
Kamrul drömde om egen restaurang
När Kamrul Quddus startade sin indiska restaurang Razmoni i Stockholm fanns det 3–4 indiska restauranger i Sverige. Nu finns det hundratals och en av dem finns i Västerås – Nojon Moni, som drivs av Kamrul Quddus. – Västerås är en bra restaurangstad med många utländska besökare från bland annat Indien.
Kamrul Quddus
Född: 1968
Var: Indien/Bangladesh
Familj: Fru och 2 barn
Fritiden: Träning, bio, kläder och besöka restauranger
Favoriträtt: Chicken Karai
Bästa platsen i Västerås: Lögastrand
Högst på önskelistan: Må bra och vara positiv
Indien har över en miljard invånare och en lång mattradition som skiljer sig inom olika regioner, liksom språket. Men basen i maträtterna är lika i hela världen, berättar Kamrul Quddus.
– Den består av vitlök, ingefära, koriander, kummin, garam masala, chili och gurkmeja. Det finns en föreställning om att indisk mat är otroligt kryddstark men vi erbjuder våra kunder tre alternativ: mild, mellan eller stark smak. En bra start för de som vill testa indisk mat ska beställa Chicken Tikka Butter Masala som är en ”snäll” rätt som finns i hela världen.
Det var inte självklart att Kamrul Quddus skulle driva restauranger i Sverige när han kom som gäststudent 1989.
– Jag studerade datateknik på Linköpings universitet och arbetade extra på en restaurang och drömde om att starta egen restaurang.
– Jag hamnade i Stockholm, gifte mig och startade min första indiska restaurang Razmoni 1996 på Kungsholmen.
Nu delar Kamrul Quddus sin tid mellan restaurangerna i Stockholm och Västerås.
– Jag är i Västerås varannan vecka, står i kassan, pratar med gäster, undervisar ny personal, sköter inköp och bokföring. Lagar mat gör jag hemma, ofta med inspiration från Indien.
I möjligaste mån försöker Kamrul Quddus skapa så många ungdomsjobb som möjligt i sina restauranger.
– Det är viktigt att ungdomarna får rätt känsla för service och god matkultur.
En av Kamrul Quddus filosofier är att en varmrätt ska kosta under 200 kronor.
– Då har en familj oftast råd att äta hos oss och kan komma fler gånger. En annan är att inte äta för stora portioner, det är lätt att tappa gränserna.

Chicken Karai
500 g kycklingbitar
2 st tomater
1 st paprika i bitar
3 st vitlöksklyftor
2 tsk färsk ingefära
1 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk garom masala
0,5 tsk färsk chilli
0,5 tsk gurkmeja
1 tsk salt (efter behov)
0,5 tsk färsk citron
1 dl vatten (efter behov)
2 st stora hackade lökar
0,5 dl matlagningsgrädde
0,5 dl smör/olja (efter behov)
Servera med färsk koriander och basmatiris