STYR SVERIGE. Riksdagen är det högsta maktorganet i Sverige. Foto: MOSTPHOTOS

Det vill våra ledamöter att riksdagen ska göra

Förra fredagen löpte tiden ut för den allmänna motionstiden i riksdagen. Totalt hade 2 940 fristående motioner lämnats in från de 349 ledamöterna. De 9 ledamöterna som är invalda från Västmanland står bakom hela 116 fristående motioner, vilket de kan göra själva eller med flera ledamöter.

Publicerad

Här är ett urval, främst de motioner de enskilt fört fram, av de 116 motioner som lämnats in – ledamot för ledamot.

Åsa Coenraads (M)

Tillåt klampning:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra klampning av bilar med hjälp av besiktningsmän och tillkännager detta för regeringen.

Påskynda utbyggnaden av E18:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga möjligheterna till en påskyndad utbyggnad av E18 mellan Västerås och Köping och tillkännager detta för regeringen.

Värna Västerås flygplats:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att värna tillgången till Västerås flygplats och andra regionala flygplatser och tillkännager detta för regeringen.

Tillåt gårdsförsäljning i Västmanland:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker bör tillåtas och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att göra Västmanland till ett pilotlän för gårdsförsäljning och tillkännager detta för regeringen.

Donatorers rätt till anonymitet:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att donatorns (vid assisterad befruktning) lagliga rätt till anonymitet bör skyddas och tillkännager detta för regeringen.

Underlätta för donation:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att möjliggöra anmälan till donationsregistret i samband med pass-, id-korts- och körkortsansökan och tillkännager detta för regeringen.

Antalet vapen i garderoben:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheten att tillåta innehav av fler än fyra vapen utan särskilt tillstånd och tillkännager detta för regeringen.

Ändra strandskyddet:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över plan- och bygglagen för att underlätta sjönära byggande och tillkännager detta för regeringen.

Åsa Eriksson (S)

Samverkan för modernt och tillgängligt skogsbrandflyg:

Se över möjligheten att stärka förmågan att bekämpa skogsbränder med hjälp av kvalificerat brandbekämpningsflyg med kort mobiliseringstid och hög tillgänglighet i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

Schyssta villkor i gig- och plattformsekonomin:

Regeringen säkerställer att vi hittar sätt att underlätta teknisk innovation på svensk arbetsmarknad, samtidigt som vi minimerar de oönskade biverkningarna av den.

Landsbygdslån för egnahem:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ett landsbygdslån bör inrättas för byggande av egnahem på landsbygden och tillkännager detta för regeringen.

Ann-Christine From Utterstedt (SD)

Prostatacancerbehandling:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att skyndsamt utreda möjligheterna att införa radioisotopbehandling även i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Ändra reglerna kring betalningsanmärkning:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ändra regelverket kring betalningsanmärkning och tillkännager detta för regeringen. ”En skuld som betalas ska innebära att betalningsanmärkningen upphör i samband med att skulden regleras, medan en skuld som kvarstår ska ge fortsatt betalningsanmärkning.”

Roger Haddad (L)

Inga statsbidrag till icke-demokratiska organisationer:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att inga offentliga bidrag ska betalas ut till odemokratiska organisationer och att åtgärder vidtas för att även regionala och lokala offentliga medel inte hamnar hos odemokratiska organisationer som motverkar svensk lag, och detta tillkännager riksdagen för regeringen.

En skola fri från mobbning:

”Skollagen ska skärpas så att det blir lättare att avhysa, avstänga och flytta förövare till en annan skola. Liberalerna anser att den nuvarande lagen inte är tillräckligt tydlig när det gäller omplacering av elever och att den bör skärpas eftersom det enligt vår uppfattning inte kan vara lagstiftarens mening att det får dröja med en förflyttning till en annan skolenhet. Det ska också tydligt framgå att det är förövaren som åtgärden avser.”

Bättre information vid tågförseningar:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att vidta åtgärder för att minimera sårbarheten i denna samhällsviktiga infrastruktur men också agera för att tågen ska gå i tid och tillkännager detta för regeringen.

Dimensioneringen av polisutbildningen:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se till att skärpa antagningskraven för att bli polis, inte sänka dem ytterligare och tillkännager detta för regeringen.

