Sjögull – ett allt större problem i Mälaren. Foto: Leif Carlsson

Bråttom att bekämpa sjögull i Mälaren

Inom fem år riskerar stora delar av Mälaren att vara täckta med växten sjögull. Därför ansöker nu Mälarens vattenvårdsförbund, Länsstyrelsen Västmanland och flera kommuner om medel för ett projekt för att få bort växten.

Publicerad

Sjögull är en en växt med stora näckrosliknande blad och gula blommor. Den kan vara vacker att se på, men arten är invasiv och konkurrerar ut andra arter som växer i och kring sjöar.

– Den är väldigt effektiv på att bre ut sig, och sen dör övriga växter ut, berättar Ingrid Hägermark som är sekreterare i Mälarens vattenvårdsförbund.

Nu har de, tillsammans med Länsstyrelsen Västmanland och Västerås, Köping, Kungsör och Eskilstuna kommun, gjort en gemensam sak där de sökt 30 miljoner i medel från Havs- och vattenmyndigheten för att kunna starta ett projekt där sjögullen tas bort på ett effektivt sätt.

– Det olyckliga med den här växten är att den påverkar den biologiska mångfalden och andra växter och djurarter konkurreras ut. Idag är spridningen inte jättestor, men om vi inte gör något så kan den om tio-tjugo år täcka väldigt stora delar av Mälaren, säger Minoo Ahktarzand som är landshövding i Västmalands län.

Staffan Jansson (S), ordförande i Mälarens vattenvårdförbund, är inne på samma linje.

– Det gäller att bekämpa den här växten ordentligt och det gäller att göra det uthålligt, så man verkligen får bukt med den. Det vi ser nu är en enorm spridning som är på väg fram: och om vi inte gör någonting nu – så kan det till och med vara omöjligt att bekämpa den om fem år, säger han.

Andra konsekvenser av en ökad spridning av växten är att det blir svårt att bada, fiska och åka båt på vissa ställen på Mälaren. Tanken är att man vill sätta igång med projektet att ta bort växten redan sommaren 2019, förutsatt att man får de medel man ansökt om. Redan nu görs insatser för att få bort växten på flera håll, bland annat i Eskilstuna.

– Men om slutar med att ta bort den så kommer den tillbaka på samma sätt som det var tidigare. I Eskilstuna kommer vi fortsätta att bekämpa den med de pengar vi har, men det är bara ett par hundra tusen per år, säger Johan Forsberg som är kommunekolog på Eskilstuna kommun.

En gemensam insats måste till, är alla aktörer överrens om.

Vad är er plan B om ni inte får de här pengarna?

– Det som är speciellt är att det idag inte finns några speciella fonder att söka pengar ur, och det är också en del i det vi vill föra fram att det måste finnas. Därför skickar vi in en ansökan som påtalar att vi har det här problemet och det här måste upp på bordet. Får vi inte pengar så får vi tugga på, försöka igen, säger Ingrid Hägermark.

– Kommunerna själva gör en hel del redan idag, men i den här skalan så ligger det utanför vad som är möjligt för till exempel en kommun som Kungsör att kunna göra. Det är därför vi går in med den här ansökan för att tillsammans kunna få medel, sen är det kommunerna som gör själva insatserna, säger Staffan Jansson.

Powered by Labrador CMS