Distansundervisningen har så många fördelar så den är nog här för att stanna säger Birgitta Fitzpatric. Foto: Privat

Videosamtal när elever lär sig vårdyrket

På Arena utbildning i Västerås har man klarat omställningen till digital undervisning bra, det säger samordnare Birgitta Fitzpatrick.

Publicerad

Arena utbildning bedriver bland annat vuxenutbildning sen 2007 på uppdrag av fler än 50 kommuner i landet.

I Västerås finns på uppdrag av Arbetsförmedlingen en eftertraktad arbetsmarknadsutbildning där man utbildar sig till vårdbiträde. Utbildningen är cirka ett år lång och riktar sig till redan arbetslösa personer.

Birgitta Fitzpatrick, samordnare på Arena utbildning i Västerås berättar att man på utbildningen läser på heltid och gör två praktikperioder.

– Efter utbildningen är man halvvägs mot en undersköterskeutbildning om man vill fortsätta utbilda sig, säger hon.

Personer som får gå utbildningen tas ut efter en individuell bedömning av Arbetsförmedlingen, det kan vara personer som är långt ifrån arbetsmarknaden och som inte har arbetat alls tidigare

– Man ska bland annat inte vara nyinskriven och man ska inte ha en snabbare väg till jobb än att utbilda sig, i så fall ska man söka de jobben först.

På utbildningen går många som är långtidsarbetslösa eller har en funktionsnedsättning vilket passar bra då Birgitta säger att man på skolan har gott stöd och pedagogiska resurser där man exempelvis kan få hjälp med studieteknik.

När coronapandemin slog till med full kraft i Sverige gick, som så många andra utbildningsföretag, Arena utbildning över till distansundervisning med hjälp av det digitala verktyget Zoom.

– Zoom fungerar väldigt bra som undervisningsplattform, man kan till exempel dela in klassen i smågrupper som läraren kan hoppa runt i. Det finns även möjlighet för besökare att delta, säger hon.

I det stora hela så tycker Birgitta Fitzpatrick att det har fungerat bra med distansundervisning.

– Även om alla förstås saknar att träffas fysiskt och vi har inte kunnat träna praktiska övningar i den grad vi har velat, men det har vi löst genom att ta in smågrupper som har använt full skyddsutrustning när de tränat.

Birgitta berättar att den klass som går ut i vår i princip har läst hela utbildningen på distans. Många elever är positiva, en av eleverna har till exempel sagt att distansundervisningen hjälpt till att våga ha en muntlig framställan och att det nu känns som om det inte skulle vara ett problem att hålla en när de träffas fysiskt.

För att allt ska fungera har man succesivt infört regler som man kanske ej tänkte på i början.

– Hur man ska lyssna, hur man uppträder via kamera och hur det funkar rent tekniskt är saker vi jobbat på.

Samtidigt finns det möjlighet att på ett annat sätt än i klassrummet förklara ord och begrepp och visa bilder under lektionens gång vilket ses som väldigt bra.

– Något annat positivt är att elever utanför Västerås har sluppit pendla och därmed sparat pengar.

Avslutningsvis säger Birgitta Fitzpatrick att hon tror att distansundervisningen kommer att finnas kvar i någon variant även i framtiden.

– Distansundervisningen har så många fördelar så den är nog här för att stanna.

Powered by Labrador CMS