Ansvaret för Sveriges nationella arbete mot extremism:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att ansvaret för den nationella samordningen av arbetet mot våldsbejakande extremism bör sortera under Polismyndigheten och tillkännager detta för regeringen.

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att krav ska införas på att samtliga kommuner ska upprätta en handlingsplan mot extremism och radikalisering och tillkännager detta för regeringen.

Pia Nilsson (S)

E18 Köping-Västjädra:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna för att skyndsamt bygga motorvägsstandard på E18 på sträckan mellan Köping och Västjädra och tillkännager detta för regeringen. (Tillammans med Olle Thorell och Åsa Eriksson (S)).

Byggnation av en ny Hjulstabro:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen studera förutsättningarna att så snart som möjligt påbörja byggnationen av en ny Hjulstabro på väg 55 och tillkännager detta för regeringen.

(Tillammans med Olle Thorell och Åsa Eriksson (S)).

Fossilfri sjöfart:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att ge Sjöfartsverket i uppdrag att stärka incitamenten för fossilfri sjöfart och tillkännager detta för regeringen.

Konsumentpolitik om förstärkta möjligheter för resenärer att påverka kollektivtrafiken:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över möjligheterna att stärka resenärernas möjlighet att påverka ett ökat kollektivtrafikresande och tillkännager detta för regeringen.

Förbjud ROT-avdrag utomlands:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en översyn av ROT-avdragets regelverk med syfte att endast tillåta avdrag för renoveringsåtgärder och om- och tillbyggnadsåtgärder för objekt placerade i Sverige och tillkännager detta för regeringen.

Statligt bidrag till Sala Silvergruva:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att undersöka förutsättningarna för statligt bidrag till Sala silvergruva och tillkännager detta för regeringen.

Jessica Polfjärd (M)

Jessica Polfjärd har skrivit motioner tillsammans med flera andra moderata riksdagsledamöter, bland annat om att Sverige ska vara ett digitalt föregångsland och förbättra jämställdheten.

Oscar Sjöstedt (SD)

Oscar Sjöstedt är invald på ett mandat i Västmanland från Sverigedemokraternas enda lista i valet. Sjöstedt finns med i budgetmotioner.

Olle Thorell (S)

Gör Strömsholms kanal till riksintresse:

”Strömsholms kanal borde ha ett lika stort riksintresse som övriga kanaler i landet. Kanalens betydelse liksom upplevelsevärdet är stort, och det industrihistoriska arvet förpliktigar. Det är inte rimligt att fyra små kommuner, med ansträngd ekonomi och andra stora investeringar och utmaningar framför sig, ska bära ett så dominerande ansvar för ett byggnadsminne och en attraktion som torde ha ett nationellt intresse. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.”

Bredbandsutbyggnad i hela landet:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att ge tillgång till bredband i hela landet och tillkännager detta för regeringen.

”Vi har i Västmanland tyvärr sett många exempel där privata aktörer inte uppfyller de löften de givit slutkonsumenter i avtal och även flera vita fläckar där ingen aktör erbjuder bredbandsuppkoppling till varken boende eller företag. Staten bör samordna utbyggnaden för att leva upp till det ansvar som det offentliga har såsom tillgänglighet till samhällsservice och för att tillväxt och företagande är långsiktigt hållbara.” (Tillsammans med Pia Nilsson (S)).

Bättre energitillgång i Mälardalen

”Vi vill se långsiktiga förutsättningar för energibranschen och den svenska industrin. Vi vill att ännu fler företag ska kunna etablera sig i vår region, ta del av den dynamik, kompetens och infrastruktur som finns och bidra med än fler arbetstillfällen och innovationskraft. Energitillgången i Mälardalen behöver förbättras så att fler viktiga företagsetableringar kan bli verklighet i Västmanland.”

Vikten av lokalt förankrad polis:

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om vikten av en lokalt förankrad polis som har goda möjligheter att arbeta förebyggande och tillkännager detta för regeringen.

Vasiliki Tsouplaki (V)

Vasiliki Tsouplaki har varit med i ett flertal motioner inlämnad tillsammans med flera andra riksdagsledamöter från Vänsterpartiet. Motionerna handlar bland annat om statlig fond för arkitektur, idrottspolitiska frågor, stärkt stöd till civilsamhället, riksdagsledamöternas arvoden och utökad rösträtt.

Powered by Labrador CMS