Björn Kättström, Annika Allared från Helping hand, Caroline Drabe, vd Västerås science park och ordförande i Skapa-juryn Västmanland, landshövding Minoo Akhtarzand, Jesper Hesseus och Christopher af Bjur från Operationskollen. Foto: Sofie Tejre×1 / 3Visa bildtextBild 1 av 3

Innovatörer prisades för sin uppfinningsrikedom

På tisdagen delades Skapa-priset ut på Västerås slott. Priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel, och syftar till att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina idéer till kommersiella möjligheter.

Publicerad

Skapa-priset delas ut årligen dels på nationell nivå, men även på länsnivå. På tisdagen var det dags för två västmanländska innovatörer att prisas i länsdelen och få 10 000 vardera för att utveckla sin idé. Prisutdelningen skedde på Västerås slott och prisutdelare var landshövding Minoo Akhtarzand, som även är ordförande i stiftelsen Skapa.

Årets Skapa-pris Västmanland tilldelades idéen om kickbiken Helping hand, och bakom den står Annika Allared och Björn Kättström.

– Vi blev så chockade att vi fick det här priset. Det är verkligen en stor ära, säger två glada pristagare precis efter att de tagit emot priset.

Priset får de efter att de utvecklat en idé av ett hjälpmedel för transport för barn med funktionshinder. Prototypen ser ungefär ut som en sparkcykel. De har jobbat med idéen vid sidan av sina ordinarie arbeten i ungefär fyra år.

– Vi har båda barn med funktionshinder och det är inte så läckra fordon man kan få som hjälpmedel. De är Inte heller så praktiska om man är en modern familj som vill resa och vara ute i samhället. Det var så idéen kom till, berättar Björn Kättström.

– Vi har i båda våra familjer släpat på en rad hjälpmedel genom åren. Vår tanke är att barnen ska kunna vara med på samma villkor och att man inte ska behöva släpa runt på en massa saker, säger Annika Allared.

Hur går ni vidare nu?

– Det vet vi inte riktigt. Vi har sökt olika vägar genom åren och fått sponsring för skisser och hemmabyggda prototyoper. Men vi har inte fått den producerad av något företag än, så det är väl nästa steg, säger Annika Allared.

Även Skapa-priset talang - för unga innovatörer delades ut, och där mottog Christopher af Bjur och Jesper Hessius priset för att ha utvecklat appen Operationskollen. Appen syftar till att fungera som en länk mellan patient eller anhörig och sjukvård vid en operation.

– Vårdgivarna är våra kunder och vi hjälper dem att få aktiva och delaktiga patienter. Vi gör det genom en app som hjälper patienterna med allt man måste tänka på runt en operation. Det kan handla om saker som man bör förbereda sig för innan en operation men också vad man bör förbereda hemma när man har opererats, säger Jesper Hessius.

Appen har körts i ett pilotförsök på ortopedkliniken i Västerås, och där används den sedan permanent sedan i höstas. Idag finns Operationskollen på fem olika sjukhus i landet.

Vilka innovationer som får de nationella Skapa-priserna avslöjas i november i år på Skapa innovationsgala. Där får den nationella vinnaren en halv miljon kronor för att utveckla sin idé och vinnaren i Skapa-priset talang får som mest 125 000 kronor.

Powered by Labrador CMS