Rikard Skanevall, ordförande i Smaka på Västmanland, tillsammans med Martin Skanevall vid Måns Ols. Foto: Avig Kazanjian/avigphoto.se

Lokalproducerat på tallriken – till 200 procent: "Gör skillnad"

Ät mer lokalodlat och gynna både miljön, naturen, lokalproducenter och smaka samtidigt på vad ditt län har att erbjuda.

  • Publicerad 13:34, 20 jun 2021

200 % lokalt på tallriken är en delaktivitet i ett större projekt kallat Lokalt på Menyn, där Smaka på Västmanland och Agro Örebro samarbetar. Tillsammans kommer länen att genomföra kampanjen 200 % lokalt på tallriken mellan 15 juni och 5 september där syftet till stor del är att skapa goda affärsrelationer mellan lokalproducenter och restauranger.

Sex restauranger i Västmanland och nio i Örebroregionen kommer att servera en huvudrätt som endast består av lokalproducerade råvaror.

Rikard Skanevall, tillförordnad ordförande i Smaka på Västmanland, berättar att man redan 2019 gjorde en genomlysning av marknadssituationen för att ta reda på vad som behövdes för att öka användningen av lokala livsmedel i restauranger och storkök.

– En fråga är hur våra medlemmar, producenterna, ska göra för att få utdelning för sin insats och stora arbete, vilket också är ett syfte med projektet, säger han.

Det finns redan ganska många restauranger i de bägge länen som använder sig av lokalproducerade varor.

– Men det kan bli mycket bättre. Vi kommer erbjuda producenterna olika typer av affärsutveckling för att stärka deras affärer samt samla branschen i en mässa eller marknadsplats. Projektet Lokalt på Menyn innehåller därför tre delar: affärsutveckling, 200% lokalt på tallriken, mässa eller marknadsplats.

Restaurangerna har fått marknadsföringsmaterial för att på ett bra sätt kunna informera gästerna om varifrån maten kommer.

– Det här skapar mervärden för gästerna, som gäst är det intressant att höra vad som ligger bakom ”så här gör vi”.

Rikard Skanevall säger att det är en tuff utmaning för restaurangerna.

– Ingredienserna ska vara lokala och det gäller att vara kreativ som kock då inte alla ingredienser man kanske skulle behöva finns i länet, så man får skapa rätter av det som finns. Det finns alltså luckor som behöver identifieras och täppas till.

På lång sikt skulle det kunna betyda fler jobb och mer skattepengar.

– Om flera restauranger skulle jobba med att använda lokalproducerat så skulle det göra skillnad och de många fantastiska entreprenörer som sliter hårt skulle lyftas fram och deras produkter skulle säljas i större volymer.

Det blir redan nu många olika producenter som engageras i varje rätt.

– Femton restauranger som gör en rätt var engagerar 50 producenter, det är ganska häftigt, säger han.

Deltagande restauranger i Västmanland

Måns Ols utvärdshus, Sala

På Måns Ols grilltallrik ligger kalvbiff, lågtempererad fläsksida som grillats och serveras med BBQ, rostad kålrabbi och potatis samt picklad korova och rädisor.

Lokala producenter till Måns Ols maträtt är Östra Vrenninge, Nibble Gård, Norrängens trädgård, Änga Gård kryddblandning, Roslundspotatis samt Babedotte,

Baggå Skola Café, Skinnskatteberg

Baggå Skola Cafés lammjärpar serveras med en vildsallad, palsternackschips och färsk yoghurtsås.

Lokala producenter till Baggå Skola Cafés maträtt är Malingsbo Gård, Pensionat Udden samt egen trädgård.

Officersmässen, Västerås

Officersmässen rådjurssadel är glödbakad. Serveras med pärllök, Västeråsgurka, havtornsmousse, pesto på blodbok, drav och Pecorino. Dessutom med potatispuré och buljong på rådjur och Aros Alesamt färska örter.

Lokala producenter till Officersmässens maträtt är lokala jaktlag, Bredsjö Mjölkfår, Grönsaksbonden, Hantverksbryggeriet samt egna odlingar.

Djäknebergets restaurang, Västerås

Djäknebergets braxqueneller serveras med grönsöövelouté, gräslök, dill, sotade betor, mangold & rädisocrudité.

Lokala producenter till Djäknebergets restaurangs maträtt är lokal Mälarfiskare, Häst och Grönsaksbonden i Målhammar, Lycktäppan samt Grönsöö.

Restaurang Gillet, Köping

Restaurang Gillets grillade Hjälmargös med kräfta serveras med duchesse-toppar, honungsbrässerade morötter och rödbetor samt en hollandaisesås smaksatt med äppelcider.

Lokala producenter till Restaurang Gillets maträtt är lokal fiskare i Hjälmaren, Köpings musteri,Odlare i Stora Mellösa, Widéns lantbruk, Lycktäppans Cider, Rohbach samt egenodlat.

Rocklunda restaurang och bistro, Västerås

Rocklunda och Coopersmith’s Beergarden BBQ burger med BBQ-sås gjord på äpplemust, hamburgerbröd bakat på lokalt mjöl samt drav från Coppersmith ́s bryggeri. Serveras med saltgurka samt rökt tomatsalsa.

Lokala producenter till Rocklunda & Coopersmith’s maträtt är Carlströms Kött, Köpings musteri, Stora Hällsta kvarn och lantbruk samt Norrängens trädgård.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

Alert 100-åring förbereder sig för återkomst till kontoret

Mitt under coronaåret 2020 fyllde Mimer 100 år. Och efter ett jubileumsår fyllt av prestigefyllda utmärkelser gör sig bostadsföretaget nu redo för att ta sig an tiden efter covid. – Vi jobbar på en...tisdag 25/5 19:50

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING