Foto: MOSTPHOTOS×1 / 2Visa bildtextBild 1 av 2

Västerås – en stad som växer i allt snabbare takt

Västerås är en stad som växer – rejält. De senaste fem åren har befolkningen i Västerås ökat med i genomsnitt 1700 personer per år. Och vill man ha en hyresrätt i Västerås får man räkna med att stå i kö i minst tre och ett halvt år.

Publicerad

Västerås är en stad som växer – rejält. De senaste fem åren har befolkningen i Västerås ökat med i genomsnitt 1700 personer per år. Och vill man ha en hyresrätt i Västerås får man räkna med att stå i kö i minst tre och ett halvt år.

Sista mars i år bodde 150 564 personer i Västerås. Vid förra valet 2014 bodde 143 702 personer i Västerås, enligt statistik som Västerås stad sammanställt.

Under hela 2000-talet har befolkningen i genomsnitt ökat med ungefär 1 300 personer per år, men de senaste fem åren har folkökningen varit ovanligt stor: ungefär 1 700 personer per år. Förra året, 2017, ökade folkmängden i Västerås med 2714 personer.

Så Västerås växer – minst sagt.

Folkökningen beror på att Västerås har ett stort flyttningsöverskott (att fler flyttar till Västerås än från Västerås) och på den naturliga folkökningen med fler födda än avlidna, enligt Västerås stad.

Ökade bopriser

230 000 personer – så många tar kommunen höjd för att det kommer att bo i stan 2050. Enligt Västerås stads program för bostadsförsörjningen 2018-2021 som antogs av fullmäktige i slutet av förra året tar höjd kommunen höjd för att för att 40 000 nya bostäder kan behöva byggas till år 2050.

Sedan 2000 har priser på bostäder ökat rejält: då låg snittpriset på 2282 kronor per kvadratmeter för en bostadsrätt i Västerås – 2018 är den siffran 22 743 kronor. De senaste tre månaderna har dock bostadspriserna sjunkit i Västerås, enligt statistik från Svensk mäklarstatistik.

Väntetider för hyresrätter

Mimer är Västerås kommunala bostadsbolag och ägs av Västerås stad. De är Västerås största bostadsföretag och ha cirka 11 300 bostäder.

Vid en sammanställning som Mimer gjort, då de tittat på områderna Bäckby, Fredriksberg, Haga, Lillåudden, Malmaberg, Pettersberg, Skiljebo och Skultuna ser väntetiderna i snitt ut så här*

För 1:orär snittväntetiden 3,6år beräknat på ovanstående områden.

För 2:orär snittväntetiden 3,9år beräknat på ovanstående områden.

För 3:orär snittväntetiden 3,8år beräknat på ovanstående områden.

För 4:orär snittväntetiden 4,5år beräknat på ovanstående områden.

För 5:orär snittväntetiden 4,4år beräknat på ovanstående områden.

* Alla områden är inte med i denna statistik då vi på flera områden som Centrum, Gryta och Vetterstorp jobbat/jobbar med korttidskontrakt pga kommande rotrenoveringar.
Mimer jobbar också med ungdomslägenheter vilket innebär att ett 50 tal bostäder per år endast förmedlas till ungdomar som är mellan 18-27 år.


Alla partier i fullmäktige: Så vill vi bygga Västerås

1. Vilka områden i Västerås anser ni är prioriterade för nybyggnation?2. Var ska man inte bygga? 3. Har ni något mål för hur stor andel av det som byggs nytt som ska vara hyresrätter? Om ja, hur ser det målet ut?


