Hårt arbete. Gruvarbetare från utställningen ”I facklors sken”. Foto: Björn ”Gruvtroll” Carlander

Spännande invigningar vid Sala silvergruva

På måndag är det nyöppning av Gruvmuseet vid Sala Silvergruva. I samband med nyöppnandet invigs två nya utställningar: ”Människor vid silverberget” och ”I facklors sken”.

  • Publicerad 09:12, 14 apr 2019

Med hjälp av tittskåp som visar upp miljöer för skilda yrkesgrupper och tidsepoker vill vi ge en inblick i gruvfolkets arbetsliv och arbetsvillkor

Invigning av utställningarna för allmänheten sker måndagen den 15 april klockan 13.00. Vid invigningen visas kläder med inspiration från utställningen ”Människor vid silverberget” upp. Utställningen ”I facklors sken” visas på Gruvmuseet under perioden 15 april till 6 oktober.

Gruvmuseets nya permanenta utställning heter ”Människor vid silverberget – en utställning om bergmästare, sovrekvinnor och andra grupper vid Sala Silvergruva”. Den handlar om olika yrkesgrupper vid Sala Silvergruva genom gruvans långa historia. Här möter du mäktiga bergmästare som styrde gruvan med fast hand, men också gruvdrängar som riskerade livet under jord och fattiga sovrekvinnor som slet med att sortera silvermalmen uppe vid ytan. Arbetet vid silvergruvan var beroende av att alla inblandade gjorde sina arbetsuppgifter.

– Med hjälp av tittskåp som visar upp miljöer för skilda yrkesgrupper och tidsepoker vill vi ge en inblick i gruvfolkets arbetsliv och arbetsvillkor, skriver Sala Silvergruva i ett pressmeddelande.

Gruvdrängarnas vardag

Där innefattas även sysslorna i hemmet och de många stegen i jakten på det värdefulla, undflyende silvret. Arkeologiska fynd från det livliga 1500‐talssamhället Gruvbyn samsas med vackra mineral och slitna släggor från underjorden.

För alla som missade eller vill återuppleva förra årets sommarutställning ”I facklors sken – arbete, tankar och känslor” finns chansen att se utställningen även detta år. Med fotografen Björn ”Gruvtroll” Carlander som vägvisare besöker vi Sala Silvergruvas mörker för att uppleva gruvdrängarnas vardag under 1700‐talet. Scener ur gruvarbetet återskapas på bild och texter lyfter fram de tankar och känslor som gruvarbetarna kan ha haft.

Lanserar podcast

Nyligen lanserades även Sala Silvergruvas nya podcast, som kort och gott heter ”Gruvan”. Huvudperson och berättare i podden är historiker Niklas Ulfvebrand, bland annat känd som en av grundarna bakom Folkhemsturen i Västerås. Niklas har i många år även jobbat till och från med olika projekt vid Sala Silvergruva.

”En historiepodd om Sala silvergruva, även kallad Svea rikes skattkammare, och människans fascinerande jakt på glittrande mineral genom historien” är den sammanfattade beskrivningen av podden. Planen är att ett nytt avsnitt släpps varje fredag. Podden hittas enklast via: salasilvergruva.se/podd men även i de flesta poddappar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING