Västeråsaren 2018. Victor Nilsson Lindelöf fick motta Västerås Tidnings utmärkelse i players lounge på hemmaarenan Old Trafford av svenska fotbollförbundets generalsekreterare och Håkan Sjöstrand. Ny hyllas ”Vigge” av förbundskaptenen Janne Andersson. Foto: Håkan Sjöstrand

Västeråsaren-vinnaren Vigge hyllas av förbundskaptenen

Från Råby IP till Old Trafford. Resan har varit hisnande för Victor Nilsson Lindelöf. Vart den slutar vet vi inte än. Men vi vet att 2018 var ett alldeles fantastiskt år för Västerås fotbollsstolthet. Och att han får kröna det med att utses till Västeråsaren 2018 – på sin hemmaarena i Manchester. Han hyllas nu av den svenske förbundskaptenen Janne Andersson. – Vigge kommer att betyda mycket för landslaget framöver, säger Andersson till Västerås Tidning.

  • Publicerad 20:29, 3 feb 2019

Victor Nilsson Lindelöf blir den första idrottsutövaren som tilldelas Västerås Tidnings utmärkelse Västeråsaren, som går till den person som på ett eller annat sätt placerat Västerås på kartan eller gjort andra betydande insatser för staden under året. Förra året tilldelades Vänliga Västerås-grundaren Lennart Klaar priset.

Victor ”Vigge” Nilsson Lindelöf behöver egentligen ingen närmare presentation för västeråsarna.

Sedan han slog igenom som 17-årig högerback i det VSK-lag som 2011 spelade i Superettan och sedan såldes till portugisiska proffsklubben Benfica har resan mot världstoppen fortsatt i rask takt. Otaliga är de artiklar som, förutom hans lyckade insatser på planen, handlat om de miljoner som till sist kom skuldtyngda VSK till del efter Benficas vidareförsäljning till Manchester United.

Däremellan hann Vigge dessutom som reserv kallas in till det U21-lag som 2015 sensationellt spelade hem EM – efter att Vigge själv avgjort finalen mot Portugal från straffpunkten.

Tre år senare, 2018, upplevde Victor Nilsson Lindelöfs sitt bästa fotbollsår i karriären.

Med tre givna höjdpunkter.

Först en framträdande roll som i stort sett felfri mittback i det svenska fotbollslandslag som först mirakulöst tog sig hela vägen till VM-slutspelet i Ryssland och sedan var på väg att skapa en ny, magisk fotbollssommar innan England satte stopp i kvartsfinalen.

Sedan – en fast startplats i ett av världens främsta klubblag Manchester United. Hittills denna säsong har han startat i 23 av 24 ligamatcher.

Och i november som kronan på verket som första spelare från Västerås mottagare av Guldbollen, svensk fotbolls mest prestigefyllda utmärkelse på herrsidan.

För det utses han nu även – tredje gången gillt efter två tidigare nomineringar – till Västeråsaren 2018.

Vi tog hjälp av Västeråskollegan och svenska fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand – tillika stort Manchester United-fan – för att överräcka priset i players lounge på hemmaarenan Old Trafford i samband med Premier League-matchen mot Burnley.

Givetvis skickade vi också med några frågor till pristagaren.

”Vigge” säger så här om sitt fjolår:

– Att få uppleva mitt första VM och de framgångar vi nådde i Ryssland är så klart något alldeles extra. Och under hösten nådde vi ju även framgångar i Nations League med landslaget när vi vann vår grupp. Sedan är det alltid stort att få spela i en klubb som Manchester United. Och jag hoppas såklart att det på något sätt också kan inspirera både killar och tjejer som spelar fotboll i Västerås, säger han.

För Västerås ligger Nilson Lindelöf varmt om hjärtat.

– Jag är uppvuxen i Västerås och kommer alltid att vara en stolt västeråsare var jag än befinner mig. Att bli utsedd till årets Västeråsare är otroligt hedrande och stort och något som jag blir jätteglad för.

Vad ser du fram emot 2019?

– Vid sidan om fotbollen ska jag och Maja (frun) få vårt första barn som jag ser fram emot väldigt mycket. Ser vi till fotbollen så vill jag gärna vinna både matcher och titlar med Manchester United och vi har bland annat tuffa och intressanta matcher framför oss i både Champions League och FA-cupen. Och med landslaget ska vi spela ett häftigt EM-kval.

Vad säger du om din gamla klubb VSK och årets säsong i Superettan?

– Jag följer såklart hur det går för VSK och det var otroligt starkt att ta sig upp i Superettan. Nu gäller det att etablera sig och jag både hoppas och tror dom kommer att fixa det. Jag vill passa på att önska alla i VSK lycka till med säsongen, avslutar ”Vigge”.

Allt tog annars sin början i slutet av 1990-talet på Råby IP för Vigge, som för övrigt är född dagen efter Sveriges klassiska bronsmatch mot Bulgarien i USA-VM 1994.

Där på Råby IP fanns Leif ”Leffe” Berg för att ta hand om Nilsson Lindelöf när han som femåring började spelade fotboll organiserat i IK Franke.

– Victor utmärkte sig i extremt tidig ålder. Egentligen med all bollsport. Man såg tidigt att han var ett tvättäkta bollgeni, berättar ”Leffe”, som samåkte med sina grabbar och Vigge till träningarna då familjerna bodde på samma gård i centrala Västerås.

Berg var visserligen Vigges allra första tränare, men han vill inte på något sätt ta åt sig någon ära som den som fostrat honom.

– Nej, vi hade ett sammanslaget lag med 93–94:orna ett tag, men det delades upp ganska snart och då fick jag hand om 94-laget. Varken Victor eller Linus (Sjöberg, supertalangen) spelade med sin årskull särskilt länge utan gick vidare till det ett år äldre 93-laget.

Han tror att Vigges framgångar är en blandning av flera faktorer – hans tidiga mognad, ödmjuka inställning och sin smarta och kloka spelstil.

Det har han visat prov på vid flera tillfällen och en som har fallit pladask är den svenska förbundskaptenen Janne Andersson.

Sedan han tog över landslaget efter EM hösten 2016 har Vigge varit bofast i landslaget.

Förbundskaptenen öser lovord över sin mittbacksklippa.

– Vigge är absolut en av de spelare som jag värdesätter högt och han har ju varit given som mittbackspar ihop med (Andreas) Granqvist sedan jag tog över, säger Janne Andersson till Västerås Tidning.

Vad betyder Vigge för landslaget?

– Han är väldigt viktig och är redan idag en nyckelspelare. Han kommer att betyda mycket för landslaget framöver, en spelare att bygga laget kring.

Vad skulle du säga att han har för egenskaper som gör honom till en världsback?

– Han har en imponerande helhet i sitt spel, alla egenskaper man kan önska av en mittback. Bra spelförståelse, fysiskt stark och väldigt stark i sitt huvudspel. Han är dessutom väldigt duktig på att ta fram bollen och starta anfallsspelet.

Även vid sidan av planen hyllar förbundskaptenen västeråsaren.

– Det är en väldigt bra kille att jobba med på alla sätt, säger Janne Andersson, som utsågs till Årets ledare på Idrottsgalan nyligen.

Hur ser du på hans utveckling?

– 2018 var ju ett bra landslagsår och ett väldigt bra år även för Vigge där han bland annat klev upp ytterligare en nivå i sitt klubblag. Och det finns ännu mer utveckling där, det är jag helt säker på. Det ska bli jättespännande att följa hans fortsatta resa.

Vart den slutar vet vi inte än.

Janne Andersson hyllar Nilsson Lindelöf. Foto: SvFF

Allt började i IK Franke

Namn: Victor Nilsson Lindelöf

Smeknamn: Vigge

Ålder: 24 (född 1994)

Familj: Gift med influencern Maja Nilsson Lindelöf. Paret väntar sitt första barn, beräknat till april

Moderklubb: IK Franke

Övriga klubbar: Västerås IK, Västerås SK, Benfica, Manchester United (2017–)

Landskamper: 29 A (debut mars 2016), 13 U21, 17 U19, 5 U17

Aktuell: Utsedd till Västeråsaren 2018 av Västerås Tidning

Motiveringen:

Från Råby IP till Old Trafford. Steget kan tyckas gigantiskt men Victor Nilsson Lindelöf har visat att det är möjligt och 24-åringen är nu en given Västeråsambassadör ute i den stora fotbollsvärlden.

2018 blev året då ”Vigge” på allvar slog igenom på den internationella scenen i världens största idrott. Först ett succé-VM i den blågula dressen som pådrivare och försvarsrese.Sedan en given plats i ett av världens största klubblag Manchester United. Och som kronan på verket i november: som förste västeråsare mottagare av svensk fotbollsmest prestigefyllda utmärkelse på herrsidan – Guldbollen.

Det sägs att man inte blir profet i sin egen hemstad – men Västerås fotbollsstolthet är även en värdig pristagare av utmärkelsen Västeråsaren 2018.

Tidigare pristagare:

2005: Eilif Petersen

2006 Jennie Widegren

2007 Åsa Linderborg

2008: Björn Nordén

2009: Agneta Sköld

2010: Sara Holm Stålhand

2011: Georg Sibbern

2012: Johan Söderström

2013: Azad Najar

2014: Michael Campese

2015: Cicilia Sedvall

2016: Klas Brink

2017: Lennart Klaar

Klassisk bild från VSK-tiden. Victor Nilsson Lindelöf på en klassisk efter en match i Superettan 2011 – året då han som 17-åring fick sitt stora genombrott och fotbollslivet lekte. Snart skulle proffsäventyret i Portugal och Benfica börja. Foto: Erik Eklund

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Sätra Brunns sommarkonserter sätter Västmanland på musikkartan

I drygt 15 år har Sätra Brunn bjudit in till fest med sina populära sommarpubar och sin musikunderhållning. I sommar är det dags igen – med en bättre uppslutning av artister än någonsin. Stora namn...onsdag 10/7 20:06

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING