Infektionsklinikens verksamhetschef Cherin Kamil framför det nya tältet där Region Västmanland testar misstänkta coronafall. Foto: Jonas Edberg×1 / 4Visa bildtextBild 1 av 4

Corona-tältet på plats: Antalet prov har ökat efter sportlovet

Sedan i tisdags har Region Västmanlands ett provtagningstält utanför infektionskliniken. Detta för att smidigare kunna testa folk som besökt riskområden för corona-viruset.

Publicerad

Sedan i tisdags har Region Västmanlands ett provtagningstält utanför infektionskliniken.Detta för att smidigare kunna testa folk som besökt riskområden för corona-viruset.

Infektionsklinikens coronatält är uppställt lite diskret på sidan av klinkenens byggnad. Här tas patienter som misstänkts bära på smittan emot för provtagning.

– Nu när vi behöver öka provtagningskapaciteten så hjälper tältet oss att få ett snabbare flöde, och ger oss också bra, naturlig uteluft, säger Lars Blad, överläkare på enheten för smittskydd och vårdhygien.

Hittills har cirka 75 personer i Västmanland testats för corona-viruset och antalet tester har ökat under de senaste dagarna.

– Vi ligger mellan 5 och 20 prover per dag just nu, säger Infektionsklinikens verksamhetschef Cherin Kamil och förklarar ökningen med att många svenskar, och även västmanlänningar, nu har kommit tillbaka från sportlovsresor till norra Italien.

Inget av proven som har kommit tillbaka har ännu varit positivt.

– Däremot väntar vi nu på svar för dom prover som togs under gårdagen, säger Lars Blad.

Efter provtagningen körs provet till Örebro där det analyseras. Efter cirka ett dygn kommer sedan svaret tillbaka till infektionskliniken i Västerås.

– Under tiden ska patienten och patientens anhöriga isolera sig i hemmet tills att man fått ett positivt provsvar, säger Cherin Kamil.

Kräver resurser från vården

Trots att inget fall ännu har konstaterats i Västmanland, innebär corona-viruset en påtagligt ökad belastning för personalen på framförallt infektionskliniken.

– Det drar mycket personal, men vi har ännu inte behövt ta in några extraresurser. Hittills har vi löst det genom att styra om verksamheten. Vi har prioriterat om – och jobbar mer, säger Cherin Kamil.

Just nu fokuserar Region Västmanland mer eller mindre uteslutande på personer som har besökt riskområden, och då främst personer som varit i norra Italien.

– Vi har idag inte någon känd spridning av det här viruset ute i samhället. Vi koncentrerar oss på folk som kommer tillbaka från områden där det finns spridning, säger Lars Blad.

Förväxlas med vanlig influensa

Symptomen som man ska vara uppmärksam på om man har varit i ett riskområde är:

– Insjuknande med symptom på luftvägsinfektion. Det är diffust, för symptombilden kan vara ganska varierad. Det vanliga är halsont, feber och hosta.

Det här är symptom som är vanliga vid den ”vanliga” influensan och sjukdomar som går just nu.

– Det gör det hela svårare och ökar möjligheten till oro. Man läser om corona i media och blir själv sjuk – då är det lätt att dra den parallellen.

Smittspårning

Om ett fall upptäcks inleds ett arbete med att smittspåra det fallet. Då går man igenom vad personen har gjort de senaste tio dagarna och vilka personen den har träffat.

– Man tar prover på personer runt det bekräftade fallet, säger Infektionsklinikens verksamhetschef Cherin Kamil.

"Visst överslag på oron"

Det skrivs just nu spaltmeter i media om corona-viruset och många är oroliga över utvecklingen. Frågan är dock hur orolig man bör vara. Västerås ställde frågan till Lars Blad:

Tycker du att oron för corona-viruset är berättigad?

– Det finns en stor oro just nu som nog har inslag av ett visst överslag. Hur det går på sikt är svårare att säga, det beror på världsutvecklingen.

Powered by Labrador CMS