Vänsterpartiet – Anna Maria Romlid svarar:
Vänsterpartiet vill att alla människor ska har möjlighet att leva i bra bostäder och i en trygg boendemiljö. Därför vill Vänsterpartiet bygga fler billiga hyresrätter i hela Västerås.
1. Vi behöver förtäta staden smart och yteffektivt. Hamre är ett exempelvis ett bra område att bygga hyresrätter på.
2. Vi ska inte bygga på åkrar, ängar eller skogsmark. Vi vill inte bygga bort stadens gröna ytor.
3. För Vänsterpartiet är den viktigaste bostadspolitiska frågan är att bygga bostäder som människor har råd med. Därför vill vi att fokus ska vara att bygga billiga hyresrätter med statligt investeringsstöd och vänsterhyror. Vi har inte satt ett procentmål, men vi vill att majoriteten av nybyggnation ska vara hyresrätter.
Moderaterna – Elisabeth Unell svarar:
Västerås ska byggas utåt när efterfrågan finns och höga hus byggs i city. Det ska alltid finnas färdiga planer så när någon vill bygga, då krävs mycket bättre framförhållning än idag. Det är viktigt med blandad bebyggelse i alla bostadsområden så att den som önskar bo på ett visst område ska kunna det, exempelvis behöver det byggas trygghetsboenden på flera områden.
1. Sätra, Stationsområdet/Ängsgärdet, Johannisberg, Kopparlunden och våra tätorter.
2. Vi vill inte bygga på etablerade grönområden och parker. Bevara kulturbyggnader som 1700-1800-talshusen vid Kungsgatan.
3. Det är viktigt att det finns blandade upplåtelseformer på de olika områdena i Västerås. Det är också efterfrågan som styr, dvs vilken typ av bostad det är som västeråsarna och inflyttande västeråsare efterfrågar. Idag ser vi en stor brist på exempelvis småhustomter och mindre billiga lägenheter. Vi moderater har därför lagt förslag om planberedskap för styckebyggartomter och något som vi kallar första bostaden, att bygga små enkla bostäder.
Kristdemokraterna – Amanda Agestav svarar:
Vi vill se vackra hus gärna i trä. Vi tror att Västerås kan lära av Tyskland som bygger funktionellt i gammal stil. Västerås ska byggas tillsammans med Västeråsarna.
1. Södra Källtorp, Sätra, Ängsgärdet, Kopparlunden, Gäddeholm och Kungsängsområdet bakom stationen.
2. Man ska inte bygga på grönområden eller produktiv jordbruksmark, inte vid Lövudden.
3. Det är viktigt att det byggs med blandade upplåtelseformer. En ambition är att mellan 40-50% av det som byggs ska vara hyresrätter.
Liberalerna – Jesper Brandberg svarar:
Vi vill bygga många ny bostäder, minst 1000 per år. Vi vill ha högre andel hyresrätter än övriga partier, 40% av nyproduktionen. Vi vill bygga staden även utåt och absolut inte förtäta på grönområden.
1. Sätra, Kopparlunden, Stationsområdet, Gäddeholm samt serviceorter med möjlighet till spårbunden trafik (Dingtuna, Tillberga, Hökåsen).
2. I parker och på grönområden. Men ska heller inte riva historiska kulturbyggnader mitt i Västerås.
3. 40% av nyproduktionen.
Centerpartiet – Lars Kallsäby svarar:
Bygga balanserat i hela kommunen istället för att fokusera enbart inåt eller utåt. Nyttja den mark staden redan äger och var positiv till olika privata initiativ till att bygga och utveckla Västerås. Bygg vackert, värna det gröna, bygg klimatsmart och varierat för olika typer av behov som västeråsarna har.
1. Nu är följande högt prioriterat stationsområdet, Ängsgärdet, Kopparlunden, Sätra och en rad projekt i de mindre orterna runt om i hela kommunen.
2. Vi säger nej till att bygga på god åkermark och produktiv skogsmark, värdefulla grönområden och vara extra försiktig i områden med höga kulturvärden.
3. På lång sikt är målet 1/3 hyreslägenheter, 1/3 bostadsrätt och 1/3 äganderätt bra. Nu under en period har vi byggt mer hyreslägenheter då det har fattas. Viktigt är att vi blandar upplåtelseformer och typer av boenden ända ner på kvartersnivå.
