Under 50 år har västeråsarna blivit 40 000 fler.

Så har folkmängden förändrats på 50 år

Invånarantalet i Västerås har ökat med över 40 000 på 50 år. Det betyder att Västerås hamnar på 19:e plats bland kommunerna i Sverige som ökat mest under samma tid. – Urbaniseringen, att människor flyttar från glesbefolkade till tätbefolkade områden, har varit en naturlig del i samhällets utveckling över århundraden, i övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle till dagens mer service- och kunskapsbaserade ekonomi, säger Albin Olausson, doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet, till nyhetsbyrån Siren.

Publicerad

– Anledningen till varför folk flyttar är svår att förklara. Arbetsmarknad, normer och förändrade levnadspreferenser är nästan omöjliga att skilja från varandra, fortsätter Albin Olausson.

Hela Sveriges befolkning har växt med 29 procent mellan 1968 och 2018. Åseles, Överkalix och Pajalas befolkning har istället halverats på 50 år. Och det finns ännu en aspekt som är viktig att lyfta fram när det gäller befolkningsutvecklingen.

– Urbaniseringen drivs idag till stor del av en redan skev befolkningssammansättning. Befolkningen är i genomsnitt äldre på landsbygden än i städerna. Därför föds färre barn per invånare i Norrland än i Stockholm, beroende på att Stockholm har en större andel invånare i barnafödande åldrar. Denna skeva fördelning i barnafödande är en viktig förklaring till de befolkningsförändringar som sker idag, säger Albin Olausson.

Powered by Labrador CMS