Ungdomarna på bilden har inget samband med texten. Foto: Mostphotos

De flesta niondeklassare har en hälsosam livsstil – men undantag finns

De flesta elever i nian i Mellansverige har goda levnadsvanor – men det finns ungdomar som inte har lika hälsosam livsstil, bland dem unga med funktionsnedsättning och unga som oroar sig för familjens ekonomi.

Publicerad

Det visar den andra rapporten i serien ”Mår alla bra?” bland elever i årskurs 9 i Mellansverige. Rapporten visar att tre av fyra ungdomar har fem eller fler hälsofrämjande levnadsvanor, som till exempel att sova tillräckligt, motionera regelbundet och att inte röka.

Men det finns skillnader. En del grupper av ungdomar har betydligt sämre levnadsvanor. Två grupper som utmärker sig i rapporten är ungdomar med funktionsnedsättning, och de som oroar sig för familjens ekonomi. Det är mindre troligt att ungdomar i dessa grupper sover tillräckligt mycket, äter frukost dagligen eller är tillräckligt fysiskt aktiva.

Bland funktionsnedsatta ungdomar är det också vanligare att dricka alkohol, röka eller snusa dagligen samt att ha provat narkotika.

– Rapporten visar på vikten av att arbeta med levnadsvanorna för att på sikt utjämna skillnaderna i hälsa mellan olika grupper och göra hälsan i befolkningen mera jämlik. De levnadsvanor som har starkast samband med att må bra, med hänsyn tagen till skillnader i bakgrundsfaktorer, är att sova tillräckligt och att inte röka dagligen, säger epidemiolog Fredrik Söderqvist i ett pressmeddelande från Region Västmanland.

Resultatet i undersökningen baserar sig på enkätsvar från 9 512 elever i årskurs 9 i Örebro, Västmanland, Sörmland och Uppsala län. Undersökningarna genomfördes 2017.


Powered by Labrador CMS