Kurt Fröberg med sin Super 8-kamera vid ett klassiskt Västeråsmotiv. Foto: Lasse Olsson

Västerås från förr – genom Super 8-kameran

Västeråsaren Kurt Fröberg har varit intresserad av film sedan han var liten. Nu har han lagt upp några Västeråsfilmer på nätet från 60-talet.

  • Publicerad 14:01, 4 jan 2019

Kurt Fröberg, 67, har två stora intressen i l ivet: musik och film. När det gäller musik är han bland annat en av medlemmarna i bandet The Ryders.

Intresset för rörlig bild började redan då han var i sexårsåldern och då en kompis till honom fått en leksaksprojektor med tillhörande tecknade filmer, som de tittade på.

Kurts pappa fotade mycket och visade diabilder då han växte upp. Då Kurt skulle fylla 15 år fick han en Super 8-kamera. Super 8-kameran lanserades 1965. Den laddades med en kassett och var mycket enklare att ladda än den tidigare filmkameran som kallades Dubbel 8 och som var mycket krångligare att ladda med film. Super 8-an hade också bättre filmkvalité och större bildyta.

En av de första filmerna Kurt Fröberg spelade in var under påsken 1966.

– Jag var ambitiös och tog stativet med mig ner till stadens centrala delar och gick runt och filmade. Jag tyckte mycket om att göra dokumentärfilm. Jag filmade en massa miljöer som på Stora torget, Vasagatan och småbåtshamnen. På en filmsekvens syns bland annat den legendariske körledaren Bror Samuelsson komma cyklandes över Stora torget, berättar Kurt Fröberg.

En annan film spelades in i Västerås city i samband med att högertrafiken infördes söndagen den 3 september 1967.

– Jag var nere och fotade både på lördagen och söndagen för att få med både vänstertrafik och högertrafik. Jag ville dokumentera detta eftersom det var en stor händelse i Sverige. Många trodde att det skull bli kaos vid övergången, men det gick bra.

1968 dokumenterade Kurt ett besök på Västerås Marknad tillsammans med sina kompisar Alf Karlsson och Åke Pettersson.

– Jag var sugen att filma när det var lite liv och rörelse. Jag filmade bland annat då jag åkte karusell som ett experiment för att se hur det blev, berättar han.

Där finns även exempelvis: marknadsstånd, ballonger, luftgevärsskytte, radiobilsåkande, polkagrisätande och ett band som spelade. Genom respons på Facebook har Kurt fått reda på att bandet är Pellerins Margarin med bland andra Björn Werngren. Värt att notera är att det kostade inträde att gå på marknaden på den tiden, alla besökare fick passera via en biljettkassa.

Bland filmerna finns även en ”aktionkomedi” från 1966 inspelad på Kyrkbacken med fyra av hans kompisar samt en film från julskyltningen 1967.

Alla filmerna är inscannande, digitaliserade och efterbearbetade 2018.

– Att visa film med filmprojektor kanske inte fungerar så länge till. Då tycker jag det är viktigt att bevara filmerna för framtiden. Då är bästa sättet att scanna in dem och föra över dem till digitalt format. Jag har 100-tals filmer hemma, även inspelade med videokamera, som jag köpte 1986. Många filmer är privata familjefilmer, men kanske lägger jag upp fler filmer på nätet, som inte är av privat karaktär.

Fotnot: För att titta på filmerna är det bara att klicka på länken här till Youtube/S8Ryder. De finns även i Facebook-gruppen Du vet att du är från Västerås om du …

Dagen H. Dagen då Västerås, liksom övriga Sverige, gick över till högertrafik 3 september 1967. Foto: Kurt Fröberg

Marknaden 1968. Från den traditionstyngda marknaden på Rocklunda. Foto: Kurt Fröberg

Påsken 1966. En ögonblicksbild från Vasagatan . Foto: Kurt Fröberg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING