Några av alla lokala aktörer som engagerar sig i värlgörenhetsmiddagen på Färna herrgård 16 november, tillsammans med initiativtagaren Andreas Wendelin (mitten): Christoffer Magnusson Domeij (The Nutmeg House), Natalie Tähtinen (Sweet Life Pole), Hasse Rubin (Elsa Andersons konditori) och Inga-Lena Eriksson (kökschef, Färna). Foto: Jonas Bergkvist

Färnakockens välgörenhetsmiddagar har snart samlat in en halv miljon till Musikhjälpen

Det började med en middag i hemmet för de närmaste vännerna. Nästa lördag väntar kocken Andreas Wendelin på att ta emot 180 middagsgäster och ett helt gäng underhållare på Färna herrgård. Allt i Musikhjälpens tecken. – Fantastiskt roligt att det är så många som vill vara med och stötta detta, säger initiativtagaren.

  • Publicerad 09:09, 9 nov 2019

Musikhjälpen engagerar. Intresset att vilja bidra har ökat stadigt och förra året startades över 600 000 engagemang runt om i Sverige.

En av alla som följt Musikhjälpen sedan starten 2008 är västeråsaren och Färnakocken Andreas Wendelin.

De senaste fem åren har hans personliga engagemang växt.

Han berättar hur allt började 2014.

– Jag träffade en barndomskompis på Lövuddens förskola. Där hade de en dag där de bjöd in folk för att visa upp vad de hade gjort för Musikhjälpen i form av teckningar och annat. Då tänkte jag: Varför kan inte jag göra något?

Eftersom han är kock så blev den naturliga kopplingen mat.

Andreas Wendelin började med att bjuda hem några vänner som var och en fick betala 500 kronor för middagen han lagade till.

Det blev lyckad kväll och han fick mersmak.

– Då kläcktes idén på att försöka göra något större av det.

Året efter var det närmare 50 personer som samlades på den nedlagda Mälarkonferensen på Lövudden.

– Sedan tog det fart på allvar och blev mer fokuserat och uppstyrt när jag hade middagen på Schenströmska herrgården 2016.

När Andreas Wendelin nu, lite drygt tre veckor innan dygnet-runt-sändningarna inleds från buren på Stora torget i Västerås, håller sin välgörenhetsmiddag för sjätte gången är skådeplatsen Färna herrgård. Och antalet gäster har växt till 180.

– Att kunna hålla middagen här på Färna var ett av mina krav för att börja jobba här, säger Andreas med ett flin och sneglar på sin köksmästare Inga-Lena Eriksson.

– Vi sa ja direkt givetvis, säger hon.

Färna står för varmrätten.

Här i Färnas silo hålls välkomstshowen för gästerna till välgörenhetsmiddagen 16 november. Foto: Jonas Bergkvist

Andreas Wendelin har totalt lyckats engagera ett 50-tal företagare från olika branscher för att på ett eller annat sätt bistå under den stora kvällen.

Bland annat är Elsa Andersons konditori med för andra året och står – kanske inte helt oväntat – för desserten.

– Vi jobbade ihop på Schenströmska och det kändes självklart att vara med på det här när vi fick frågan, säger konditor Hasse Rubin.

Även hemmarestaurangen och cateringfirman The Nutmeg House i Västerås finns med.

– Jag kommer att laga två rätter till kvällen, berättar ägaren Christoffer Magnusson Domeij.

Premiär blir det för Sweet life pole, som blir en del av den digra välkomstshowen som hålls i silosen på herrgårdsområdet innan vidare färd till ladan där middagen dukas upp.

– Vi hade en tjej hos oss som fixade lite i vår studio kring Musikhjäpen varje år, men som nu har slutat. Därför kände vi att vi ville fortsätta bidra på något sätt och nu är vi med här och dansar, säger ägaren Natalie Tähtinen.

Samtliga näringsidkare som är på plats på Färna herrgård denna onsdagsmorgon har, förutom den tid de redan avsätter för att engagera sig i välgörenhetsmiddagen, gjort en lucka i kalendern för att kunna besöka ”buren” på Stora torget i Västerås.

– Det känns kul att Västerås äntligen fick bli värdstad. Stadskärnan behöver den knuffen säger de.

Andres Wendelins Musikhjälpen-säsong inleds redan i april.

– Då sätter jag mig och mejlar omkring 200 företag som håller på med mat eller underhållning i någon form och frågar om de vill vara med.

Han har ett givet krav på alla som är med och stöttar middagen på ett eller annat sätt – att de gör det gratis.

– Men det har verkligen inte varit något problem. Frågar jag så är företagen villiga att vara med. Det är ett fantastiskt engagemang.

Det är också viktigt för honom att evenemanget är öppet för alla.

– Jag vill att alla ska kunna delta – donationen man gör är helt frivillig och helt utifrån vilken livssituation man har. Allt från 1 krona och uppåt.

