Hotas. Många busschaufförer i regionen har utsatts för hot om våld. Foto: Mostphotos

Resenärerna ger VL högt betyg: "Ett kvitto på att de satsningar vi gör ger resultat"

I Kollektivtrafikbarometern för 2019 kom VL på tredjeplats med den sammanlagda nöjdheten hos resenärerna, i jämförelse med övriga trafikbolag i landet.

Publicerad

För 2019 uppgick nöjdheten hos resenärerna till 71procent, att jämföra med branschsnittet i landet på 60 procent.

Kollektivtrafikbarometern är en branschgemensam undersökning som mäter resvanor, kvalitet och service. Varje månad intervjuas ett statistiskt urval av svenska folket i åldrarna 15-85 år om sin syn på kollektivtrafiken i ett tjugotal frågeområden. Cirka 2 400 invånare i Västmanland har intervjuats i undersökningen 2019.

På frågan ”Det är enkelt att köpa biljetter och kort” har hela 84 procent av resenärerna gett betyg 4 och 5 på en femgradig skala, och på frågan ”Avgångstiderna passar mina behov” uppger 71 procent att de är nöjda.

– Detta är ett kvitto på att de satsningar vi gör på kollektivtrafiken i länet med bland annat digitala betallösningar och ett bra trafikutbud ger resultat, säger Tommy Levinsson (S), ordförande i Kollektivtrafiknämnden.

Västmanland ligger även i topp i frågorna om prisvärdhet och att möjligheterna att resa kollektivt har förbättrats.

Det resenärerna är mindre nöjda med är frågan om tillförlitlighet, dvs om jag som resenär kan lita på att jag kommer fram i tid. Där svarar 25% att de inte litar på framkomligheten.

– Vi har under 2019 haft problem med fordonsbrist, både när det gäller tåg och buss och vi har även påverkats av en mängd vägbyggen mm. Vi har kommit tillrätta med fordonsbristen, men vägbyggen och andra oförutsedda hinder i trafiken kan vi inte påverka, säger Arne Andersson, förvaltningsdirektör på Kollektivtrafikförvaltningen.

– Vi ska vara ödmjukt nöjda över en hedrande tredjeplats i branschundersökningen, fortsätter Arne Andersson – men det finns områden vi behöver utveckla vidare, och vi måste vara beredda att prioritera resurser där behoven finns, avslutar Arne Andersson.

Powered by Labrador CMS