Hårt arbete. Gruvarbetare från utställningen ”I facklors sken”. Foto: Björn ”Gruvtroll” Carlander

Spännande invigningar vid Sala silvergruva

På måndag är det nyöppning av Gruvmuseet vid Sala Silvergruva. I samband med nyöppnandet invigs två nya utställningar: ”Människor vid silverberget” och ”I facklors sken”.

Publicerad

Med hjälp av tittskåp som visar upp miljöer för skilda yrkesgrupper och tidsepoker vill vi ge en inblick i gruvfolkets arbetsliv och arbetsvillkor

Invigning av utställningarna för allmänheten sker måndagen den 15 april klockan 13.00. Vid invigningen visas kläder med inspiration från utställningen ”Människor vid silverberget” upp. Utställningen ”I facklors sken” visas på Gruvmuseet under perioden 15 april till 6 oktober.

Gruvmuseets nya permanenta utställning heter ”Människor vid silverberget – en utställning om bergmästare, sovrekvinnor och andra grupper vid Sala Silvergruva”. Den handlar om olika yrkesgrupper vid Sala Silvergruva genom gruvans långa historia. Här möter du mäktiga bergmästare som styrde gruvan med fast hand, men också gruvdrängar som riskerade livet under jord och fattiga sovrekvinnor som slet med att sortera silvermalmen uppe vid ytan. Arbetet vid silvergruvan var beroende av att alla inblandade gjorde sina arbetsuppgifter.

– Med hjälp av tittskåp som visar upp miljöer för skilda yrkesgrupper och tidsepoker vill vi ge en inblick i gruvfolkets arbetsliv och arbetsvillkor, skriver Sala Silvergruva i ett pressmeddelande.

Gruvdrängarnas vardag

Där innefattas även sysslorna i hemmet och de många stegen i jakten på det värdefulla, undflyende silvret. Arkeologiska fynd från det livliga 1500‐talssamhället Gruvbyn samsas med vackra mineral och slitna släggor från underjorden.

För alla som missade eller vill återuppleva förra årets sommarutställning ”I facklors sken – arbete, tankar och känslor” finns chansen att se utställningen även detta år. Med fotografen Björn ”Gruvtroll” Carlander som vägvisare besöker vi Sala Silvergruvas mörker för att uppleva gruvdrängarnas vardag under 1700‐talet. Scener ur gruvarbetet återskapas på bild och texter lyfter fram de tankar och känslor som gruvarbetarna kan ha haft.

Lanserar podcast

Nyligen lanserades även Sala Silvergruvas nya podcast, som kort och gott heter ”Gruvan”. Huvudperson och berättare i podden är historiker Niklas Ulfvebrand, bland annat känd som en av grundarna bakom Folkhemsturen i Västerås. Niklas har i många år även jobbat till och från med olika projekt vid Sala Silvergruva.

”En historiepodd om Sala silvergruva, även kallad Svea rikes skattkammare, och människans fascinerande jakt på glittrande mineral genom historien” är den sammanfattade beskrivningen av podden. Planen är att ett nytt avsnitt släpps varje fredag. Podden hittas enklast via: salasilvergruva.se/podd men även i de flesta poddappar.

Powered by Labrador CMS