Båtar i Mälarparken i Västerås. Foto: Sofie Tejre

Sommartecken: Stor efterfrågan på båtplatser

Sommar betyder båtliv för många västeråsare. Men för den som köper en ny båt kan det vara bra att veta att det är stor efterfrågan på båtplatser i Västerås även denna sommar.

  • Publicerad 13:56, 7 jul 2019

Västerås stad har cirka 3100 båtplatser för fritidsbåtar i vatten på flera platser runt om i Västerås. Båtplatserna administreras, hyrs ut och sköts av Västerås stad.

Eva Vestlund arbetar som uthyrningssamordnare för båtplatserna på Västerås stad. Hon berättar att det är en stor efterfrågan på båtplatser och att efterfrågan ökat rejält de senaste två åren.

Speciellt är det svårt att få båtplats till en lite större båt.

– Det finns ledigt att få ”på dagen” om man ska ha mindre plats, upp till strax kring tre meter bredd, men har man behov av större plats är det mycket svårare. Det pågår av- och ombokningar hela tiden så emellanåt dyker det upp platser som är kring tre och en halv meter breda också, men över det är det en kö som inte rör på sig nämnvärt, säger Eva Vestlund.

Nya platser är på gång, men det till nästa säsong:

– Vi kommer bygga ut Gäddeholms hamn med ca 100 platser redan till nästa säsong. Där har vi i dagsläget en kö på drygt 80 stycken och där har det inte varit någon omsättning överhuvudtaget på flera år, med andra ord helt omöjligt att få plats.

I Gäddeholm kommer det byggas ett antal större platser, och det finns planer på att "slå ihop" en del mindre platser så att fler större båtar får plats.

– Så fort vi får ekonomi till det kommer vi att göra om en brygga i Mälarparken till större platser, säger Eva Vestlund.

Inför säsongen 2019 har Västerås genomfört en prishöjning av hyran på båtplatser. Höjningen ligga på mellan 275 och 710 kronor, beroende på båtplatsens storlek. Bland annat får man idag betala 3400 kronor för en plats som är 3,25-3,75 meter bred. Det tidigare priset var 2900 kronor. Men prishöjningen är inget som påverkat efterfrågan, enligt Eva Vestlund.

– Jag har inte märkt av någon minskning i efterfrågan på grund av det i alla fall.

Flest lediga båtplatser finns just nu i Mälarparken som är Västerås stads största småbåtshamn.

3100 båtplatser

I Västerås finns totalt 3100 båtplatser som administreras och sköts av Västerås Stad. Båtplatser finns att hyra vid:

► Lögarängen
► Gäddeholm
► Kraftsverkshamnen
► Mälarparken
► Tegeludden
► Frösåker
► Långholmsbryggan, Ängsö

Söka båtplats gör du genom att höra av dig till kommunen via telefon, mail eller via hemsidan. Du kan få tillgång till en båtplats direkt på dagen. Mer info finns på https://www.vasteras.se/uppleva-och-gora/boka-batplats-hur-gar-det-till.html

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

SOMMAR

Gör en pelargonresa genom Västmanland i sommar

Därför är den så populär: ”Är en blomma som inte är så krånglig” Du kanske känner till Mårbackapelargon? Doktor Vesterlund? Kärleksperlagon? Faktum är att det finns ungefär 300 arter av pelargoner – och upp emot 50 000 olika sorter i världen. Varför inte göra en...måndag 9/7 11:40

BYGGA NYTT

Experten: Så blir din husdröm verklighet

”Tomten styr vilket hus man kan bygga” Vad ska man tänka på när man ska bygga ett nytt hus? Vad är viktigast och varför har husen i ett kvarter ofta samma färg på fasaden? Experten Lars Morell från Fiskarhedenvillan svarar på dessa frågor...onsdag 20/2 13:47

Ute eller inne – här är årets hustrender enligt experten

Stora eller små fönster? Vilken färg ska fasaden ha? Vilken ytterdörr ska man välja? Tobias Holmberg på Intressanta hus guidar oss igenom hustrenderna för 2019.söndag 17/2 8:09

Västeråsfamiljen byggde sitt drömhus

Här delar de med sig av sina nybyggartips Att hitta sitt drömhus kan vara svårt och ta tid. Familjen Berg/Back valde istället att bygga det själva. Genom att utgå från en planlösning de gillade ritade de om huset så det passar familjens...lördag 16/2 8:53

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? 2019 års Mellocirkus har varit igång under några veckor och ikväll kliver Västerås egen Anton Hagman upp på scenen. Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte...lördag 23/2 20:10

E-TIDNING