Lyckad integrationssatsning av VSK Ungdom: ”Tycker det känns rätt”

VSK är mycket mer än bara ett framgångsrikt representationslag i toppen av division I. Grönvitt innefattar numera också ett nystartat integrationslag. – Vi gör saker som vi tycker känns rätt, säger Andreas Dayan, ordförande i VSK Ungdom, till Ung idrott.

VSK Ungdoms integrationssatsning har pågått under våren.

Utvecklingen har gått stadigt uppåt.

– Som mest kan det vara uppåt 30 spelare, berättar Andreas Dayan.

Sedan tidigare involverar VSK många nyanlända ungdomar i sin ordinarie verksamhet. Men nu växlar alltså VSK Ungdom upp och har startat ett helt nytt integrationslag som ska fånga upp fler personer, där huvudfokus ligger på att locka ensamkommande flyktingar till fotbollen. Tanken är att ungdomarna får möta föreningslivet under visserligen välorganiserade och seriösa, men ändå avslappnade, former. 

– Många asylsökande vet inte vilken väg de ska ta och många klubbar har fullt i sina lag. Tanken är att laget, som spelar i Korpenserien, ska fungera som ett inslussningslag, säger Dayan. 

Ungdomarna i VSK U-laget är mellan 15 och 18 år. I första hand handlar det inte om att fostra några elitsatsande spelare, utan om att erbjuda en meningsfull fritidssysselsättning för ungdomar som annars står långt från idrotten. Det är träningar – under ledning av huvudtränaren Nima Ghanbarzadeh – två gånger i veckan och matchspel med Korpen till att börja med. Men VSK U har redan slussat vidare några av de mest fotbollsvana ungdomarna till mer nivåanpassat spel där de får möjlighet att utvecklas utifrån sina förutsättningar.

Integrationssatsningen har även uppmärksammats av andra.

– Vi har bestämt oss för att stötta det här projektet med material och utrustning under 2017, säger David B Larsson, verksamhetsansvarig för stiftelsen Sverige United med inriktning på just fotboll och integration.

Förra veckan var han på plats för att spela in ett inslag med såväl spelare som ledare. 

Där säger bland annat en av ungdomarna, Maebel Saed: 

– För mig betyder fotbollen allt. Jag är så glad över att få chansen här, nu ska jag kämpa för att nå mina mål.

VSK ungdom samverkar med Västerås stad för att fånga upp ungdomarna som vill prova på att spela fotboll.

– Allt vi kan göra som är positivt är till samhällets nytta. Vi gör saker som vi tycker känns bra, säger Andreas Dayan. 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.