Mäktig gravhög. Under sommaren arrangeras guidade vandringar vid Anundshög utanför Västerås. Foto: Nicklas Karlsson

Ta en guidad tur i Anunds fotspår

Strax utanför Västerås ligger ett område som heter Badelunda. Det kanske inte verkar vara mycket för världen – eller Västerås – tills en gigantisk gräskulle och stenblock i prydliga rader uppenbarar sig. Platsen heter Anundshög och skvallrar om att kärnan i ett maktcentrum under järnåldern låg precis här. I sommar arrangeras guidningar på platsen.

Publicerad

Sommarens guidade turer mellan de stora gravhögarna och skeppssättningarna arrangeras varje dag. Kvällsturerna på onsdagarna är redan igång och ges varje onsdag fram till och med den 29 augusti. Dagsturer, som följer liknande slinga som kvällsturen, sker mellan 27 juni och 5 augusti. På turerna som varar i någon timme får besökarna lära sig mycket om den historiska platsen.

Till turerna krävs biljetter som förköps på Turistbyrån för personer över 16 år. Barn och ungdomar som är yngre än 16 år går gratis.

Fornlämningar i området

I området kring Badelunda finns flera fornlämningar. Den största är Anundshög, som också är Sveriges största gravhög och tros vara från 500-700 e.Kr. Den är nio meter hög och har en diameter på hela 64 meter.

De resta stenarna som står glest från varandra är gamla skeppssättningar. Vid Anundshög finns hela fem sådana, vilket är flest i hela Sverige.

Den så kallade Eriksgatan markeras genom resta stenar och en runsten på rad. Det gjordes när Sveriges dåvarande kung passerade Västmanland på sin Eriksgata och stannade vid tinget på Anundshög. Där blev den nya kungen bekräftad av västmanlänningarna.

Guidade turer

Mer information om dessa – och andra – fornlämningar ges på de guidade turerna i .

Området vid Anundshög är alltid öppet, men tänk på grannarna om du besöker det på kvällstid.

Anundshög i sommar (urval)

Guidning i området

Onsdagar till och med 29 augusti, kl. 18.00

Dagligen från 27 juni till 5 augusti, kl. 14.00

Guidningen omfattar bland annat Anundshög, skeppssättningarna, runstenen, Eriksgatan, järnåldersgravarna på åsen och mycket mer. Förköp hos Turistbyrån.

Runstensutflykt

Söndag 8 juli, kl. 16.

Samling vid café Anund. Hasse Carsson guidar till runstenar i området. Samåkning med egna bilar.

Traktens kungshögar

Söndag 15 juli, kl. 16.

Hasse Carsson tar er ut i trakten på jakt efter kungshögar. Samåkning i egna bilar och samling vid Café Anund.

Labyrintspel

Söndag 12 augusti, 16.00.

Med sång, musik och dans åskådliggörs vad som kan tänkas ha försiggåtts i den forntida Trojeborgen i Tibble. Samling vid Tibblelabyrinten och fri entre.

Fackelvandring

onsdag 12 september, kl. 19.00

Guidesäsongen avslutas med teaterspel, vikingatida sång, uppträdanden av vikingagrupp med mera. Samling vid Café Anund och fri entré.

Powered by Labrador CMS