Guiderna Birgit Lönn, och Roffe Grahn berättar om Anundshög för besökaren Lars Lundin (i mitten). – För 20 år sen bodde jag i Västerås och nu har jag flyttat tillbaka. Jag har aldrig gått en tur här så jag ser fram emot det då jag är intresserad av historiska företeelser, säger Bengt. Foto: Helena Andersson

Tusentals vill bli guidade kring Anundshög

Fornminnesområdet Anundshög i Badelunda utanför Västerås är ett område som lockar tusentals besökare. För att få ut det mesta av besöket kan en god idé vara att ta en guidad tur viket över 4000 personer gjorde förra året.

Publicerad
Rolf "Roffe" Grahn har guidat vid Anundshög i över tjugo år. Foto: Helena Andersson

En av guiderna är Roffe Grahn som guidat på Anundshög i över tjugo år.

– När jag guidar är jag noga med att berätta de senaste rönen som finns då historieskrivningen förändras hela tiden. Historia är en färskvara och vid varje ny utgrävning kan det komma nya fynd som kan omkullkasta tidigare teorier.

Det finns cirka tio till femton guider som turas om att guida nyfikna på Anundshög.

– Vi är alla amatörer, ingen är arkeolog eller historiker, men vi är seriösa och utbildar oss fortlöpande.

När Roffe går sin timslånga tur är hans mål att ge en förklaring till varför det ser ut som det gör på Anundshög.

– Jag vill berätta att här låg ett maktcentrum redan vid Kristi födelse och varför det hamnade just på den här platsen.

Anledningen till att centrumet låg här och inte vid åmynningen tros vara att här korsades Badelundaåsen med en ridstig som kommer via Arboga och in i Västerås vid Saltängen, Hacksta.

– Badelundaåsen är 40 mil lång och sträcker sig från Dalarna till Nyköping och var under stenåldern det enda stället där man kunde vandra från norr till söder utan att bli blöt om fötterna, eftersom vattnet då stod mycket högre än nu, säger Roffe.

Åsen blev så småningom en transportled från skogarna i norr där det till exempel fraktades skinn och päls som till och med exporterades till romarriket.

– Eftersom Badelundaåsen och ridstigen korsas här tror man att en mäktig ätt eller familj styrde och kontrollerade området. Förmodligen gjorde de sig en förtjänst genom att ta ut någon form av tull eller avgift för att man skulle få passera, speciellt när järnframställningen kom igång på allvar.

Det har från början legat en gård på området, som varit inhägnat på flera sätt bland annat genom bäcken, som var större då och omgivande sumpmarker.

– De begravde sina döda här hemma som man gjorde på järnåldern och det finns massor med små gravar man knappt ser för de faller i skuggan av den stora Anundshögen.

Beviset för ättens rikedom är just de enormt stora gravhögarna som visar på att det var en väldigt mäktig familj.

– Gravarna och skeppssättningarna kan man säga är ett enda stort skrytbygge.

Roffe säger att Anundshög så småningom blev ättens heliga plats som man förmodligen inte fick beträda hur som helst.

– Men man har bevis genom protokoll från 1300-talet att det hölls ting på platsen och långt tidigare förmodligen också stora möten och offerfester.

Det Roffe berättar här är bara ett smakprov på allt intressant man får höra om Anundshög om man går med på en guidad tur. Det finns även olika gratis temavandringar som Labyrinten – riter och magi, arkeologidagen och fackelvandring för den som vill veta mer.

Fakta

I sommar ges turer både på lunch- och kvällstid där lunchguidningarna genomförs både på svenska och engelska.

Pris 60 kronor per person, barn 1-16 år gratis.

Det finns även kostnadsfria temaguidningar.

För mer information se: www.anundshog.se och www.badelunda.se

Powered by Labrador CMS