12 amatörkockar gör upp om titeln Sveriges Mästerkock 2022, här i Mästerkocksköket. Foto: Tv4/Meter Television

Sebastian – Västerås bidrag i Sveriges mästerkock

Han fick sitt intresse av mat och matlagning då han jobbade som servitör och bartender inom restaurangbranschen. Nu är 26-årige Sebastian Jogér från Västerås med och tävlar i TV4-programmet Sveriges mästerkock. – En kul och galen upplevelse, säger han.

  • Publicerad 20:25, 17 feb 2022

I programmet gör 12 amatörkockar upp om den prestigefulla titeln Sveriges mästerkock där de varje avsnitt ska försöka imponera på juryn bestående av smakexperten Mischa Billing, och stjärnkockarna Markus Aujalay och Tom Sjöstedt.

Hur det går får Sebastian inte avslöja, men Västerås Tidning fick en pratstund med honom då han efter åtta program av de totalt 15 fortfarande var kvar i tävlingen.

Sebastian Jogér säger att hans familj alltid haft en stark måltidskultur men att han inte var intresserad av matlagning som ung.

– Men när jag kom att jobba inom restaurangbranschen fick jag en hobby, ett intresse och en passion som kanske gått lite överstyr, skrattar Sebastian.

– När jag kom att jobba inom restaurangbranschen fick jag en hobby, ett intresse och en passion som kanske gått lite överstyr, säger Sebastian. Foto: Privat

Sebastian Jogér tävlar i årets säsong av Sveriges Mästerkock. Foto: Tv4/Meter Television

Vägen till att delta i programmet i år var inte helt planerad.

– Jag sökte till programmet förrförra sommaren men då kom jag inte med. Men till den här säsongen ringde tv4 upp och frågade om jag kunde tänka mig att vara med, och det kunde jag.

Sebastian säger att det tog betydligt längre tid än han trodde att spela in ett program .

– Mycket filmas men klipps sen bort, vi jobbade hela hösten måndag till fredag för att spela in programmen, säger han.

Han säger också att när tävlingen väl drog igång var det ovant och stressigt.

– Har man en timme på sig så är det verkligen en timme och i början så var det inte helt lugnt att stå framför kameran. Men efter ett tag släpper den oron då man blir så fokuserad på det man gör.

I början var det även extremt nervöst då han verkligen ville ta sig vidare och få ett kvitto på att han kunde sin sak. Men även det släppte efter ett tag.

– Sen ska man också ha lite tur med ingredienserna, att det blir något som man är lite familjär med. En gång var till exempel råvaran kassler som jag aldrig tillagat och verkligen inte tycker om.

En annan gång skulle vi göra en club sandwich, då tänkte jag mer ”Yes! Det här är ju lätt – hur svårt kan det vara?” Men det var inte heller så enkelt, det är lätt att man gör rätten för komplicerad för att man vill imponera.

Sebastian berättar att han var lite nervös över hur de andra deltagarna skulle vara.

– Men det sas att gruppen fungerade ovanligt bra jämfört med tidigare år. Vi ville verkligen låta den bästa kocken vinna. Var till exempel parmesanen slut i skafferiet var det alltid någon som erbjöd sig att ge den kocken parmesan. Det gjorde mig väldigt glad, det är inte kul om någon åker ut ojust, alla ska ha samma förutsättningar.

Sebastian Jogérs familj har alltid haft en stark måltidskultur men han var inte intresserad av matlagning som ung. Foto: Filip Wernersson

Nu jobbar Sebastian extra som kock på den välkända Västeråsrestaurangen Limone, och de närmaste planerna är att starta en Youtube-kanal.

– Sen vill jag skaffa mig ett jobb som passar bättre till mina utbildningar som är både inom företagsekonomi/marknadsföring och inom turismvetenskap. Att arbeta som kock är inte min ambition, men jag vill lära mig och skaffa mig mer kött på benen.

Sen är det två helt skilda saker att arbeta i ett kök jämfört med att delta i Sveriges Mästerkock, avslutar Sebastian.

Att stå framför juryn och presentera sin mat var både stressigt och ovant men efter ett tag så släppte oron. Foto: Tv4/Meter Television

Sebastian Jogér

Ålder: 26 år

Familj: Mamma, pappa och fyra syskon

Gör: Nyutexaminerad student, extrajobb som kock

Intressen: Mycket kreativt som att bygga i trä samt att träna och hänga med kompisar

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

BUSINESS

Krönika: AI tar över marknadsföringen steg för steg

Det har pratats under lång tid om att artificell intelligens ska ta över mer av vår vardag och steg för steg är det i varje fall på väg att ske för den som jobbar med digital marknadsföring. Under de...måndag 23/5 15:43

Kluriga upplevelser på export: Prison Island sprids världen över

Prison Island är ett företag olikt många andra. Inspirerade av Fångarna på Fortet, erbjuder de äventyr och tävlingar som testar deltagarnas alla sinnen. De började resan i Västerås och har idag 55...onsdag 11/5 19:56

Västeråsföretaget underlättar vardagen för glutenintoleranta i hela Norden

”Målet är att växa ytterligare” MixWell är en okänd jätte i Västerås. Företaget som en gång startade i ägarnas kök levererar idag flera hundra ton glutenfria produkter över hela Norden. – Målet är att växa ytterligare, säger vd:n...måndag 9/5 19:10

Länets UF-företagare visar upp sig på marknad i Västerås city

Lanserar nytt koncept Då pandemin satte stopp för den klassiska UF-mässan arrangerar Ung Företagsamhet i Västmanland istället en UF-marknad på Fiskartorget i centrala Västerås.fredag 6/5 16:30

jubileumsår

Stefan Lanehed – Västerås Tidnings första journalist

”Tidningen är en del av mitt hjärta” Här är Västerås Tidnings första journalist. Stefan Lanehed var med och formade det redaktionella innehållet när ett ungt annonsblad tog sina första stapplande steg mot att bli en läsvärd och...måndag 11/4 10:22

LAGFOTON FRÅN KLUBBARNA

Lagfoton från klubbarna

Foto: EXPRESSBILD

SMAKFULLT

Jenny Asplund: Här är påskens drycker – k(l)uckeliku

Påsken närmar sig med stormsteg, en högtid som har kommit att bli en kulinarisk fest där vi svenskar fullkomligt frossar i god mat och dryck.lördag 9/4 14:22

Här jäser äpplen till hantverkscider

Några kilometer utanför Köping ligger musteriet som tagit en väg in på det jästa spåret. Här tillverkas hantverkscider, en dryck som vid varje tillfälle är unik.söndag 20/3 18:34

Paret satsar allt (och lite till) på lokalt gin: "Gått väldigt snabbt"

Västerås har sedan ett år tillbaka ett eget lokalt gindestilleri. Under julen gjorde produkterna entré på systembolagets hyllor – och det blev genast en försäljningssuccé. – Det är en riktig ginboom...fredag 25/2 20:14

Sebastian – Västerås bidrag i Sveriges mästerkock

”En passion som kanske gått lite överstyr” Han fick sitt intresse av mat och matlagning då han jobbade som servitör och bartender inom restaurangbranschen. Nu är 26-årige Sebastian Jogér från Västerås med och tävlar i TV4-programmet Sveriges...torsdag 17/2 20:25

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på Melodifestivalen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin låt Euphoria. Frågan är hur mycket du...lördag 6/2 20:00

E-TIDNING