Artister under välgörenhetsmiddagen på Färna herrgård

Caroline Ravn – en av världens främsta kvinnliga magiker

Stephanie Jägmo – buktalare och finalist i talang 2018

Madeleine Hilleard – vinnare av talang 2018

Vilgot Michelin – finalist i talang 2019

Ignited – eld-, led-, ljusshower

Act of emotion – led/ljusshower

Sweet life pole – poledance

Ronyah – luftakrobatik

Brightside – gycklare

Sunny Days – Västeråsbandet med Olivia Åhs

Här i ladan hålls sedan själva middagen med tillhörande underhållning och föreläsningar. Arrangören Andreas Wendelin visar vad som kommer att hända vart. Foto: Jonas Bergkvist

Även om Färnakocken inte bara vill fokusera på pengar så är det ändå med lite extra rekordglöd han ser fram emot årets upplaga.

– I fjol lyckades vi tillsammans samla in lite drygt 197 000 kronor. Förhoppningsvis kan vi spränga 200 000-gränsen i år. Jag hoppas verkligen det.

Det vore om inte annat något att stoltsera lite extra med när gänget kliver in i buren och överlämnar insamlingen i direktsändning den 12 december.

Totalt närmar sig hans middagar 500 000 insamlade kronor sedan starten.

– Den här middagen är verkligen belöningen för det jobb man lägger ner. Det är så fantastiskt roligt att så många vill vara med och att vi dessutom fått en spridning från Umeå i norr till Kristianstad i söder, säger Andreas Wendelin.

Den tolfte upplagan av Musikhjälpen sänds 9–15 december från Stora torget i värdstaden Västerås.

Fotnot: Mer info om eventet finns på Facebook/Välgörenhetsmiddag för Musikhjälpen

Fotnot 2: Andreas Wendelin håller i flera insamlingsinsatser under hösten. Den 11 december hoppas han fylla Sätra Brunns kyrka när han anordnar en jul- och vinterkonsert för musikhjälpen tillsammans med Sätra Brunn spa och konferens

Några av alla företag som på olika sätt bidrar till välgörenhetskvällen på Färna

The Nutmeg House

Elsa Anderson konditori

Västerås Dinner Club

Wallers buss

Blomsterateljen i Mälarstaden

Interflora Amaryllis

KRL-bygg

Kajplats 9

Vigårda

Agrill

Restaurang Hantverket

Restaurang Farang

Wanbo herrgård

Johanssons bageri

Kopparlundens bageri

BLE Eventteknik 

Leksand knäckebröd

Brownbetty of Sweden

Färna herrgård

Fällmanskött

Sorunda grönsakshallen

Ferna Forge Brewery

Färna Odlingar

Köpings musteri

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Northvolt gör miljardsatsning i Västerås

Med flera miljarder i färskt nytt kapital i bolaget kommer Northvolt att satsa i Västerås och nu dubbla forsknings- och utvecklingsavdelningen.tisdag 29/9 16:10

Många fortsätter att jobba hemifrån i Västmanland

Coronaepidemin har vänt upp och ned på arbetslivet. Aldrig någonsin har så många arbetat hemifrån, och rådet från Tegnell är att distanseringen ska fortsätta även nu under hösten.måndag 28/9 15:59

Krönika: Bedrägligt lugn eller startgrop för industrin?

Nej vi kan inte lägga någon order än, det är för osäkert”, var en vanlig fras under våren innan semestern. Hur länge till kommer vi att få höra det? När ska vi våga satsa igen?måndag 28/9 9:56

Krönika: Amazon som ny försäljningskanal

Amazons molntjänst AWS har sedan några år tillbaka närvaro i Sverige genom bland annat datacentret i Västerås. Efter åratal av rykten och spekulationer är det nu klart att även e-handelsdelen av den...måndag 28/9 9:53

SMAKFULLT

Enkelhet i fokus vid kajen: "Omtanke om råvaran"

Brasseriet Kajplats 9, K9 i folkmun, fint beläget vid Tullhuskajen vid Mälaren slog upp sina portar 2012 och har sen dess varit en välbesökt restaurang med inriktning mot fisk och skaldjur.söndag 15/3 9:49

Mr Mango har växt ur sin foodtruck på mindre än ett år

Nu är matstället redo för nya utmaningar: ”Vill ta de chanser som dyker upp” Från början var det mest tänkt som ett roligt extrajobb på sommaren. Men gänget bakom foodtrucken Mr Mango fick snabbt tänka om. Efter påsk kommer de att finnas på tre ställen i Västerås. Och...lördag 14/3 9:08

Nu har Västerås hetaste restaurang öppnat

Nytt koncept i stan – tillaga maten själv vid bordet I torsdags uppdaterades Västerås citys restaurangkarta med ytterligare en markering. Blackstone Steakhouse slog upp sina portar på Sturegatan i Sibyllas gamla lokaler. Västerås Tidning kikade in...torsdag 20/2 19:30

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING