Foto: Mostphotos

Val 2018: Så ska fler västeråsare komma i arbete

Vad vill partierna göra för att fler ska ha ett arbete att gå till i Västerås?

Arbetslösheten i Västerås har sjunkit sedan förra valet - men med ganska små siffror. I mars 2014 var antalet arbetslösa i Västerås 9,5 procent (6673 personer), i mars 2018 var siffran 8,8 procent (6483 personer).
Enligt Arbetsförmedlingen är de grupper som möter störst hinder på arbetsmarknaden idag arbetslösa med högst förgymnasial utbildning, utomeuropeiskt födda, personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga och äldre arbetslösa i åldersgruppen 55 till 64 år. Dessa personer riskerar även att hamna i längre tider av arbetslöshet.

Miljöpartiet: Anna Thunell

Anna Thunell Foto: Västerås stad

Förstanamn på Miljöpartiets lista till kommunvalet. Kommunalråd och undersköterska.

Dels har regeringen skjutit till 350 miljoner för att ge sommarjobb till ungdomar i gymnasiet och nyanlända, eftersom första jobbet är steget in på arbetsmarknaden. Vi vill också lokalt öka resursjobben, särskilt inriktat mot nyanlända och unga. Som arbetsgivare och upphandlare kan kommunen också lyfta de sociala företagen för att de ska kunna ge fler arbete, ofta de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Även sex timmars arbetsdag kommer leda till fler arbetstillfällen inom vård och omsorg.

Moderaterna: Elisabeth Unell

Förstanamn på Moderaternas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

Elisabeth Unell Foto: Moderaterna

Det är företag som skapar jobb. Det ska underlättas för företag att starta och växa i Västerås. För de som står längre ifrån arbetsmarknaden krävs åtgärder som utbildning och meningsfull sysselsättning. Ingen ska passivt gå på bidrag utan det krävs motprestationer för att inte fastna i ett utanförskap. Västerås stad ska vara en förebild och anställa personer som behöver språkpraktik eller stöd i resan till nytt arbete. Det finns många arbeten som inte blir utförda där många kan göra en stor insats.

Kristdemokraterna: Amanda Agestav

Kristdemokraternas förstanamn på listan till kommunfullmäktige. Kommunalråd och ekonom.

Det är viktigt att Västerås har ett bra näringslivsklimat. Att fler människor vill starta och driva företag i Västerås. Det är en förutsättning för att fler ska ha ett jobb att gå till. Det är företag som skapar jobb inte politiker.
För de människor som står långt ifrån arbetsmarknaden behövs det flera åtgärder, vissa behöver bättre språkutbildning kombinerat med praktik, andra behöver yrkesutbildningar. Alla åtgärder bör anpassas individuellt så att människor får en chans att komma in på arbetsmarknaden.

Vänsterpartiet: Anna Maria Romlid

Förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

Alla människor som kan jobba ska ha rätt till ett arbete. En trygg inkomst ger människor större frihet. Men man ska inte behöva ta ett jobb till vilket pris som helst. Goda arbetsvillkor, anställningstrygghet och inflytande på jobbet är avgörande för att människor ska må bra och samhället utvecklas. Det är också viktigt för oss i Vänsterpartiet att det satsas på en bra vuxenutbildning, sfi- verksamhet och ett nära samarbete med yrkeshögskolan. För många är det vägen in till ett arbete.

Socialdemokraterna: Anders Teljebäck

Förstanamn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd.

Anna Maria Romlid. Foto: Tess Lundin

En bättre matchning och samklang mellan arbetsliv och utbildning. Avslutad gymnasieutbildning är bästa försäkringen mot arbetslöshet. Alla människor ska också ges möjligheter till eftergymnasial utbildning.
Huvudfokus är att rikta de kommunala arbetsmarknadsinsatserna på personer som står långt ifrån arbetsmarknaden. Stärk SFI och yrkessvenska med praktik, så att nyanlända blir redo för arbete, utbildning eller entreprenörskap.
Vi ska utveckla arbetet med att få fler företag att etablera sig i Västerås.

Sverigedemokraterna: Emil Thessén

Andranamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige. Statsvetare.

Vi vill se en jobbskapande politik med fokus på bland annat utbildningssatsningar för att Västerås ska bli bättre på att förse arbetsgivare med efterfrågad kompetens. Detta kombinerat med lönebidragsanställningar för de som fastnat i långtidsarbetslöshet är praktiska exempel på Sverigedemokraternas arbetsmarknadspolitik. Åtgärderna syftar både till att skapa trygghet och välstånd för landets arbetstagare och till att skapa förutsättningar för tillväxt och utveckling för företagen. Vi vill föra en pragmatisk arbetsmarknadspolitik med fokus på rationalitet och effektivitet – utan ideologiska skygglappar.

Liberalerna: Jesper Brandberg

Anders Teljebäck Foto: Socialdemokraterna

Förstanamn på Liberalernas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd och civilekonom.

Liberalerna vill sänka trösklarna på arbetsmarknaden. Vi har presenterat förslag som innebär att nyanlända och personer långt från arbetsmarknaden ska kunna ta jobb med väsentligt lägre lön och väsentligt lägre arbetsgivaravgifter. Även arbetsmarknadens parter, fack och arbetsgivare, har glädjande nog nu börjat skissa på liknande förslag. Att möjliggöra en egen försörjning för personer med mycket låg utbildning är viktigt. Likaså är det viktigt att ge dem möjlighet att utbilda sig vidare för att nå upp till den kunskapsnivå där gymnasieutbildade svenskar befinner sig. Här kan kommunen ta ett viktigt ansvar genom att tillhandahålla en bra vuxenutbildning. Vuxenutbildning och SFI måste dock börja förenas med hårdare krav på resultat. Om man struntar i utbildningen, och därmed inte når resultat, ska bidragen dras in snabbare än idag.

Centerpartiet: Vicki Skure Eriksson

Förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd och lantbruksföretagare.

Emil Thessén. Foto: Sverigedemokraterna

Förenkla för företagen att anställa. Mer morötter, mindre piska - lägre kommunala avgifter till företag som sköter sig. Gymnasieskolan behöver goda relationer mellan skola och näringsliv, stärkt studie- och yrkesvägledning och mer praktik.
Höj bidraget till företag som anställer lärlingar på gymnasienivå. Mer fokus på arbete i gymnasiesärskolan i nära samverkan med det företag och offentlig verksamhet.
Kommunen ska handla upp vissa varor och tjänster av sociala företag.
Inför ”Gävle-modellen” för anställning i Västerås Stad, där 1,5% av kommunens tjänster går till personer med funktionsnedsättning.
Satsa på språkträning för nyanlända. Använd folkhögskolornas flexibla studiesätt som leder till arbete.

Jesper Brandberg Foto: Liberalerna
Vicki Skure-Eriksson. Foto: Pia Nordlander
Powered by Labrador CMS