Mina Campese har drivitsecondhandbutiken Minas shop i över 40 år. Foto: Helena Andersson

Secondhand-butiken håller Mina alert: ”Brinner för den”

För över 40 år sedan startade Mina Campese den personliga secondhand-butiken Minas shop.På den tiden så drev Mina ett vaktbolag och jobbade på stadens nattklubbar och hotell både som vakt och även som croupier.

  • Publicerad 09:23, 12 sep 2021

– Så opererade jag höger arm och försäkringskassan tyckte att de skulle sjukpensionera mig, men jag var 29 år och tänkte nej, nej.

Senare upptäckte Mina att folk slösade och kastade bort kläder och kom på att hon skulle öppna en secondhand-butik.

– Redan då för 42 år sen brydde jag mig om miljön. Nu är det så att många pratar om att de gör det, men jag tycker att då måste man leva upp till det, prata hjälper oss inte.

– Jag fick hjälp av mina vakter med att rusta den lokal jag hittat, jag hade inte råd med mycket.

Mina Campese utanför butiken. Foto: Helena Andersson

På den tiden var det nästan skamligt att handla begagnat, det var inte populärt.

– Men när politikern Anna-Greta Leijon gick ut och berättade att hon aldrig skulle köpa en ny klänning till varje fest, så blev det rumsrent, berättar Mina.

I början hade Mina tre jobb samtidigt, och två barn.

– Men om man brinner för något så går det. För mig handlade det inte om att bli rik då skulle jag inte fortfarande jobba som 74-åring.

Söker efterträdare

En förhoppning Mina har är att någon skulle vilja ta över butiken när hon inte orkar längre.

– Det skulle vara kul om någon ung och alert skulle vilja föra verksamheten vidare.

Mina säger att anledningen till att hon alltid har orkat beror på att hon får se så många nöjda kunder.

– Jag ger service, hjälper kunden att tänka på hur de ser ut, hjälper till med smaken, att kläder och färger passar till den kropp de har och jag hjälper till att knyta skorna om det behövs.

Inredningen i butiken är inbjudande. Foto: Helena Andersson

Mina är 74-år och hon är positiv, glad, mycket energisk och frispråkig. Men ibland så tror hon att hon sagt för mycket.

– Vissa vill höra det jag har att säga, vissa kunder tänker nog ”vem är du att tala om för mig vilken färg jag ska ha”. Men jag menar väl och hos mig vill jag att alla ska känna sig som en kung eller drottning vare sig man är en högt uppsatt person, eller ett ”maskrosbarn”.

För henne är det viktigt med ett äkta engagemang och det handlar inte bara om kläder.

– Det kommer någon med storlek 52 som har en vacker midja, då tar vi fram det. Sen kanske hon ringer och säger att hennes man tyckte att hon var sexig, då har jag lyckats. Jag brinner för att få folk att tycka att de är vackra, för alla är vackra på sitt sätt.

Satsar på service

Minas kunder har ofta varit länge hos henne och hon kan ringa upp en kund när hon fått in ett plagg som hon vet att kunden skulle gilla.

– Det är sådan service man måste ge. Det är det sociala säger hon. Världen har blivit kallare, det medmänskliga har försvunnit. Inte bara i Sverige, men i hela världen. Det krävs så lite för att man ska vara inkluderande.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Lågt nyföretagande i Västmanland

Nu sjunker åter nyföretagandet efter det senaste årets uppgång. Under juli månad nyregistrerades 12,1 procent färre företag på Bolagsverket än i juli förra året visar Nyföretagarbarometern från...tisdag 3/8 15:22

ABB köper europeiskt robotföretag

Robotföretaget ASTI köps upp av ABB, meddelade företaget i ett pressmeddelande i veckan.fredag 23/7 9:47

Efter 22 månaders uppgång – nu sjunker arbetslösheten i Västmanland

Sedan juni 2019 har arbetslösheten i Västmanlands län ökat, men i maj vände utvecklingen då andelen arbetslösa sjönk jämfört med året innan. Under maj månad rapporterade Västmanland en total...tisdag 15/6 21:03

Han är Årets företagare i Västerås

Coronakrisen satte tillfälligt stopp för TB Printsolutions kraftiga tillväxt. Nu har företagets vd Jonas Bergström utsetts till Årets Företagare i Västerås – och siktar nu på att få företaget att...söndag 30/5 13:32

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Hon är Västerås Tidnings nya vinskribent: ”Viner ska inte vara något snobbigt”

Jenny Asplund hoppas kunna inspirera med sina tips Västeråstjejen Jenny Asplund är sommelier och etablerad vinskribent. Nu ska hon dela med sig av sina kunskaper till Västerås Tidnings läsare. – Det känns väldigt kul och spännande att ha fått den här...tisdag 22/6 20:20

Grillen är laddad inför helgens ölfestival

På fredag går startskottet för ölfestivalen Coppersmith´s med vänner. Men redan under onsdagen tändes grillarna på området. – Köttet ska ligga på grillen i 12 till 14 timmar, så för att hinna måste...onsdag 26/5 16:18

Nu har kaféet på den gamla räkbåten öppnat

Under torsdagen öppnar Rederi Mälarstaden det nya kaféet på M/S Tor nere vid Elbakajen. – Vi har forskat lite och tror att det här är Västerås första flytande kafé, säger Tobias Gustafsson,...torsdag 13/5 15:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING