Patric Andersson, huvudsommelier på Frankgruppen, fortsätter sin vinskola. Denna gång: vitt vit. Foto: Jonas Bergkvist

Svart på vitt om vita viner

I detta nummer handlar min vinskola om vitt vin. Återigen ligger fokus på vindruvorna som är direkt avgörande för hur vinet smakar.

  • Publicerad 10:33, 21 mar 2018

Klimatet inverkar väldigt mycket på druvans karaktär och smak, men stor påverkan har det även om man blandat in ekfat i tillverkningsprocessen. Den främsta skillnaden mellan vita och röda viner är att man inte får strävheten från de röda skalen i vita viner. Till viss mån kan man frambringa tanniner med hjälp av lagring på ekfat, men aldrig i närheten av ett rött vin. (Jo visst, den största skillnaden är färgen, men det förefaller tämligen självklart)

I ett varmt klimat med mycket sol blir vita viner fruktiga och går mot mogen frukt till skillnad från svala klimat där man får högre syra och mer ung, färskt frukt i vinet.

Övervägande del av de vita vinerna är gjorda på en enda druva, med det finns gott om undantag. Ibland blandar man i en eller ett par andra druvor för att justera smaken. Eller för att få ner kostnaden då vissa druvor är lättare att odla och ger högre avkastning. Sen har vi några få undantag där man alltid blandar olika druvor för att få fram den perfekta smaken. Här hittar vi exempel från södra Rhônedalen, mousserande från Spanien (Cava) och udda varianter av vin från Alsace.

Det är jättelätt att sätta ihop en egen vinprovning med vita viner. Jag har valt ut ett gäng typiska viner direkt från hyllan på Systembolaget som alla ligger kring hundralappen. Samla ihop ett gäng, slå upp en skvätt i lämpligt antal glas – och blindprova. Det vill säga att man ska gissa vad som är i glaset som någon annan har hällt upp. Det höjer stämningen när någon klämmer till med rätt svar och man får full fokus på dofter och smaker istället för att bara bälga i sig. Ett tips: låt vinet bli lite varmare än rekommenderad temperatur. Vita viner doftar mer ju varmare de blir och de typiska dofterna lyfts fram och blir enklare att pricka!

1 RIESLING

Sander Riesling trocken 2016

Tyskland, Rheinhessen, Nr 5368, 109 kr

Om: Mycket flexibel druva som ger allt från knastertorra viner till supersöta, supergoda dessertviner. Leta efter gröna äpplen, lime, mogen citrus och lite mysko doft av gummianka i äldre viner. Vanlig i Tyskland och Alsace men odlas över hela världen.

2 SAUVIGNON BLANC

Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017

Sydafrika, Western Cape, Nr 75391, 109 kr

Om: Brukar vara relativt enkel att plocka blint då den har en väldigt typsik doft av krusbär, fläder och svarta vinbärsblad. I klassiska områden i Frankrike är doften inte lika påtaglig som vissa viner från Nya Zeeland där den ibland kommer som en snoksmäll.

3 CHARDONNAY

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2016

Chile, Casablanca, Nr 6522, 99 kr

Om: Enligt mig världens bästa gröna druva och finns i viner som är helt snustorra till feta, svulstiga dyrgripar upp mot 5000 kr flaskan. Odlas i hela världen och tar mycket smak av var den växer. Även stor skillnad om den lagrats på ek eller inte. Från frisk citrus via gul stenfrukt till smöriga hasselnötter.

4 CHENIN BLANC

Allesverloren Chenin Blanc 2017

Sydafrika, Swartland, Nr 75986, 99 kr

Om: Påminner mycket om Chardonnay men får mer tropiska toner om den växer varmt. Vanlig i Sydafrika och i Loiredalen där den förekommer både i torra och söta viner. Kan ha inslag av banan, aprikos men också mogen citrus och mandel. Kan dofta kofta när den är riktigt gammal i söta viner.

