Sjöräddningssällskapet har haft fullt upp under sommaren.

Fortsatt högtryck för Sjöräddningen under 2021

Pandemin har bidragit till ett ökat intresse för båtliv visades sig förra året, då Sjöräddningssällskapets uppdrag blev rekordmånga. Trenden håller i sig över i år och när sommarsäsongen lider mot sitt slut visar siffrorna på samma höga nivåer som 2020.

Publicerad

Från maj månad fram till och med augusti i år har Sjöräddningens station i Västerås utfört 156 uppdrag, vilket på en hög nivå som förra året.

– När pandemin slog till förra året var det ett rejält kliv uppåt, många valde att semestra hemma. Ju fler som är på sjön, desto fler uppdrag får vi, säger Joakim Brosten som är stationsansvarig.

– Vi har fortfarande en hel del uppdrag varje vecka, så säsongen är inte över ännu.

Assistansuppdragen, där Sjöräddningssällskapet hjälper sina medlemmar med förebyggande utryckning ligger på i stort sett samma nivåer med 143 uppdrag mot 150 uppdrag i fjol. Orsaker till att behöva förebyggande utryckning är maskin- och propellerhaverier till bränslestopp/starthjälp vid urladdat batteri och grundstötning.

– 15 procent av våra uppdrag är sjöräddningslarm, ungefär 70 procent är vår förebyggande sjöräddning, resten fördelas på sjuktransport och eftersök. Utöver dessa uppdrag så genomför vi övningar, vilket är tre gånger så mycket som de skarpa uppdragen, säger Joakim Brosten.

Räddningstationen i Västerås utför räddningsuppdrag från Galten och Köping i väster, fram till den yttersta delen av Granfjärden i öster, där stationen i Strängnäs tar över uppdragen.

– Vi har ett av de större områden i Sverige, det tar närmare 50 minuter för oss att nå de västliga delarna och 20 minuter till de östliga delarna, Joakim Brosten.

I landet var den enskilda dag på året som landets frivilliga sjöräddare hade mest att göra var den 24 juli, då Sjöräddningssällskapet nåddes av 174 larm.

Vad ska man tänka på, om man är ny och ska ut på sjön?

– Är du nygammal, fräscha upp dina sjökunskaper. Är du ny, få kunskaper om hur du navigerar och tar dig fram, håll anhöriga underrättade om när du väntas vara framme. Ha flytväst på och ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral, det har räddat många, säger Joakim Brosten.

Joakim Brosten. Foto: SJÖRÄDDNINGSSÄLLSKAPET
Powered by Labrador CMS