Voltade på E18 – men fick inte åka med i ambulansen: "Känns konstigt"

Alexander och hans kollega skulle samåka från Västerås till sin gemensamma arbetsplats i Enköping förra veckan. Men de kom aldrig fram.

Publicerad

Efter en omkörning fick bilen de åkte i vattenplaning och efter att ha kanat ut på en slänt hamnade de liggandes uppochned i diket.

– Det var världens ”pissväder”. Vi hade kommit ungefär halvvägs och var mellan tunnlarna. Jag satt och halvsov efter att ha sovit dåligt.

Alexanders kollega körde och hade precis kört om en bil och skulle svänga tillbaka in i det högra körfältet när bilen började kana på den regnvåta asfalten.

– Vi ”skrotade” av E18 i 110 kilometer i timmen, berättar Alexander.

Efter den minst sagt omtumlande händelsen blev bilen liggandes på taket nere i diket – med Alexander och hans kollega hängandes i sina bälten.

– Jag vaknade till och kunde registrera hela helvetesfärden. Så när bilen väl hade stannat skrek jag och frågade hur kollegan mådde och sa åt honom att ta det lugnt och hänga kvar. Det kan vara farligt att lossa sig i panik, då kan man slå huvudet i taket.

Alexander tog sig loss och hjälpte sedan kollegan att komma ner från taket.

– Vi blev liggande inne i taket på bilen som låg upp och ned. Vi kunde inte förstå att vi mådde så bra. Det kändes overkligt.

Ett flertal bilister som sett olyckan stannade på platsen för att titta till Alexander och hans kollega. Vittnena ringde även till 112 för att få ut räddningstjänst och ambulans till platsen.

Innan räddningstjänsten kom till olycksplatsen hade Alexander och kollegan lyckats krypa ut själva från bilen och fick stå och vänta på hjälpen ute i hällregnet.

Var i chock

När blåljuspersonalen kom till platsen tar den här historien en ny vändning.

Från att ha varit glada för att ha haft änglavakt med sig förvandlades hela situationen till en stor besvikelse för de olycksdrabbade killarna.

– Vi fick lite rutinfrågor om hur vi mådde och ambulanspersonalen kände lite snabbt på oss. Sen märkte vi att de var på väg att åka därifrån, så jag frågade: ”Ska vi inte åka med er?”. Men det skulle vi tydligen inte. Svaret från ambulanspersonalen blev: ”Hur skulle det se ut om vi får en utryckning?”

– Då tänkte jag: ” Är det här inte en utryckning?”. Vi var ju i chock och fullpumpade med adrenalin och kunde till exempel ha haft inre blödningar.

– Så fort vi hade sagt att vi mådde bra släppte dom allt. Det var inte ens någon som frågade om vi frös och ville ha filtar. Jag så kall och blöt så att jag stod och skakade. Jag kunde vrida ur min jacka eftersom den var så genomvåt.

Samtidigt var E18 avstängd. Så om killarna skulle ha blivit lämnade skulle det ha tagit lång tid innan någon skjuts hade kunnat komma för att hämta upp dom.

Fick skjuts till akuten

Alexander lyckades till slut få polisen att köra dom från platsen och de blev lovade att bli körda till Statoilmacken i Enköping.

– Vi fick gå längs hela bilkön tillsammans med polisen. Dom som satt i bilkön trodde nog att vi var förbrytare, säger Alexander och suckar.

I polisbilen blev de placerade på en presenning som var full av blodfläckar och under resan upplevde både Alexander och kollegan att stämningen från poliserna närmast var barsk.

– De sade bland annat till oss, lite sarkastiskt, att ”det var tur att ni inte var för coola för att ha bälte”. Jag blev tvungen att be dem att lugna ner sig och visa lite förståelse för vad vi varit med om, säger Alexander.

Efter att ha blivit avsläppta på bensinmacken i Enköping blev Alexander och kollegan upphämtade – och skjutsade tillbaka till Västerås och akutmottagningen.

– Inne på akuten berättade vi vad som hänt och visade bilder på hur bilen såg ut efter olyckan. Vi fick också frågan om varför vi inte hade åkt in med ambulansen, vilket vi förklarade att vi inte hade fått.

Efter några timmars undersökning kunde Alexander och kollegan lämna sjukhuset – konstaterat oskadda.

Så här i efterhand när chocken har börjat släppa gnager tankarna än mer på hur illa behandlade de tycker att de blivit.

– Det är sjukt. Vi tyckte att det var konstigt och absurt då, men ju mer man tänker på det – vad höll ambulanspersonalen egentligen på med?, säger Alexander.

Ambulansen: ”Rätt bedömning – men vi tar till oss av kritiken”

Niklas Rosengren, avdelningschef på ambulansstationen i Enköping, svarar på kritiken.– Det är olyckligt att det här är upplevelsen man har efter att ha varit i kontakt med oss, säger han.

Efter att ha hört Alexanders upplevelser kontaktade Västerås Tidning ambulansstationen i Enköping för att låta dem ge sin syn på ärendet.

– Tittar vi på facit, med tanke på att de åkte in till akuten i Västerås och blev utskrivna utan åtgärd, så är bedömningen korrekt. Det är den i de allra flesta fall, säger Niklas Rosengren.

Enligt händelserapporten från olycksplatsen gjorde ambulanssjuksköterskan ganska snabbt bedömningen att de inblandade personerna inte behövde komma till sjukhus.

– Dessutom ville inte killarna åka till akuten i Enköping, enligt de uppgifter jag har.

Eftersom det här dessutom var den enda tillgängliga ambulansen i Enköping och Bålsta vid tillfället kunde ambulansen inte erbjuda skjuts från olycksplatsen. Istället ombesörjde ambulanspersonalen så att killarna istället fick skjuts av polisen.

– Skulle sjuksköterskan ha gjort bedömningen att de inblandade behövde sjukhusvård hade de tagits med i ambulansen, säger Niklas Rosengren.

Powered by Labrador CMS