bryggeriet Coppersmiths.

Publicerad

I söndags träffades en majoritet av de inblandade för ett första möte i Coppersmiths bryggerilokaler. Tillsammans med Magnus Tedenmyr från Coppersmiths diskuterade restaurangrepresentanterna vad för sorts öl som skulle bryggas, och kunde till slut enas.

– Vi ska brygga en öl med en härlig röd färg. Ölen ska ha en balans mellan sötma från karamellmalt och syrlighet från björnbär och den kommer att ha en traditionell brittisk humleprofil. Den överjästa ölen ska ha en knäckig ton med en rund och skön eftersmak av björnbär. Det här ska vara folkligt, matvänligt öl eftersom det ska finnas hos flera restauranger, vissa vill kombinera ölen till mat och vissa inte. Vi på Bishops Arms kommer att servera ölen på fat, de flesta krogar kommer att ha det på flaska, tror jag, säger Dan Eriksson, pubchef vid Bishop Arms.

Gemensam stolthet

För att utse namnet på den nya Västerås-ölen kommer Coppersmiths och restaurangerna att ta hjälp av Västerås Tidnings läsare. Mer information om det kommer i onsdagsnumret av Västerås Tidning, som delas ut nästa vecka.

En av deltagarna som medverkade på mötet var Tomas Fryklöf från Vinoteket Lothar.

– Jag kände direkt att detta är något Västerås krogliv behöver. Vi är kollegor inte konkurrenter. I alla tider har vi i Västerås sett Stockholm som den stad man ska åka till för att uppleva högklassigt gastronomi. Jag hävdar att så ska det inte vara längre. Vi har flera topprestauranger i Västerås och vi måste känna stolthet över det. Tänk om någon restaurang i Västerås skulle få en stjärna i Guide Michelin, det skulle lyfta hela staden ytterligare. Att vi olika restauranger nu får en möjlighet att brygga öl, och göra det tillsammans är fantastiskt. Det här ska bli riktigt kul som vi västeråsare kan vara stolta över.

Alla restauranger kunde inte närvara under söndagen, vissa hade kontakt med bryggeriet och kollegor under kvällen ändå och kunde därför vara med att påverka vilken öl som ska bryggas.

"En story att berätta"

Västerås har fått flera nya turistattraktioner de senare åren och utan tvekan har Västerås blivit en het stad med ett bra och brett utbud av restauranger, boenden och besöksmål. Ett av de besöksmålen som kommit under senare år är Kokpunkten, och de representerades under kvällen av Simon Gunnarsson och Fredrik Simonsen.

– Våra gäster kommer huvudsakligen från Stockholm och andra orter utanför Västerås. Vi på Kokpunkten har redan valt att servera lokalt Coppersmiths öl. Vi känner oss stolta över Kokpunkten och vill ge gästen det lilla extra, en del av upplevelsen är naturligtvis lokalt öl. Det är en självklarhet att vi ska servera lokalt öl som vi har planerat och ska brygga tillsammans med andra restauranger. Idén med gemensamt öl är fantastisk. Det är kul att lära känna andra i branschen och lärorikt att se var och hur man brygger ölen som vi säljer. Det här är något vi ser fram emot att kunna sälja till alla gäster. Nu har vi en story att berätta, det är en del av den upplevelsen gästerna vill ha, säger Simon Gunnarsson.

Tappningen av ölet är beräknad till månadsskiftet maj/juni och nästa steg i projektet blir själva bryggdagen som är planerad till den 7 maj. Därefter kommer deltagarna att träffas för att provsmaka den färdiga produkten – innan den lanseras för allmänheten.

Powered by Labrador CMS