Riksdagens talman Andras Norlén svarade på gymnasielevers frågor om EU. Foto: Sofie Tejre

Talmannen svarade på ungas frågor om EU

Under den här veckan har talmannen Andreas Norlén gjort en miniturné på gymnasieskolor runt om i landet. Målet? Att inspirera och engagera ungdomar att rösta i EU-valet. – Det har varit många bra, relevanta och kluriga frågor för mig att svara på. Det tycker jag är väldigt stimulerande, säger Andreas Norlén.

Publicerad

På torsdagen fick Carlforsska gymnasiet i Västerås besök av riksdagens talman Andreas Norlén, som tillsammans med Markus Bonekamp, chef för Europaparlamentets förbindelsekontor i Sverige, just nu gör en turné genom Sverige där de föreläser på flera olika skolor. Målet är att informera unga om varför det är viktigt att rösta i EU-valet och varför det är viktigt att engagera sig i det demokratiska samhället.

– Dels hoppas jag att vi kan bidra till att berätta och förklara mer om hur EU fungerar, och hur relationen mellan Sverige och EU ser ut. Sen hoppas jag också kunna väva in demokratiperspektivet: riksdagen firar just nu 100 år av demokrati, och jag vill belysa varför det är viktigt att ta ansvar för demokratin genom att delta i de val som ordnas. Sen har det personligen gett mig väldigt mycket, att få möta alla engagerade och intresserade ungdomar, säger Andreas Norlén till Västerås Tidning.

Frågorna han fick under torsdagen var bland annat: Hur ska EU agera mot stater som agerar i fel riktning när det gäller demokrati? Hur ska EU klara att minska utsläppen som behövs när det gäller att undvika en klimatkris? Och Varför ville du bli talman?

Förstagångsväljarna Sandra Källström och Felicia Andersson var två av frågeställarna. De går båda i årskurs två på Carlforska gymnasiet. De var båda nöjda efter frågestunden och föreläsningen.

Gav det er något?

– Ja, men vi ska gå och ställa fler frågor nu, säger de innan de skyndar iväg till talmannen.

Anledningen till att Andreas Norlén och Markus Bonekamp valde att rikta in sig på just skolungdomar under turnén har till viss del att göra med att unga människor röstar i mindre utsträckning än äldre.

– Jag tycker det är viktigt att val som handlar om Sveriges framtid, om EU:s framtid, som i hög grad berör de unga – det är klart att de ska vara med och påverka framtiden likaväl som äldre människor. De unga har ju en ännu längre framtid framför sig.

Sandra Källberg och Felicia Andersson ställde frågor till talmannen. Foto: Sofie Tejre
Powered by Labrador CMS