Sverigedemokraterna, Emil Thessén svarar:
Västerås ska med entusiasm anta framtidens utmaningar och ta vara på dess möjligheter, detta inom samtliga områden. Sverigedemokraterna vill bygga ett Västerås i samklang med medborgarviljan, politiska visioner och den expertis som finns inom området. Ett långsiktigt tänk ska vara ett genomgående krav under hela processen, från byggplan till spadtag.
1. Sverigedemokraterna ser positivt på att bygga staden utåt, exempelvis i form av den nya stadsdelen Sätra eller expansionen av Gäddeholm.
2. Turerna kring den nu tillbakadragna detaljplanen för Hammarby har blottat ett skolboksexempel på hur vi inte ska bygga Västerås. De få grönområden som finns ska vara kvar och förtätning endast kan få ske på villkor att andra värden inte äventyras.
3. Sverigedemokraterna vill verka för att bostadsbolagen bygger fler hyresrätter. Fokus i nybyggnationen bör främst ligga på att uppföra hyresrätter till ungdomar som vill flytta hemifrån. Vi anser att ett avskaffande av anvisningslagen, så kommunen slipper prioritera bostäder till nyanlända, är mer relevant än att låsa fast sig vid en procentsats gällande andel hyresrätter av nybyggnationer.
Miljöpartiet, Anna Thunell och Markus Lindgren svarar:
Vi vill se ett grönt Västerås med mycket grönska, ett tätt Västerås med närhet till kollektivtrafik, nöje och samhällsservice och ett blandat Västerås med låg segregation. Det gäller både för staden och serviceorterna.
1. Gamla industriområden såsom Mälarporten, området mellan tågstationen och Mälaren, och Kopparlunden är prioriterade. Även Ängsgärdet är prioriterat. Vi vill även se bebyggelse på Hälla och Hässlö flygplats.
2. För att skapa närhet mellan människor, bra underlag för handel och samhällsservice och goda förutsättningar för kollektivtrafik, cykel och gång vill vi inte att staden eller serviceorterna expanderar utåt. Genom att bygga staden inåt och utveckla serviceorterna skyddar vi även värdefull jordbruks- och skogsmark.
3. Vi vill ha minst en tredjedel hyresrätter på stadsdelsnivå och helst även på kvartersnivå, både för nya och redan befintliga områden. När det byggs i befintliga bostadsområden beror hur mycket hyresrätter som borde byggas alltså på hur många hyresrätter som redan finns i området..
Socialdemokraterna, Anders Teljebäck och Staffan Jansson svarar:
För oss socialdemokrater är bostaden en social rättighet och bostadspolitiken en viktig del av välfärdspolitiken. Tillgången på bostäder är också en grundläggande förutsättning för jobb och tillväxt. Vi bygger hem åt människor och en stad som hänger ihop, därför måste bostadsproduktionen vara balanserad och sammanhållen.
1. Vi vill komplettera i områden som Bäckby och Bjurhovda samt bygga och utveckla Ängsgärdet, Kopparlunden, Gäddeholm, Sätra samt området runt nya Resecentrum. Vi ska bygga i tätorten, i våra serviceorter till exempel Skultuna, Dingtuna, Barkarö och Tillberga och på landsbyggden.
2. Där det finns känslig natur eller bebyggelse av kulturhistoriskt värde. Vi ska inte bygga på produktiv åkermark. Vi måste säkerställa möjligheten till framtida livsmedelsproduktion. Vi vill arbeta efter balanserad komplettering och lyssna via samråd i byggprocessen.
3. Ja. Över tid vill vi ha balans mellan upplåtelseformerna. Men just nu ser vi gärna att en högre andel av nybyggnationen är hyresrätter, totalt över staden. Men det ska vara en balanserad komplettering, vilket innebär att befintlig bebyggelse måste styra vilken upplåtelseform som byggas i vilket område.

"De kan inte förtäta mer här"

I flera områden i Västerås har frågan om förtätning de senaste åren varit högaktuell: Hammarby, Viksäng och Pettersberg. På flera håll har planerna mött på motstånd och har fått göras om.


Det är augustikväll i Västerås, några veckor före valet. Det är möte i den lokala Hyresgästföreningen på Pettersberg. Ett område där det, likt andra platser i Västerås, planeras för nya bostäder. På föreningens möte diskuteras en sak den här kvällen: de hus som planeras att byggas i området, bland annat ett stort höghus på 22 våningar.
– Problemet är att det dels är nära gång- och cykelbanan: barnen, var ska de gå någonstans? Parkeringen kommer försvinna, grönområden försvinner. Det finns inte utrymme för de här husen helt enkelt, säger Tomas Hofling som är ordförande i föreningen.
Han visar hur planen ser ut just nu, var husen kommer att ligga och på vilket sätt de skulle störa befintlig bebyggelse.
Vad är det ni jobbar för, hur skulle ni vilja göra?
– Ta bort det, helt och hållet, säger Tomas Hofling.
I juli kom ett nytt besked för området, och enligt den nya planen ska det byggas cirka 160 nya bostäder i området runt ICA Pettersberg, till skillnad mot 270 som var föreslaget tidigare. Enligt den nya planen gör man det för att stärka upp området: både med nya bostäder och lokaler för näringsidkare. Trots förändringarna som gjorts menar den lokala Hyresgästföreningen att det inte är tillräckligt.
– Det ser ut som det finns utrymme för att bygga om man tittar på en karta. Men går man ut här så ser man att det inte finns plats, säger Liselotte Nordström.
Det nya förslaget är ute på granskning till och med den 31:a augusti, efter det ska förslaget bearbetas. Sen tas detaljplanen upp i byggnadsnämnden, som tar ställning till om den ska antas. Fram till den sista augusti jobbar den lokala Hyresgästföreningen febrilt med att samla in namnunderskrifter i området – namnunderskrifter som tillsammans med en skrivelse ska lämnas till kommunen.
– Lyssnar de på våra argument och tar de på allvar, så borde det inte bli något här, säger Liselotte Nordström.
De är också kritiska till den bristade informationen till de boende i området.
– Det har vi märkt när vi gått ut med våra listor bland de som bor här. De flesta blir helt förvånade, de vet ingenting, säger Birgitta Nordin.
Västerås är en stad som växer väldigt mycket och nya bostäder behövs. Hur ser ni på det, är det inte bra att det byggs nytt?
– Det behövs nya visioner. Förtätningen möter ständigt på motstånd så det kanske är dags att ta sig en funderare på om det är hållbart. Det är dags att börja planera för helt nya områden, säger Tobias Nyström, kassör i Hyresgästföreningen.
Samtidigt som de uttrycker en oro inför framtiden, så lovordar de sin stadsdel.
– Pettersberg är så jäkla fint. Vi trivs allihopa här, säger Tomas Hofling och fortsätter:
– Fast det händer mycket här, men det gör det ju i varenda stadsdel.
– Och det är därför vi inte vill ha mer förtätning för då kommer det hända ännu mer, säger Liselotte Nordström.
Lars Kallsäby (C) är ordförande i byggnadsnämnden säger att man från kommunens sida är lyhörda för kritik när det kommer utveckling av befintliga områden.
– Jag tycker att Pettersberg behöver en upprustning och en del nya bostäder. Gärna i blandade upplåtelseformer. Men man måste naturligtvis vara varsam när man går in – jag kan säga att det första förslaget tyckte jag var för brutalt och det är möjligt att man kan glesa ut ytterligare. Men jag ska inte säga mer förrän vi får tillbaka det efter den sista augusti, säger han.

Powered by Labrador CMS