FILMPROJEKT. Filmskaparna Eva Aspling och Annika Kämpe får 20 000 till sitt projekt där de gör en dokumentärfilm om kultartisten Kjell Höglund. Foto: Lasse Olsson

Film om Kjell Höglund får ta del av nya regionala stödet

En ny dokumentär om kultartisten Kjell Höglund är ett av filmprojekten som får ta del av det nya filmstödet som instiftats i Västmanland. Tillsammans med sex andra filmprojekt delar de på drygt 100 000 kronor.

  • Publicerad 19:32, 17 maj 2019

Den regionala filmverksamheten i Västmanland arbetar för att bidra till samarbete och för att öka kunskapen och kvaliteten inom området film i Västmanland. För att värna om konstnärlig utveckling, mångfald och återväxt inom filmområdet erbjuder verksamheten från och med i år ekonomiskt stöd till filmskapande. Stödet som kommer utlysas tre gånger per år ska gå till utveckling och produktion av kort- och dokumentärfilm eller utveckling av manus för långfilm och kortfilm med tydlig koppling till Västmanland.

Det nya stödet utlystes för första gången i februari 2019. Fjorton ansökningar kom in, varav sju nu har beviljats stöd. Det är allt från en dokumentärfilm om Kjell Höglund, äventyrsfilm, animerad kortfilm till ett pilotavsnitt för en webbserie om unga i Norberg.

– Det är verkligen roligt att vi har fått in så många spännande ansökningar redan denna första omgång och att ansökningarna visar på vilken stor bredd det finns bland filmiska uttryck, metoder och berättelser i Västmanland. Vi hade gärna velat ge fler stöd, men stödet kommer att utlysas tre gånger om året så det finns fler chanser att få stöd till sitt filmprojekt, säger Emelie Wallgren, Kulturutvecklare inom Film Region Västmanland.

Flera av projekten kommer att presenteras av filmskaparna under programpunkten Work in Progress Västmanland på den regionala filmfestivalen Guldmisteln på Filmstaden lördagen den 25 maj. Det är gratis och öppet för alla som är nyfikna på vilka filmer som är på gång i Västmanland.

För att kunna erhålla stöd krävs det att filmskaparen och/eller filmen har en tydlig koppling till Västmanland och filmstödet riktar sig i första hand till filmskapare på tillväxt, men även etablerade filmskapare är välkomna att söka.

Henrik Pilerud på scenen under svenska mästerskapen i cosplay som avgjordes sista helgen i februari i Linköping. Foto: Kim Ventura

FÖLJANDE PROJEKT BEVILJAS BIDRAG

Sökande/projekt: Christofer Ahde/ Mannen som inte vill gråta  

Beviljat belopp: 15 000 kr

Om filmen: Filmen Mannen som inte ville gråta vill använda Stig Dagermans kritik mot konformismen och konsensuskulturen i 1940-talets Sverige och lyfta dessa spetsiga frågor i nutidens samhälle – 70 år senare – i en värld kantad av de sociala mediernas drev- och ryggdunkarkultur. Till syvende og sist vill filmen slå ett slag för yttrandefriheten och i sin kärna kokar en universell frågeställning: Vad ska individen göra när hen inser att det som gruppen gör är fel?

Filmens animatör och illustratör Christofer Ahde är bosatt och verksam i Västerås. Filmen är redan inspelad och beviljade stödpengar går oavkortat till illustrations- och animationsarbetet som utförs i Västerås. Manus, regi och produktion av Emil T. Jonsson och Björn Boström. I rollerna finner vi Sissela Kyle, Christoffer Nordenrot och Jonas Österberg Nilsson.

Sökande/projekt: Oliver Granö /Sten Sax Påse

Beviljat belopp: 10 000 kr

Om filmen: Filmens manus är skrivet av de två västmanländska filmskaparna Niklas Vestby och Oliver Granö, som också ska regissera filmen. Filmen spelas in i Västmanland under sommaren 2019.

”En klassisk lek som blir till blodigt allvar. Reglerna är enkla; en mot en, bäst av tre, förloraren dör. Det gäller att välja rätt. Sten, sax eller påse. Alla har en kvot att fylla. Dö – eller döda. Maja och Max har spelat Sten Sax Påse med sin pappa hela sitt liv. Men när en främmande makt invaderar landet och en galen Gambler tvingar fattiga och svaga att spela mot en kvot för betalande soldater och kostymnissar, måste Maja och Max nu använda alla sina trick och knep för att överleva, och bestämma var för sig vad som är rätt och fel. Dö – eller döda.

Sökande/projekt: Marcus Holmqvist/ Man or a Moose

Beviljat belopp: 20 000 kr

Om filmen: Man or a Moose utspelar sig i Bergslagens djupa skogar på vintern. Det är en animerad film. Det är en berättelse med mörka övertoner och ganska långsamt tempo. Filmen har inslag av två Dan Andersson-dikter som kommer in med en kvinnlig berättarröst. Karaktärerna målas upp med breda drag och är väldigt tydliga och lite pastischartade. Temat är att bryta sig loss och gå sin egen väg. I detta fall känner sig huvudpersonen inte igen sig i jägarkulturen han är född in i utan vill vara en del av djurens gemenskap istället. Det handlar också om att tycka om varandra fast man är olika.

Sökande/projekt Matilda Jansson/NORBERG/STANNA KVAR

Beviljat belopp: 15 000 kr

Om filmen: NORBERG/STANNA KVAR (arbetstitel) är en webbserie/tv-serie för målgruppen unga vuxna, med formatet 6 avsnitt á 10-15 min. Berättelsen utspelar sig i nutid, i Norberg och är ett queert relationsdrama med tre kvinnor i huvudrollerna. Filmstödet går till att finansiera ett pilotavsnitt som även kommer att fungera som en fristående kortfilm.

Matilda Jansson kommer från Norberg. Filmen utspelas i Norberg och kommunen spelar den fjärde karaktären i berättelsen. Huvudkaraktärerna bor och arbetar i Norberg, går på fest i Fagersta, pluggar i Västerås och pendlar genom landskapet. Den specifika miljön är viktig och närvarande både i text, gestaltning och planerat bildspråk.

Sökande/projekt: Annika Kämpe, E Aspling/ Höglunds universum

Beviljat belopp: 20 000 kr

Om filmen: En generationsöverskridande dokumentär om det mänskliga perspektivet, tidlöshet av ständig aktualitet. En film om Kjell Höglunds (Västmanland) egensinniga konstnärskap och varför han fortfarande är relevant. Själv lever han ett stillsamt pensionärsliv i Västerås. Nu berättar istället andra hans historia. 23-åriga trubaduren Ellinor Brolin har fått ärva Kjells pärm med outgivna texter. Med punk- farfar Johan Johansson som producent tonsätter hon materialet och kommer med ett album senare i år. Även Ellen Sundberg har släppt en skiva med egna tolkningar av Kjells låtar. Stockholmsklubben Kväll Höglund spelar enbart Kjells musik och drar en allt yngre publik. I Svenska kyrkan hålls mässor med Kjells musik, på Systembolaget säljs ölen En riktig stor stark och varje år vid hemmapremiär tågar 10.000 Bajenfans över Skanstullsbron sjungandes en strof ur Genesarets sjö. Så varför är intresset kring Kjell större än någonsin? Och varför väljer två unga, kvinnliga musiker att föra det Höglundska arvet vidare?

Sökande/projekt: Åsa Linder/ För att väcka hon som drömmer

Beviljat belopp: 15 000 kr

Om filmen: För utveckling av manuset till spelfilmen För att väcka hon som drömmer.
Filmen baseras på Johanna Nilssons Augustnominerade ungdomsbok För att väcka hon som drömmer och regisseras av Markus Andréasson. Åsa Linder är manusförfattare bosatt i Norberg. Närmast är hon aktuell med dokumentärfilmen Jag brinner som har premiär på SVT våren 2019. Hon arbetar också med utveckling av manus till Suzanne Ostens nya långfilm.

Sökande/projekt: Henrik Pilerud/ Call of the Unseen

Beviljat belopp: 10 000 kr

Om filmen: Regissören och manusförfattaren är bosatt i Västerås. Inspelningen sker till största delen i Västmanland med inspelningsplatser som Sala silvergruva.

Äventyrsfilmen Call of the Unseen är en berättelse om en ung konststudent som ger sig ut för att finna sin försvunna lärare. En resa som tar henne till märkliga platser där hon möter udda varelser.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Studenter får stipendium för kontrollsystem för autonom cykel

I samband med Exjobbsdagen på Mälardalens högskola (MDH) i Eskilstuna delade ABB och MDH för femte gången ut ABB:s Robotikstipendium till minne av Björn Weichbrodt, den elektriska robotens fader.fredag 25/10 17:03

Västeråskontor kan utses till "snyggast i Sverige"

Varje år arrangerar sajten Lokalnytt tävlingen ”Sveriges snyggaste kontor”. I årets tävling är den Västeråsbaserade reklambyrån Haus kontor nominerat, framtaget av inredningsarkitekt Elin Lorenzi.söndag 13/10 19:16

Veteraner – en kraft på arbetsmarknaden

Fler och fler pensionärer väljer att arbeta efter pensionen. Inte bara på grund av pengarna utan även för att igen få den gemenskap man kanske förlorade när man avslutade sitt yrkesverksamma liv.söndag 6/10 16:27

Högre temperatur för företagsklimatet i Sura

Det är med försiktig optimism som Surahammars kommun tar del av årets rankingresultat av Svenskt Näringslivs Företagsklimatranking. Idag hamnar kommunen på plats 278, vilket är en förbättring med sju...fredag 4/10 9:11

SMAKFULLT

Rekordstor ölmässa i Västerås till helgen

”Intresset bara fortsätter att öka” Här är mässan som bara fortsätter att jäsa. När Västerås Öl & Destillat till helgen hålls för tredje gången är det med rekordmånga utställare på plats. – Intresset för öl verkar bara fortsätta, säger...onsdag 23/10 14:14

Festligt på klassiska Varda

Restaurangen Varda på Vasagatan i Västerås har efter 15 år blivit en klassisk stjärna på Västerås restauranghimmel. Smakfullt besökte citypärlan som nu växlar om till en höstmeny.onsdag 9/10 10:12

Här bjuder ”Salle” på receptet till sin berömda al pomodoro

”Det var den som gjorde att min ex-fru föll för mig” I över 40 år har han jobbat inom det italienska köket i Västerås och bland annat hyllats av italienska Köksakademin för sin gärning. Sin första tomatsås gjorde Salvatore ”Salle” Macri som nioåring....söndag 6/10 13:26

Förklaringen bakom den oväntade Korea-exporten

Dessutom: "Hemligheten bakom Ribhaus hyllade burgare" & "Så gör du den perfekta cauppuccinon" Ribhaus och Björklunds kafferosteri är två höjdare på den lokala marknaden. Sedan en tid tillbaka har båda verksamheterna gått på export och etablerat sig på en minst sagt exotisk plats – nämligen...fredag 4/10 17:33

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING