Förbereder för festival. Här är Petri Karhukorpi framför Coppersmith´s bryggeri, där det under kommande helg kommer att arrangeras en öl- och matfestival.

Västeråsbryggeriet bjuder in till ölfestival

På fredag eftermiddag 17 maj startar Västerås första riktiga mat- och ölfestival. Det är det lokala bryggeriet Coppersmith's som samlat ihop sina vänner och bjuder in till en stor och familjär fest kallad Coppersmith's med vänner. – Det kommer att finnas uppemot 100 lokala ölsorter att provsmaka, säger arrangören och Coppersmith's ägare, Petri Karhukorpi.

Publicerad

Nu har jag samlat en stor del av våra vänner som finns här i närområdet och tillsammans bjuder vi in till en öl- och matfestival

Platsen där Coppersmith's brygger sitt populära öl kommer under kommande helg att förvandlas till festivalområde. Inne i lagret kommer en lång bar att byggas, där det kommer att serveras smakprover från de tio medverkande bryggerierna.

Utomhus kommer det dessutom att finnas flera lokala foodtrucks på plats för att servera högklassig festivalmat till besökarna.

– Under de senaste åren har vi skaffat oss en massa vänner i branschen. Tillsammans har vi samarbetat på olika sätt. Nu har jag samlat en stor del av våra vänner som finns här i närområdet och tillsammans bjuder vi in till en öl- och matfestival, förklarar Petri Karhukorpi.

Förutom ett stort antal ölproducenter har Coppersmith's även bjudit producenter och leverantörer av cider, glögg och champagne.

Festivalen kommer att pågå från klockan 15 till 20 både fredag och lördag. Sedan fortsätter festivalen med efterfest på O'learys inne i city.

– Det kommer att gå bussar som kör besökarna ner till O'learys. Där kommer vi att ha en egen bar där det serveras drycker från festivalen, förklarar Petri Karhukorpi.

I samband med festivalen kommer besökarna även att kunna få en inblick i Coppersmith's verksamhet genom regelbundna bryggerivisningar.

Redan succé

Redan nu, en vecka innan festivalen startar ser arrangemanget ut att bli en stor succé. Hittills har över 1 000 biljetter sålts.

– Vår målsättning var att sälja 600 biljetter, så det intresset har visat sig vara ännu större än vad vi hade hoppats på, säger Karhukorpi.

Tanken är att festivalen ska vara återkommande varje år.

– Vi startar lite smått och hoppas kunna växa för varje år, säger han.

Samtidigt som festivalen ser ut att bli en framgång har Petri Karhukorpi precis fått en ovanligt fin utmärkelse. Det är Lilla sällskapet, ofta omnämnt som världens äldsta matsällskap, som utsett honom som mottagare av sällskapets diplom för 2019.

I nomineringen skriver sällskapet bland annat:

– Bryggeriets kvalitetskontroll är unik. Genom batchkollen kan kunden få reda på vilka råvaror som använts till just den ölen, vem som bryggt den och vilka mikrobiologiska tester som gjorts.

Fakta: Coppersmith's med vänner

När: Fredag och lördag, 17–18 maj

Var: Coppersmith´s bryggeri, Munkbovägen 5 på Hacksta.

Tider: Klockan 15.00 till 20.00

De medverkar:

Bryggerier: Coppersmith's, Eskilstuna Ölkultur, Hantverksbryggeriet,
Länna Bruk, Möllys, NKB, Slottskällan, Södra Malt, Tempelbryggeriet

Övriga drycker: Björklunds Kaffe, Champagne Experten, Färna Odlingar, Köpings Musteri,

Mat: Gilla Grilla, Ica Maxi Erikslund, Mr Mango, RibHaus,

Transport: Bilia, Björks Buss

Övrigt: Malt Magnus

Efterfest: O'learys

Powered by Labrador CMS