Kökschef Raoul Ekström (th) lägger upp dagens lunch på Agrill. Blir det portioner över läggs de ut på ResQ club till halva priset istället för att slängas. ”Det är en genialisk idé” säger restaurangchef Emanuel Barhaido. Cirka 15 matställen i Västerås är hittills anslutna till tjänsten.

Så ska krogarna i Västerås minska matsvinnet

Har du funderat på vad som händer med all mat som restauranger och caféer inte kan sälja? Mycket av det slängs. Men nu har en ny tjänst som minskar matsvinnet nått Västerås. – Det här är både bra för miljön, kunderna och oss som restaurang, säger Emanuel Barhaido, på Agrill.

  • Publicerad 10:15, 15 apr 2017

Tjänsten heter ResQ club och startade i Finland i början av 2016. Den går ut på att man, via en app eller hemsidan, kan köpa hem maträtter från till exempel restauranger eller caféer som har osåld mat kvar när arbetsdagen närmar sig sitt slut. Det till kraftigt reducerat pris.

I maj förra året lanserades tjänsten i Sverige och nu börjar även ställen i Västerås ansluta sig. Idag är det cirka 15 stycken. En av dom är restaurangen Agrill som la ut sina första överblivna portioner till försäljning under förra veckan.

– När vi hörde talas om detta blev vi intresserade på en gång, säger restaurangchef Emanuel Barhaido.

– Alla som jobbar i den här branschen vet hur mycket mat som hamnar i soptunnan. Det här är ett konkret exempel på hur man kan lösa problemet. Det är både bra för miljön, för kunderna och för oss.

Både beställning och betalning av maten görs via hemsidan eller appen. Sen är det bara att hämta upp den hos restaurangen eller cafét. Hur många erbjudanden som ligger uppe skiftar från dag till dag beroende på hur lunchen har gått.

– Vi la ut 15 portioner när vi startade förra torsdagen. Nästan alla gick åt. Igår hade vi fem portioner över och alla såldes. Då var det personal från ett företag som behövde mat eftersom de skulle jobba sent, berättar Emanuel Barhaido.

Mycket av den mat som blir över på Agrill går till personalen.

– Så även om det aldrig har varit några stora volymer vi har behövt slänga är det tråkigt att överhuvudtaget behöva slänga mat. Här blir det så enkelt att bli av med den. Det är en genialisk idé.

Hur mycket en överbliven portion kostar är upp till stället själva att avgöra. På Agrill har man valt att ta halva priset. Enligt ResQ clubs hemsida har man räddat över 150 000 måltider sedan starten.

Så funkar tjänsten ResQ club

1.Restaurangen eller cafét lägger ut portionerna som blivit över från till exempel lunchen på resq-club.com.

2.ResQ Club skickar ut en notis till användare av appen som befinner sig i närhet. Du beställer och betalar sedan direkt i appen.

3. Måltiden hämtas från restaurangen eller cafét inom den tidsram som angetts.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Senaste nytt

Visa fler

#VÅRTVACKRAVÄSTERÅS

Läsarnas bilder på #vårtvackravästerås

Se så vackert Västerås är! Här är bilder som Västerås Tidnings läsare har tagit på #vårtvackravästerås.måndag 26/3 11:50

"Vi vill visa det vackra i vårt Västerås"

Startar kampanjen #vårtvackravästerås Är Västerås Sveriges fulaste stad? – Nä, glöm det! Vi är stolta över vår stad och tycker Västerås är vackert. Det säger Västerås Tidnings chefredaktör Jonas Edberg med anledning av den omtalade...måndag 26/3 11:10

SMAKFULLT

"Är det nåt systrarna Niva kan så är det att ställa till med kalas"

Sydamerikansk bodega öppnar i helgen. Systrarna Niva: ”Känns väldigt spännande” Drömmen om en färgstark, personlig och familjär restaurang har blivit verklighet – i helgen öppnar Hermanas i Västerås. Systrarna Therese och Josefin Niva har byggt, renoverat och planerat i snart...torsdag 5/4 20:00

