Innovatörer prisades för sin uppfinningsrikedom

På tisdagen delades Skapa-priset ut på Västerås slott. Priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, och syftar till att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina idéer till kommersiella möjligheter.

  • Publicerad 19:48, 25 jun 2019

Skapa-priset delas ut årligen dels på nationell nivå, men även på länsnivå. På tisdagen var det dags för två västmanländska innovatörer att prisas i länsdelen och få 10 000 vardera för att utveckla sin idé. Prisutdelningen skedde på Västerås slott och prisutdelare var landshövding Minoo Akhtarzand, som även är ordförande i stiftelsen Skapa.

Årets Skapa-pris Västmanland tilldelades idéen om kickbiken Helping hand, och bakom den står Annika Allared och Björn Kättström.

– Vi blev så chockade att vi fick det här priset. Det är verkligen en stor ära, säger två glada pristagare precis efter att de tagit emot priset.

Priset får de efter att de utvecklat en idé av ett hjälpmedel för transport för barn med funktionshinder. Prototypen ser ungefär ut som en sparkcykel. De har jobbat med idéen vid sidan av sina ordinarie arbeten i ungefär fyra år.

– Vi har båda barn med funktionshinder och det är inte så läckra fordon man kan få som hjälpmedel. De är Inte heller så praktiska om man är en modern familj som vill resa och vara ute i samhället. Det var så idéen kom till, berättar Björn Kättström.

– Vi har i båda våra familjer släpat på en rad hjälpmedel genom åren. Vår tanke är att barnen ska kunna vara med på samma villkor och att man inte ska behöva släpa runt på en massa saker, säger Annika Allared.

Hur går ni vidare nu?

– Det vet vi inte riktigt. Vi har sökt olika vägar genom åren och fått sponsring för skisser och hemmabyggda prototyoper. Men vi har inte fått den producerad av något företag än, så det är väl nästa steg, säger Annika Allared.

Även Skapa-priset talang - för unga innovatörer delades ut, och där mottog Christopher af Bjur och Jesper Hessius priset för att ha utvecklat appen Operationskollen. Appen syftar till att fungera som en länk mellan patient eller anhörig och sjukvård vid en operation.

– Vårdgivarna är våra kunder och vi hjälper dem att få aktiva och delaktiga patienter. Vi gör det genom en app som hjälper patienterna med allt man måste tänka på runt en operation. Det kan handla om saker som man bör förbereda sig för innan en operation men också vad man bör förbereda hemma när man har opererats, säger Jesper Hessius.

Appen har körts i ett pilotförsök på ortopedkliniken i Västerås, och där används den sedan permanent sedan i höstas. Idag finns Operationskollen på fem olika sjukhus i landet.

Vilka innovationer som får de nationella Skapa-priserna avslöjas i november i år på Skapa innovationsgala. Där får den nationella vinnaren en halv miljon kronor för att utveckla sin idé och vinnaren i Skapa-priset talang får som mest 125 000 kronor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Miljoner till kompetensutveckling i Östra Mellansverige

Pandemin slår hårt mot svensk ekonomi. I en unikt snabb process fördelar Svenska ESF-rådet idag ut stöd till 22 projekt som ska erbjuda kompetensutveckling till varslade och permitterade. I regionen...lördag 30/5 16:07

1 200 jobb inom hotell och restaurang i länet kan vara i farozonen

Branschorganisation Visita har låtit Handels Utredningsinstitut, HUI, ta fram en ny studie som visar hur coronakrisen slår mot besöksnäringen i landets regioner. Rapporten visar att så många som 1...onsdag 27/5 16:26

De putsar Skrapans fasad – hängandes i rep

Fönsterputs på hög nivå: "Fäster repen i balkar och hissar oss nedåt" Här är Västeråsföretaget som utför ett minst sagt svindlande uppdrag. Under torsdagen påbörjade de arbetet med att putsa Skrapans utsida – hängandes i rep. – Det är högt. Det finns så mycket att...lördag 23/5 13:27

Corona slår hårt mot krogarna: Nattklubb i konkurs

Konkursförvaltaren: "Vi har träffat de anställda" I slutet av förra veckan begärdes nattklubben Royale, bolaget bakom verksamheten, Västerås Nöje AB i konkurs. I måndags tog Västmanlands tingsrätt beslut att försätta bolaget i konkurs.onsdag 20/5 21:30

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING