Foto: Mostphotos

Val 2018: Det här vill partierna göra för att öka känslan av trygghet

Vad vill ditt parti göra för att öka känslan av trygghet i Västerås?

Enligt den Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som Brottsförebyggande rådet (BRÅ) publicerade i januari så är det fler än förut som oroar sig för brottsligheten i samhället. På frågan om otrygghet i att gå ut sent på kvällen i det egna bostadsområdet, så uppgav 30 procent av de tillfrågade kvinnorna att de känner sig mycket eller ganska otrygga, eller så otrygga att de avstår från att gå ut på kvällen. Bland männen uppger 9 procent detsamma.

Miljöpartiet: Markus Lindgren

Markus Lindgren Foto: Pia Nordlander/Västerås stad

Andranamn på Miljöpartiets lista till kommunfullmäktige. Rektor.

Med ökad samhällsservice där västeråsarna själva bor ökar möjligheten att snabbt kunna hitta och åtgärda det som skapar den upplevda otryggheten. Stadsplaneringen i samråd med medborgarna behöver öka för att minska de otrygga platserna, samtidigt som en klok förtätning skapar tryggare miljöer där fler människor rör sig under större del av dygnet. Mänsklig närvaro är alltid bättre än övervakningskameror.
Det ska vara absolut nolltolerans mot brott, samtidigt har antalet våldsbrott i Västerås legat ganska konstant sedan 2010, och även minskat sett till antal invånare.

Moderaterna: Anna Hård af Segerstad

Andranamn på Moderaternas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

Anna Hård af Segerstad. Foto: Moderaterna

Västerås ska vara snyggt och tryggt. Det krävs förebyggande arbete och flera akuta åtgärder. I brist på poliser behövs ordningsvakter med extra utbildning för att öka tryggheten och säkerheten. Inför trygga stråk med kameraövervakning, bättre belysning och ta bort skymmande buskage. Fler kultur- och sportaktiviteter i city gör att fler är ute och inför en trygghetsapp där västeråsare kan anmäla otrygga platser och ge förslag på åtgärder. Det ska vara tidiga insatser när ungdomar begått brott och vid misstänkt för brott ska föräldrar kontaktas inom 24 timmar.

Kristdemokraterna: Amanda Agestav

Kristdemokraternas förstanamn på listan till kommunfullmäktige. Kommunalråd och ekonom.

Utformning och miljöer gör mycket för att minska oro för att gå ut. En väl avvägd stadsplanering och en blandad stad av bostäder och handel jämte hyresgästområden med egna hem blir säkrare och tryggare. På vissa håll behövs bättre belysning och på andra fler övervakningskameror. Vi behöver också involvera civilsamhället med exempelvis trygghetsvandringar. Vi vill att busstrafik att sena kvällar och nattetid ska göra extrastopp för att släppa av kvinnor som annars är rädd att bli förföljda från busshållplatsen. Nattetid bör bussarna även ha dubbelbemanning för att öka tryggheten både för passagerare och bussförare.

Vänsterpartiet: Anna Maria Romlid

Amanda Agestav Foto: Per Groth

Förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd.

När klyftorna mellan människor ökar växer också otryggheten. Vi behöver en politik som aktivt utjämnar klasskillnaderna mellan människor. Vi vill se levande stadsdelar, landsbyggd och serviceorter. Vi vill förstärka och utveckla en deltagande demokrati i våra bostadsområden och serviceorter för vi tror på att ett samhälle som inkluderar människor. Hur staden är utformad är viktigt för känslan av trygghet, därför har vi lagt ett förslag om en stadsplanering med tydligt feministiskt perspektiv som aktivt bygger bort otryggheten.

Socialdemokraterna: Anders Teljebäck

Förstanamn på Socialdemokraternas lista till kommunfullmäktige. Kommunstyrelsens ordförande, kommunalråd.

Anna Maria Romlid. Foto: Tess Lundin

Att bygga bostäder strategiskt i områden som har stora utmaningar är att bygga sammanhållning inför framtiden. Stärk områdesanknuten offentlig verksamhet.Prioritera socialtjänstens förebyggande arbete med fältverksamhet och sociala insatsgrupper. Utveckla samarbete med den lokala polisen ytterligare. Vi vill se fler poliser i Västerås. Intensifiera arbetet med att minska brottsligheten, tillsammans med polisen. Målet är att all brottslighet ska minska. Erbjud stöd till unga att bryta destruktiva beteenden.

Sverigedemokraterna: Emil Thessén

Andranamn på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige. Statsvetare.

Att uppleva otrygghet kan grundas på flertalet anledningar. En av dessa är utan tvekan säkerheten i samhället. Sverigedemokraterna vill satsa på Västerås stads viktigaste uppgift inom brottsbekämpning, vilket är att arbeta förebyggande. Vi vill exempelvis se bättre belysning i otrygga miljöer, ökad kameraövervakning och ett ökat antal patrullerande ordningsvakter. Med vår politik får vi en polisverksamhet som inte bara ges större resurser för att bekämpa den grova brottsligheten, utan även en polis som får större möjligheter att klara upp de ”mindre brott” som idag ofta inte utreds alls.

Liberalerna: Jesper Brandberg

Anders Teljebäck Foto: Socialdemokraterna

Förstanamn på Liberalernas lista till kommunfullmäktige. Oppositionsråd och civilekonom.

Liberalerna vill att samhället flyttar fram positionerna i utsatta stadsdelar. På allvar. Nuvarande majoriteten med S i spetsen pratar mycket om detta men i verkligheten gör man precis tvärt om. Majoriteten lägger ned Bäckbyskolan, minskar öppettiderna på biblioteken och vägrar återuppbygga det nedbrunna Råbybadet. Majoriteten (S-MP-C-KD) valde också att ha 5 fältassistenter inom socialtjänsten i hela Västerås trots att Liberalerna krävt minst 10 stycken. Istället satsar man enorma pengar på flygplats och nya kommunala huvudkontor.


Centerpartiet: Vicki Skure-Eriksson

Emil Thessén. Foto: Sverigedemokraterna

Förstanamn på Centerpartiets lista till kommunfullmäktige. Kommunalråd och lantbruksföretagare.

Vi vill försvåra och förhindra kriminalitet och underlätta polisens arbete med hjälp av belysning, uppröjning av buskage och planering av utemiljön. Ta hjälp av civilsamhället bl a genom att fler vuxna finns ute på gator och torg på kvällar och helger. Andelen droger i samhället ökar oroväckande. Skolan, fritidsklubbar, fritidsgårdar, idrottsföreningar och övriga civilsamhället kan hjälpa till att upptäcka unga människor som är på väg att radikaliseras eller riskerar att hamna i droger och kriminalitet. Det förebyggande arbetet kan snabbt fånga upp ungdomar som hamnat snett. Därför vill vi fördubbla andelen fältarbetande socialsekreterare.

Jesper Brandberg Foto: Liberalerna
Vicki Skure-Eriksson Foto: Centerpartiet
Powered by Labrador CMS