Patric Andersson, huvudsommelier på Frankgruppen, fortsätter sin vinskola. Denna gång: vitt vit. Foto: Jonas Bergkvist

Svart på vitt om vita viner

I detta nummer handlar min vinskola om vitt vin. Återigen ligger fokus på vindruvorna som är direkt avgörande för hur vinet smakar.

  • Publicerad 10:33, 21 mar 2018

Klimatet inverkar väldigt mycket på druvans karaktär och smak, men stor påverkan har det även om man blandat in ekfat i tillverkningsprocessen. Den främsta skillnaden mellan vita och röda viner är att man inte får strävheten från de röda skalen i vita viner. Till viss mån kan man frambringa tanniner med hjälp av lagring på ekfat, men aldrig i närheten av ett rött vin. (Jo visst, den största skillnaden är färgen, men det förefaller tämligen självklart)

I ett varmt klimat med mycket sol blir vita viner fruktiga och går mot mogen frukt till skillnad från svala klimat där man får högre syra och mer ung, färskt frukt i vinet.

Övervägande del av de vita vinerna är gjorda på en enda druva, med det finns gott om undantag. Ibland blandar man i en eller ett par andra druvor för att justera smaken. Eller för att få ner kostnaden då vissa druvor är lättare att odla och ger högre avkastning. Sen har vi några få undantag där man alltid blandar olika druvor för att få fram den perfekta smaken. Här hittar vi exempel från södra Rhônedalen, mousserande från Spanien (Cava) och udda varianter av vin från Alsace.

Det är jättelätt att sätta ihop en egen vinprovning med vita viner. Jag har valt ut ett gäng typiska viner direkt från hyllan på Systembolaget som alla ligger kring hundralappen. Samla ihop ett gäng, slå upp en skvätt i lämpligt antal glas – och blindprova. Det vill säga att man ska gissa vad som är i glaset som någon annan har hällt upp. Det höjer stämningen när någon klämmer till med rätt svar och man får full fokus på dofter och smaker istället för att bara bälga i sig. Ett tips: låt vinet bli lite varmare än rekommenderad temperatur. Vita viner doftar mer ju varmare de blir och de typiska dofterna lyfts fram och blir enklare att pricka!

1 RIESLING

Sander Riesling trocken 2016

Tyskland, Rheinhessen, Nr 5368, 109 kr

Om: Mycket flexibel druva som ger allt från knastertorra viner till supersöta, supergoda dessertviner. Leta efter gröna äpplen, lime, mogen citrus och lite mysko doft av gummianka i äldre viner. Vanlig i Tyskland och Alsace men odlas över hela världen.

2 SAUVIGNON BLANC

Mulderbosch Sauvignon Blanc 2017

Sydafrika, Western Cape, Nr 75391, 109 kr

Om: Brukar vara relativt enkel att plocka blint då den har en väldigt typsik doft av krusbär, fläder och svarta vinbärsblad. I klassiska områden i Frankrike är doften inte lika påtaglig som vissa viner från Nya Zeeland där den ibland kommer som en snoksmäll.

3 CHARDONNAY

Cono Sur Single Vineyard Chardonnay 2016

Chile, Casablanca, Nr 6522, 99 kr

Om: Enligt mig världens bästa gröna druva och finns i viner som är helt snustorra till feta, svulstiga dyrgripar upp mot 5000 kr flaskan. Odlas i hela världen och tar mycket smak av var den växer. Även stor skillnad om den lagrats på ek eller inte. Från frisk citrus via gul stenfrukt till smöriga hasselnötter.

4 CHENIN BLANC

Allesverloren Chenin Blanc 2017

Sydafrika, Swartland, Nr 75986, 99 kr

Om: Påminner mycket om Chardonnay men får mer tropiska toner om den växer varmt. Vanlig i Sydafrika och i Loiredalen där den förekommer både i torra och söta viner. Kan ha inslag av banan, aprikos men också mogen citrus och mandel. Kan dofta kofta när den är riktigt gammal i söta viner.

5 GEWÜRZTRAMINER

Gustave Lorentz Gewürztraminer Réserve 2016

Frankrike, Alsace, Nr 4592, 109 kr

Om: Jäkla flummig druva som man nästan alltid prickar då den doftar både mycket och nästan överdrivet parfymerad av rosor, litchi och söta inslag av lördagsgodis. En nobel druva i Alsace men förekommer även i exempelvis Chile och i Australien. Ofta med viss sötma även i smaken.

6 GRÜNER VELTLINER

Leth Grüner Veltliner 2016

Österrike, Wagram, Nr 4200, 85 kr

Om: Österrikes mest namnkunniga druva tillsammans med Riesling men förekommande även österut i Europa och i norra Italien. Påminner mycket om Riesling i doft och smak men här kan man ibland hitta lite vitpeppar och grapefrukt för att skilja dem åt.

7 ALBARIÑO

Folklore Albariño 2017

Spanien, Rías Baixas, Nr 6263, 99 kr

Om: Förträfflig druva som är något av Spaniens stolthet. Odlas i princip bara i Galicien kring området Rías Baixas. Även en juvel i norra Portugal där druvan stavas Alvarinho. Denna goding påminner också om Chardonnay men med en släng av sälta och ibland lite kittlande på tungan.

8 VIOGNIER

McManis Viognier 2016

USA, Kalifornien, Nr 6290, 99 kr

Om: När Viognier är som bäst är det en grymming. Rariteter där många hundralappar är inblandade. Condrieu i Rhônedalen har viner som är magiskt bra men sällsynta och svåra att få tag på. Druvan har stor och smörig doft av av gula/vita blommor och gula frukter. Låg syra och honung i eftersmaken.

9 PINOT GRIS

Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2016

Frankrike, Alsace, Nr 2899, 99 kr

Om: Odlas i många länder. Mjuka fina viner med måttlig syra och inslag av päron, persika och honung. Brukar ha aningen sötma i eftersmaken. Heter Pinot Grigio i Italien där den är vanlig förekommande. Druvan är rosa i oplockad form och som ibland resulterar i ett visst rött skimmer i ytterkanten av glaset.

RIESLING

SAUVIGNON BLANC

CHARDONNAY

CHENIN BLANC

GEWÜRZTRAMINER

GRÜNER VELTLINER

ALBARIÑO

VIOGNIER

PINOT GRIS

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

Här är vinkännarnas tips till julmyset

Patric Anderson samlade expertisen Så här i juletider tycker jag att det kan vara på sin plats att ge några förslag på riktigt trevliga julklappar.fredag 21/12 14:07

Smaka på vinmässan i efterhand

Vinexperten Patric Anderson tipsar om några av höjdarna Vinmässan som hölls i Officershuset förra helgen blev mycket välbesökt och lyckad. Många lokala importörer ställde ut tillsammans med några större aktörer från övriga Sverige.fredag 7/12 14:13

Nyöppning av anrika Di Spagna

"Västeråsarna kommer att känna igen sig" 1976 slogs portarna upp för restaurang Di Spagna första gången. Nu, 42 år senare, har nya ägare tagit över, renoverat och öppnar den anrika restaurangen igen.torsdag 29/11 20:15

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING