I december 2020 fick fler jobb i Västmanland jämfört med december 2019 så det är inte nattsvart, säger Marija Mihajlovska. Foto: Privat

Pandemin skapar osäkerhet på arbetsmarknaden

Läget i Sverige och världen är osäkert i och med coronapandemin och det är därför svårt att göra en tillförlitlig arbetsmarknadsprognos, det säger Marija Mihajlovska, arbetsförmedlingschef i Västmanland.

Publicerad

– Det är en historisk kris, BNP har fallit fyra procent och inte på hundra år kan vi hitta ett liknande fall. Påverkar gör också den andra vågen covid och om vaccinet ger önskad effekt men också vilka ytterligare beslut regeringen tar som påverkar arbetsmarknadsläget.

Västmanland har i stort följt utvecklingen i landet.

– Arbetslösheten har ökat med 17,9 procent under 2020 vilket innebär att 14 419 personer är arbetslösa i länet och 8 469 i Västerås, jämfört med en ökning med 22,2 procent i riket. Den totala arbetslösheten i länet är nu uppe i 10,6 procent.

Ju större kommun och ju flera jobb i servicesektorn som finns desto värre har man drabbats. Ett exempel är om man jämför med Stockholms län som har en ökad arbetslöshet med 37,9 procent under 2020.

– Men i december 2020 fick flera jobb i Västmanland jämfört med december 2019 så det är inte nattsvart, säger hon.

Även om Arbetsförmedlingen i sin tidigare prognos såg en inbromsning 2021 justerade man prognosen då återhämtningen ser ut att bli mer långdragen.

– Nu hoppas vi på en återhämtning 2022, säger Marija Mihajlovska.

Det mest oroande är långtidsarbetslösheten som överlag kan bita sig fast och blir en långtgående nedåtspiral.

– Vi oroar oss mycket för ungdomar som inte har en förankring på arbetsmarknaden än och det finns också en oro kring lågutbildade som drabbas hårt av krisen.

Men det finns fortfarande cirka 1150 jobb att söka i Västerås framför allt inom vård, utbildning, lager och som chaufför.

– Men har man inget jobb så är det nu en ypperlig tid att kompetensutveckla, särskilt om man saknar gymnasieutbildning. Har man ingen gymnasieutbildning riskerar man att hamna utanför, och nu måste man oftast ha den utbildningen för att vara aktuell på arbetsmarknaden.

Powered by Labrador CMS