Mexikanska smaker på (sky)hög nivå

Det har hänt mycket nytt på Hotel Plaza i Västerås. Hotellrummen är renoverade, Sky Bar har fått en ansiktslyftning och Lobbybaren har döpts till Lobbybaren Mexican. – Vi har ”finlirat” lite med...torsdag 5/4 12:59

BYGGA NYTT

Attefallshus – extra hus utan bygglov

Birgit Friggebo och Stefan Attefall är två politiker som skrivit in sina namn på de svenska tomterna med små byggnader som inte kräver bygglov. Lagen kring friggeboden har funnits sedan 1979 och...söndag 18/2 15:23

Konsten att skapa en trädgård av en åker

Huset är nybyggt och ser precis ut som i dina drömmar. Men trädgården runtom ser mer ut som en leråker än en prunkande trädgård. Hur börjar man, vad ska man tänka på och hur får man en trädgård där...söndag 18/2 15:10

Att bygga hus – vad kostar det?

Att bygga ett hus är för många livets största affär. Och att svara på frågan vad kostnaden blir i slutändan är svårt – eftersom varje bygge är unikt. Men det finns en rad faktorer som spelar in för...söndag 18/2 14:42

TRÄNING

Här är PT-tipsen som får dig att lyckas

”Inget träningspass är onödigt” Träning är ett oslagbart sätt för att må bra i vardagen. Har du som mål att komma igång, bli starkare, smalare eller bara må bra? Här kommer fem handfasta tips från de tre erfarna personliga tränarna...fredag 26/1 15:08

Så lyckas du med din träning – Factor-Rikards tre bästa tips

”Sätt inte höga krav på dig själv” Han beskriver sig som driven, målmedveten och älskar att lära sig nya saker. Att se när andra utvecklas inom träningen tycker han är väldigt givande. Rikard Robbins är coach och delägare på Factor...fredag 26/1 14:53

FEST & HÖGTID

Inhyrd husmor ger värdarna mer tid för gästerna

Att ha en större fest och samla sina vänner är ett väldigt roligt sätt att umgås. Men det krävs en hel del arbete, både före och under festen. Som värd eller värdinna blir det ofta så att man inte...torsdag 8/3 11:55

Proffset Anne-Lie hjälper dig planera inför drömfesten ​

Bröllop, födelsedagsfest, dop. Alla fester kräver sin planering. Anne-Lie Hallkvist är namnet bakom företaget Märkbara Bröllop och Tillfällen, och hon är proffs på planering av fest.onsdag 7/3 9:45

RÄTT RÄTT

Amir testar Apotekarnes julmust

Mästerkocken Amir Kheirmand testar i Apotekarnes klassiska årsmust. Dessutom försöker han lista ut vad som är den hemliga ingrediensen i drycken.tisdag 19/12 9:38

Amirs såsskola: bechamelsås

Mästerkocken Amir Kheirmand har tagit på sig ett riktigt "såsigt" uppdag. – Jag har dragit igång en såsskola på min Youtubekanal Rätt Rätt. Vi ska gå igenom alla grundsåserna och förklara hur man gör...tisdag 7/11 16:17

Amir testar nya Gorbyssmaker

Gorbys har släppt nya smaker – Veggies och Taco. Klassikern har också kommit med ett nytt recept. Mästerkocken Amir Kheirmand och hans högra hand Alfred köpte hem dem för att testa.torsdag 12/10 18:13

QUIZ

Nu är musikfesten igång – testa dina Mello-kunskaper

QUIZ: Vad kan du om Västeråsbidragen i Melodifestivalen? Nu har 2018 års Melodifestival dragit igång! Under åren har ett antal västeråsare varit med och satt färg på tävlingen, inte minst Loreen som gick hela vägen och vann Eurovision Song Contest med sin...lördag 3/2 20:16

E-TIDNING