5 GEWÜRZTRAMINER

Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve 2016

Frankrike, Alsace, Nr 4592, 109 kr

Om: Jäkla flummig druva som man nästan alltid prickar då den doftar både mycket och nästan överdrivet parfymerad av rosor, litchi och söta inslag av lördagsgodis. En nobel druva i Alsace men förekommer även i exempelvis Chile och i Australien. Ofta med viss sötma även i smaken.

6 GRÜNER VELTLINER

Leth Grüner Veltliner 2016

Österrike, Wagram, Nr 4200, 85 kr

Om: Österrikes mest namnkunniga druva tillsammans med Riesling men förekommande även österut i Europa och i norra Italien. Påminner mycket om Riesling i doft och smak men här kan man ibland hitta lite vitpeppar och grapefrukt för att skilja dem åt.

7 ALBARIÑO

Folklore Albariño 2017

Spanien, Rías Baixas, Nr 6263, 99 kr

Om: Förträfflig druva som är något av Spaniens stolthet. Odlas i princip bara i Galicien kring området Rías Baixas. Även en juvel i norra Portugal där druvan stavas Alvarinho. Denna goding påminner också om Chardonnay men med en släng av sälta och ibland lite kittlande på tungan.

8 VIOGNIER

McManis Viognier 2016

USA, Kalifornien, Nr 6290, 99 kr

Om: När Viognier är som bäst är det en grymming. Rariteter där många hundralappar är inblandade. Condrieu i Rhônedalen har viner som är magiskt bra men sällsynta och svåra att få tag på. Druvan har stor och smörig doft av av gula/vita blommor och gula frukter. Låg syra och honung i eftersmaken.

9 PINOT GRIS

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2016

Frankrike, Alsace, Nr 2899, 99 kr

Om: Odlas i många länder. Mjuka fina viner med måttlig syra och inslag av päron, persika och honung. Brukar ha aningen sötma i eftersmaken. Heter Pinot Grigio i Italien där den är vanlig förekommande. Druvan är rosa i oplockad form och som ibland resulterar i ett visst rött skimmer i ytterkanten av glaset.

RIESLING

SAUVIGNON BLANC

CHARDONNAY

CHENIN BLANC

GEWÜRZTRAMINER

GRÜNER VELTLINER

ALBARIÑO

VIOGNIER

PINOT GRIS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Missade du vinmässan? Lugn, här kommer några smakprov

Patric Anderson om en välkommen nyhet Vinmässan i Officershuset förra helgen blev välbesökt och de som tog sig dit fick chansen att prova massor av härliga viner.torsdag 30/5 14:30

Äntligen rosésäsong!

Patric Anderson bjuder på smakfulla sommartips Vi är på väg mot varmare tider – och med det även rosésäsongen.fredag 10/5 14:37

Fyra favoriter för festen – starten får gärna vara bubblande

Västerås vinexpert Patric Anderson bjuder på nya tips En sort av varje kan vara en kul uppställning till festen. Bubbel, rosé, vitt och rött.lördag 13/4 11:30

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

TRÄNING

Träna styrka blandat med balett

Styrkemoment kombinerat med balettsteg. Det är grunden för Dansverkstans tuffa träningspass Barrework. En träningsform som passar alla åldrar. – Det finns inga hopp eller farliga rörelser. Det enda...söndag 20/1 19:48

Krönika: ”Som PT är jag din stödstrumpa i vardagen”

”Var glad!” Skärpan i orden från mormor fick mig att rycka till där jag satt ihopkurad i kökssoffan med en butter uppsyn som fått Grinchen att se timid ut.söndag 20/1 11:17

En stark nykomling i Västerås

”Jag hoppas att vi kan locka de som aldrig har provat tidigare” Nybildade Västerås Kraftsportklubb startades i mitten av november. Efter bara två månader har klubben redan passerat tjugotalet i medlemsregistret. Västerås Tidning besökte den nystartade klubben och...söndag 20/1 8:19

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING