Linda Holtby tycker inte att man ska vara rädd för att prova att odla. Foto: Helena Andersson

Stadsdelsodlare vill stärka gemenskapen på Vallby

Närodlat, smakrikt och giftfritt, det är ord som ligger i tiden. Linda Holtby, grundare av Stadsdelsodlarna på Vallby har tagit det ett steg längre än ord då hon på sin tomt odlar allsköns ätbara grönsaker, bär och frukter, nog för att göra familjen på två vuxna och två mindre barn i stort sätt självförsörjande.

Publicerad

Linda Holtby som bor på Härbregatan 48 på Vallby tillsammans med sin familj är grundare av Stadsdelsodlarna och vill försöka stärka stadsdelen genom odling.

– För mig innebär det här att jag fått kontakt med så många människor som jag inte skulle ha träffat annars. Vi har ett gemensamt språk, något att prata om. En dag kanske någon kommer hit och plockar äpplen, nästa dag kanske de kommer med en äppelpaj, det är den här gemenskapen som jag gillar.

Hon hoppas att odlandet ska sprida sig och att flera vill vara med och i år kommer hon att börja sälja sitt överskott.

– Vi kommer att ha öppet för besökare och volontärer, de som vill lära sig mer, på tisdagar mellan 15-18. Vill man bara komma och köpa är man välkommen för självplock på torsdagar mellan 15-20.

Det som är speciellt med Linda Holtbys trädgård är att besökarna betalar det som de tycker att produkterna är värda.

– Ett av målen är att få västeråsarna att börja fundera mer över hållbar matkonsumtion. Vad avgör värdet av en chilifrukt för dig? Arbetsinsatsen? Sorten? Eller att den är närodlad och giftfri?

I trädgården kan man hitta mängder av grönsaker, förutom de lite mer vanliga som tomater och sallad, finns det färsk vitlök, sju olika sorters mynta, chili, jordnötter och snart fyra olika sorters rödbetor.

– Vi har det mesta, men lite fler sorter än de man hittar i butiken, säger hon.

Linda Holtby har ett brinnande intresse för odling och sa upp sig från ett arbete som gymnasielärare för att följa sin passion.

– Just nu har jag en tjänst som odlingspedagog på Norra Vallbyskolan där vi har byggt upp en skolträdgård där jag undervisar barnen i odling. Att odla med barn är något av det häftigaste jag har varit med om, säger hon.

Stadsdelsodlarna samarbetar med äldreboendet på Vallby och även med Daniel Özer på ICA Vallby och hoppas att många fler boenden ska börja odla.

- Jag vill koppla ihop de olika aktörerna. Den stora drömmen är att göra Ica Vallby självförsörjande så att de inte behöver importera.

Linda Holtby berättar att det finns en enorm odlingskunskap på Vallby, både i lägenheterna och bland de som har trädgård.

– Jag tror att det beror på att vi kommer från så många olika kulturer och att många har med sig kunskaper av att odla sen förr. Till exempel ska jag gå in till min granne och lära mig att ta hand om mina vindruvsblad genom att göra vinbladsdolmar, berättar hon.

Att odla har förändrat hennes liv, från ett ganska vanligt jobb har hon lyssnat på sin inre röst och fokuserar nu på odling.

– Det är så roligt att odla och nu har det till och med eskalerat lite och vi har förvandlat vår gräsmatta till en åker, dessutom hade vi tidigare en garderob som nu är ett odlingsrum, skrattar hon.

Linda Holtby avslutar med att uppmana flera att börja odla.

– Var inte rädd för att prova, det finns väldigt enkla saker att börja med.

För mer information se hemsida: www.stadsdelsodlarna.se, Instagram: @stadsodlarna.se

Jordgubbsodling på väggen spar plats och är vackert. Foto: Helena Andersson
Att ta tillvara på varje utrymme i trädgården genom hängande krukor är ett av Linda Holtbys tips. Foto: Helena Andersson
Innergården har grävts upp, gräsmattan är borta och används nu för mer odlingar. Foto: Helena Andersson
Det mesta i trädgården är ätbart. Foto: Helena Andersson
Det ligger mycket jobb bakom Linda Holtbys odlingar, något hon bara tycker är roligt. Foto: Helena Andersson

Öppettider

Tisdagar 15.00-18.00 för volontärer och de som vill lära mer
Torsdagar kl 15.00 - 20.00 för självplock

Powered by Labrador CMS