BESLUT. Många viktiga beslut ska fattas under hösten. Foto: Roland Magnusson/Mostphotos

Viktiga beslut väntar i stadshuset

Två nämnder med viktiga verksamheter för Västerås, både äldrenämnden och byggnadsnämnden har många viktiga frågor på bordet inför hösten.

Publicerad

En generaliserad bild är att kommunalrådet i kommunen styr tillsammans med kommunfullmäktige, men det är just i nämnderna som politiken kommer väldigt nära medborgarna och medarbetarna.

Västerås Tidning tog temperaturen på två av de stora nämnderna i Västerås stad inför höstens viktiga beslut och händelser.

Äldrenämnden har i uppdrag att tillvarata behovet av äldreomsorg inom Västerås stad. Enligt nämndens ansvarsbeskrivning: ”Verksamheterna drivs antingen av den kommunala utföraren Västerås stad Vård och omsorg, eller av entreprenörer som nämnden har avtal med. Nämndens mål och krav på kvalitet ligger till grund för all verksamhet. Äldrenämnden följer upp och utvärderar verksamheterna fortlöpande, och ska i dialog med brukarna ständigt utveckla verksamheterna. Kännetecknet ska vara god kvalitet och resurshållning.”

Bengt-Åke Nilsson (L) är ordförande i äldrenämnden och berättar om kommande händelser:

– I november planeras inflytt i 41 nya äldreboenden på Karlslund. Under de närmaste åren byggs ytterligare tre nya äldreboenden, Öster Mälarstrand, S:a Källtorp och Ångsgärdet med planerad inflytt 2021 och 2022, således planeras under perioden 2019 till 2022 ungefär 350 nya platser på äldreboende. Det är ett välkommet tillskott.

– Under sommaren och även en längre tid dessförinnan har ett 90-tal platser på servicehus stått tomma. Samtidigt har två av tre fått avslag på sin ansökan om plats på servicehus, detta är ett slöseri av stora mått. De tomma platserna kostar Västerås stad ungefär 25 miljoner om året.

– Den politiska majoriteten vill i första hand fylla de tomma servicehusplatserna. För att göra det har redan beslut tagits om att västeråsare som är 90 år och äldre kan utan biståndsbeslut ställa sig i kö för en plats på servicehus, för äldre med hög omfattning av hemtjänst planeras för samma ordning. Dessutom har uppdragits åt förvaltningen att återkomma med förslag till riktlinjer som gör att fler ska få bifall på sin ansökan om plats på servicehus.

– Äldrenämnden har fått 15 miljoner för att kunna genomföra ett kvalitetslyft för befintliga och planerade äldreboenden. Dessutom kommer nämnden i kommande upphandlingar att fokusera på att få högsta möjliga kvalitet på boenden.

Byggnadsnämnden har ansvaret för fysisk planering och myndighetsutövning med detaljplaner och bygglov.

Lars Kallsäby (C) är ordförande i nämnden:

– Nu arbetar vi med samråden kring Kopparlunden och stationsområdet. De två största detaljplanerna i Västerås på många år. Vi arbetar även med Sätra och Gäddeholm där vi ännu inte är i samrådsskedet.

– Förra årets ortsdialoger håller vi på att sammanfatta och ska förhoppningsvis upp till nämnden före jul för beslut om hur vi går vidare med utvecklingen av våra mindre orter runt om i kommunen.

– Grönstrukturplanen är en annan stor fråga som nu ska ut på samråd. Många stora övergripande frågor jobbas det med, exempelvis så ska fullmäktige fastställa en ny eller åtminstone översyn av översiktsplanen för den här mandatperioden.

Powered by Labrador CMS