Vart tog individen i MP:s skolpolitik vägen?

Elisabet Knutsson (MP), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson, och Markus Lindgren (MP) skriver i Västerås Tidning (15/11) om hur de vill se mer blandade elevgrupper genom politisk styrning. Vart har det gamla Miljöpartiets vurm för individers olikheter, frihet att välja och att låta alla blommor blomma tagit vägen, undrar jag?

  • Publicerad 18:55, 5 dec 2017

Replik till: (MP) "Lika barn leker inte bäst"

Miljöpartiet har genom åren varit en friskolevän. I motsats till de socialistiska partiernas centrala och kollektivistiska lösningar har Miljöpartiet gått i bräschen för att medborgare ska ha alternativ. Den som vill starta en skola ska kunna göra det utan att det ska överprövas av politiker, förutsatt att grundläggande krav finns på plats.

Men valfriheten är nu istället hotad av den regering Miljöpartiet ingår i. Det förslag till begräsningar av friskolors ekonomi, såväl vinstdrivna som icke vinstdrivna, som regeringens utredare föreslagit innebär omöjliga villkor för nästan alla friskolor. Regeringen har signalerat att ett förslag likt detta kommer i dagarna.

Idag finns det mycket liten skillnad mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet från ett friskoleperspektiv. Får ni som ni vill är det tack och adjö för den pluralism som friskolorna erbjuder. Individperspektivet är helt borta i miljöpartiets utbildningspolitik. Det är i stället den sociala ingenjörskonstens perspektiv som gäller.

Miljöpartiet sitter dessutom med i den styrande koalitionen i många kommuner. Det är era kommunpolitiker som kommer få hantera alla dessa tusentals friskoleplatser som riskeras behöva komma in i det kommunala systemet. Hur ska ni lösa det?

Fokus från utbildningsdepartement handlar om att ovanifrån med politikens magiska hand blanda elever till en sammansättning som anses bra. Den enskildes behov kommer i andra hand. Visst är det bra när elever möts med olika bakgrund. Men det måste ske frivilligt och utan styrning ovanifrån.

Att några få friskolor med ovanlig hög konkurrens ska ändra sina köregler lär få begränsad effekt. Särskilt med tanke på att många friskolor själva är på väg att ändra köreglerna så att det inte går att stå i kö från när barnet är mycket litet.

En viktigare fråga är att det på många ställen i landet nu införs aktivt skolval. Det vill säga att alla förväntas göra ett val av skola baserat på relevant information. På så sätt kommer vi ifrån att det är välinformerade föräldrar som tenderar välja skola.

Aktivt skolval borde Miljöpartiet lägga sin energi på istället som nu motverka friskolor på bred front.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SMAKFULLT

Bartendern med stans bästa utsikt

Tips: Georges fem bästa drinkar Västerås och Sveriges högst belägna cocktail- och pianobar Sky Bar, hittar man på Hotel Plazas 24:e våning. I baren hittar man den glada bartendern George Kakaji. – Härlig arbetsplats med underbara...lördag 21/10 21:50

”Vi kallar det kort och gott junkfood de luxe”

SMAKFULLT Smarriga hamburgare, kall bärs och toppfotboll på storbildsskärm är en oslagbar ”combo” för många. Ett koncept som är lyckat för sportbaren Allstar på Punkt i Västerås. – Vi erbjuder ett vardagsrum...tisdag 17/10 11:20

Olika menyer varje vecka – i sex år

SMAKFULLT Med magnifik utsikt över Västerås centrum och Mälaren äter man god mat på Djäknebergets restaurang. Att maten håller hög klass ansvarar köksmästaren Rifet Secic för. – Jag vill servera mat med extra...måndag 16/10 13:19

RÄTT RÄTT

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

Mästerkocken tipsar inför lördagsmyset: De bästa nya chipssmakerna

En av höstens mest spännande nyheter är Estrellas chips med smak av Äppelpaj. Annorlunda, konstig och väldigt spännande. Det är klart mästerkocken Amir Kheirmand ska testa dem. Han passade också på...lördag 30/9 19:36

QUIZ

Känner du igen dig i gamla Västerås?

QUIZ: Vecka 19. Testa dig själv! Här är ett antal bilder från gamla Västerås. Se om du känner igen dig.fredag 12/5 9:39

E-TIDNING