Polisen: "Stabilare situation – men läget kan förändras fort"

Tre skottlossningar – bara under den här veckan. Men enligt polisen har läget förbättrats i region Mitt. Jämfört med 2020 har det totala antalet skjutningar minskat.

  • Publicerad 18:32, 17 jun 2021

Polisregion Mitt har under en lång tid arbetat målmedvetet mot den grova brottsligheten. Idag finns det ett tiotal kriminella nätverk i regionen dit drygt 700 individer kan kopplas.
Några av nätverken har funnits en längre tid, medan andra är mer löst sammansatta grupperingar där lojaliteter förändras. Det offensiva arbetet mot narkotika och vapen, tillsammans med fokus på att beslagta pengar och störa kriminella verksamheter har bidragit till att lägesbilden just nu ser bättre ut.

– Det samverkansarbete vi inlett och förstärkt de senaste åren tillsammans med kommuner, frivilligorganisationer och andra myndigheter har gett oss en bättre överblick och en större räckvidd för att försvåra för den organiserade brottsligheten och sätta in snabba åtgärder, säger regionpolischef Ulf Johansson i ett pressmeddelande från polisen.

Region Mitt fortsätter utvecklingen av nya arbetssätt, metoder och projekt för att än mer effektivisera arbetet. Tillsammans med övriga samhället har polisen ett stort ansvar för att lösa det samhällsproblem som den grova brottsligheten utgör:

− Det handlar till stor del om barn och unga som skjuter på andra barn och unga. Vi behöver finnas till för våra ungdomar genom att hjälpa till att förebygga nyrekrytering och bryta cirkeln för dem som redan hamnat i kriminalitet.

Fortsatt nationellt och internationellt samarbete

Utmaningarna kring att hantera information som kommer från kriminella miljöer genom knäckta krypteringar är i hög grad aktuella i region Mitt, som haft ett högt tryck bland annat i den internationella insatsen Trojan Shield:

− Vi behöver fortsätta med det goda samarbetet vi har inom polisen-regionalt, nationellt och internationellt, säger Johansson.

Trojan Shield visar att polisen på alla nivåer agerar med full kraft mot den organiserade brottsligheten. Det här var ett av de största tillslagen mot vålds- och narkotikabrottsligheten i Sverige och det är ytterligare ett steg i polisens offensiva arbete.

Regionen ser över grundbemanningen av poliser i yttre tjänst och har en fortsatt plan att dubblera antal områdespoliser i regionen från ca 50 till 100.

− Vi arbetar även med rörligheten inom regionen, det vill säga hur vi kan förstärka mellan våra tre polisområden vid tillfällen det behövs mer personal, exempelvis insatser eller tillfälliga brottstoppar. Dessutom tittar vi också på hur vi kan använda den teknik som finns tillgänglig, till exempel kamerabevakning och UAS, mer effektivt.

Stabilare situation i regionen

Mellan januari och maj i år har tio skjutningar inträffat, i jämförelse med femton under samma period 2020. Fyra personer har skadats i skjutningar, jämfört med sju i fjol. Ingen har avlidit hittills i år. 2019 är det år som sticker ut i statistiken. Då skedde 55 skjutningar, varav 24 skadade och 3 avlidna.

– Det är avgörande att fortsätta det långsiktiga och uthålliga arbetet mot det dödliga våldet och att säkerställa förmågan att agera snabbt med operativa åtgärder. Polisregion Mitt är stor med tre huvudorter och just nu har vi generellt en stabilare situation i regionen, men läget kan förändras fort vilket senaste dagarna med de tre skjutningarna i Västerås är ett kvitto på, avslutar Ulf Johansson.

Fakta: Skjutningar i region Mitt

Antal skjutningar januari-maj 2021 (2020)

Regionen: 10 (15)

Antalet skadade regionen: 4 (7)

Antal skjutningar 2018 (2019) 2020

Regionen: 31 (55) 39

Antalet skadade regionen: 15 (24) 12

Antalet avlidna regionen: 3 (3) 1

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING