Sören Lindgren fick en ny njure i 20-årsåldern. "Det har gett mig så otroligt mycket, det har gett mig ett liv. Foto: Helena Andersson

Nya njuren gav Sören ett nytt liv

– Är du villig att ta emot ett organ om du behöver så borde du också vara villig att donera dina egna. Det menar Sören Lindgren som själv har mottagit en njure.

Publicerad

Organdonation

I Sverige genomförs cirka 700 organtransplantationer varje år. De organ som transplanteras är njure, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och tunntarm. Dessutom transplanteras vävnader som till exempel hjärtklaffar från hjärta och cell-öar från bukspottkörteln.

Anmäl dig här: www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Nästa vecka, 45, är det dags för den årliga donationsveckan då man på olika sätt vill uppmärksamma och öka organdonationen.

Som det är nu räcker inte donationerna till för alla som står på väntelista vilket gör att några tyvärr hinner dö innan de får möjlighet att ta emot ett organ.

Sören Lindgren fick en ny njure för snart femtio år sen och säger att han vill att flera ska se hur mycket nytta, och hur bra det kan gå för någon som fått ett nytt organ.

– Sen jag fick min nya njure har jag i stort sett levt ett normalt liv, det enda jag egentligen har avstått ifrån var att fortsätta som handbollsmålvakt i Lindesbergs handbollslag, som jag var med och startade, ler han.

Majoriteten av alla svenskar säger sig vara positiva till organdonation, men bara strax över 16 procent har anmält sig till donationsregistret. Det här gör att man överlämnar beslutet till de anhöriga, som mitt i sorgen och chocken måste ta ställning till om man vill donera familjemedlemmens organ eller inte.

När Sören Lindgren var nitton år så fick han halsfluss som han säger att han inte tog hand om som han borde ha gjort.

– Jag blev bara sämre och sämre och i början av 1972 hamnade jag tillslut på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Då hade jag i stort sett ingen njurfunktion alls och i augusti så fick jag en njure från en ungdom från Danmark.

Efter operationen fanns många frågor och läkaren rådde honom att ta en dag i taget. Det här skapade en stor rädsla.

– Jag visste inte om jag skulle klara mig någon månad eller något år och tordes till exempel inte ge mig in i något förhållande, jag var aldrig säker på att njuren skulle fortsätta fungera. Jag visste nästan ingenting.

– Jag har alltid tänkt att jag nog inte blir så gammal, men det har faktiskt aldrig riktigt krånglat för mig. Många får en så kallad avstötning, vilket som tur var aldrig har hänt.

Tacksam för livet

Åren gick och Sören Lindgren blev starkare och starkare och bestämde sig för att våga satsa på ett förhållande.

– Och sen länge har jag nu en fru, två bonusbarn, fem bonusbarnbarn och en hund!

Han är uppenbart tacksam över att han fått det liv han fått.

– Det enda jag har fått göra som inte alla andra gör är att äta väldigt mycket mediciner och går på många kontroller. Dessutom har jag fått väldigt mycket hudförändringar på grund av att mitt immunförsvar hålls ned. Jag ska heller inte vara i solen och måste akta mig för infektioner, vilket inte är så lätt med fem barnbarn, skrattar han.

– Men det kan man ju ta.

Operationen gjorde att han fick tillbaka livskvalitén även om tankarna på donatorn i början var många.

– Jag tyckte nog att det var orättvist, men tyvärr är det så att i det här fallet räddar den enes död någon annan.

Men jag är så väldigt tacksam, oerhört tacksam trots att det naturligtvis var väldigt tragiskt för den drabbade familjen.

Sören Lindgren är övertygad om att om man ställs inför fakta så är det inte många som skulle tacka nej till ett nytt organ.

– Det ger så otroligt mycket, det har gett mig ett liv. Kan man inte vara med längre på jorden själv så kan man hjälpa någon annan.

– Jag hoppas att min berättelse om hur bra det kan gå är en väckarklocka och att många går in och anmäler sig i donationsregistret.

Ta ställning till om du kan tänka dig att donera eller inte så slipper din familj ta beslutet.

Anmäl dig!

www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Organdonation

I Sverige genomförs cirka 700 organtransplantationer varje år. De organ som transplanteras är njure, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och tunntarm. Dessutom transplanteras vävnader som till exempel hjärtklaffar från hjärta och cell-öar från bukspottkörteln.

Anmäl dig här: www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Anmäl dig!

www.socialstyrelsen.se/donationsregistret

Powered by Labrador CMS